Hovedinnhold

Vil gi statlig støtte til NRK for å sende landskamper

** SVs kulturpolitiske talsperson: - Vil at de som betaler lisens skal få noe igjen for det
** Sportsredaktør Bjørn Taalesen i TV2: - Åpenbart at dette er en valgkampsak

VIL TA GREP: Rannveig Andresen er kulturpolitisk talsperson i SV, og vil det skal bli tatt grep slik at landslagets kamper skal bli vist på norske TV-skjermer gjennom VM-kvalifiseringen. Her er det norske laget fra EM-kvaliken mot Island i mars i fjor. Foto: NTB Scanpix/Daniel Sannum Lauten, VG/VG Nett montasje
VIL TA GREP: Rannveig Andresen er kulturpolitisk talsperson i SV, og vil det skal bli tatt grep slik at landslagets kamper skal bli vist på norske TV-skjermer gjennom VM-kvalifiseringen. Her er det norske laget fra EM-kvaliken mot Island i mars i fjor. Foto: NTB Scanpix/Daniel Sannum Lauten, VG/VG Nett montasje
(VG Nett) Mens Island-Norge fortsatt ser ut til å spilles uten TV-dekning, rykker SV ut og foreslår at NRK får pengestøtte for å kjøpe rettighetene til landskamper.

Denne saken handler om:

- Nå har kulturministeren en gylden mulighet til å gi en beskjed om hvor viktig landskampene er for hele Norge, sier
Rannveig Andresen, som er SVs kulturpolitiske talsperson, til VG Nett.

Det er fremdeles uvisst om fredagens kamp mellom Island og Norge vil bli vist på norske TV-skjermer. Så langt har ingen sikret seg rettighetene til kvalifiseringskampene , som selges av rettighetsselskapet Sportfive.

VG Nett har vært i kontakt med flere av aktørene onsdag formiddag, men så langt ser ingenting ut til å være på gang.

- Dersom kampen skal bli TV-sendt, bør det helst skje noe i dag - senest i morgen. Men vi håper og tror det ordner seg, sier informasjonssjef i Norges fotballforbund, Svein Graff, til VG Nett.

Bør gripe inn

Andresen i SV karakteriserer det som veldig synd dersom Norges kvalifiseringskamper ikke blir vist på TV. Derav kommer også ønsket om at kulturministeren i flertallsregjeringen hvor SV er med, Anniken Huitfeldt griper inn - bare to dager før avspark på Island.

- Vi vil drøfte dette med Huitfeldt, som øverste ansvarlig for NRK og lisenspengene. Vi vil at de som betaler lisens skal få noe igjen for det, og hun derfor bør gripe inn, sier Andresen.

På spørsmål om en slik løsning ikke vil være urettferdig i forhold til konkurrentene på TV-markedet, svarer stortingspolitikeren slik:

- Det kan nok hende det blir det. Men vi har sett ved tidligere store arrangementer at rettighetene har blitt delt mellom NRK og TV2, sier hun.

- Men er dette realistisk å få til?

- Det er markedet som styrer. Jeg skjønner at her må det eventuelt gås noen runder, sier hun.

- Naturlig å prioritere NRK

Utspillet som Andresen kommer med, er blant annet initiert av generalsekretær i SU (Sosialistisk Ungdom), Mina Finstad Berg. Hun er provosert over at det fremdeles ikke er noe som er avklart rundt fredagens kamp.

- Vi må minne kulturministeren, som også er idrettsminister, om å ta ansvar og gi fotballen tilbake til folket. Hun må slå i bordet og si at denne kampen skal vises, og spa opp penger via Kulturdepartementet. Her må det finnes noen budsjettmidler, sier hun, sier Berg til VG Nett.

Hun poengterer at NRK er en statsfinansiert kanal som nordmenn betaler lisens for, og eksempelifiserer med at det aldri ville skjedd at OL ikke hadde gått på en norsk kanal.

- Men hvordan kan man velge NRK foran de andre kanalene?

- Jeg mener det er naturlig å prioritere NRK, som er statens kanal. Det viktigste er uansett ikke hvilken kanal som sender dette, men at kampene er tilgjengelig for alle. TV2 og NRK har jo prøvd et spleiselag i denne saken. Kanskje kunne rettighetene blitt delt dem imellom, sier SU-lederen.

IKKE BEKYMRET: TV2s sportsredaktør Bjørn Taalesen. Foto: Marius Knutsen, VG
IKKE BEKYMRET: TV2s sportsredaktør Bjørn Taalesen. Foto: Marius Knutsen, VG

VG Nett-leser:
Like greit. Legg ned alt av landslagsfotball. For å erstatte EM og VM sender vi klubblag i steden. Med Norge ser man aldri en severdig landskamp.
Diskutér her! 

- Må slå i bordet

Kulturpolitisk talsperson Andresen innser at det er urealistisk å gjøre stort fra politisk hold innen fredagens kamp, men at et vedtak kan sørge for at slike situasjoner unngås i fremtiden.

- Dette er i alle fall en oppfordring til NRK - prøv å få dette til. Men jeg tror ikke det skjer noe fra politisk hold - systemet er tregere enn som så, sier hun med et smil.

Valgkampsak?

Sportsredaktør i TV2, Bjørn Taalesen, tror ikke forslaget vil bli realisert.

- Hvis staten ville drysse penger over oss, skulle vi tatt i mot med åpne armer. Men dette er ikke realistisk, sier han.

Og føyer til:

- Det er for åpenbart at dette er en valgkampsak. Det må finnes bedre ting å bruke penger på, sier han.

- Jeg har ingen kommentar til dette, sier kommunikasjonsdirektør Svein Tore Bergestuen i TV Norge til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball