Hovedinnhold

Tettey gjør som Skjelbred – gir seg på landslaget

TRAPPER NED: Alexander Tettey blir ikke å se under Lars Lagerbäcks ledelse.
TRAPPER NED: Alexander Tettey blir ikke å se under Lars Lagerbäcks ledelse. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Alexander Tettey (30) blir ikke med det norske landslaget videre. Lars Lagerbäck starter dermed trenerepoken for det norske landslaget med å miste to av sine største profiler.

Denne saken handler om:

Alexander Tettey har gitt beskjed om at han ikke blir med herrelandslaget videre. Ifølge ham selv tåler ikke kroppen belastningen med spill for både klubb- og landslag.

Les også: Jarstein var ikke overrasket da Skjelbred ga seg

Fysisk belastning

– Jeg skulle gjerne fortsatt på landslaget og dette handler ikke om manglende motivasjon, men kroppen tåler ikke belastningen med spill for både klubb- og landslaget. Jeg spiller to til tre kamper i uka for klubblaget, og sliter dessverre med at belastningen blir for stor når jeg i tillegg spiller landskamper. Jeg ville gjerne fortsette å spille for Norge, og sa derfor ja til en ny kvalik, men merker at det ikke lenger er forsvarlig, sier Alexander Tettey til fotball.no.

Han gjør dermed som Per Ciljan Skjelbred, som nylig annonserte at han trapper ned på landslaget for å tilbringe mer tid med familien.

– Jeg har forståelse for at Tettey ikke kan fortsette på landslaget når kroppen ikke tåler den totale belastningen. Det er synd, men det må vi forholde oss til. Det betyr at andre spillere får sjansen, sier landslagssjef Lars Lagerbäck i en pressemelding fra NFF.

Fikk du med deg? «Perry» blir Lagerbäcks assistent

Tettey, som nå spiller for Championship-klubben Norwich City, har spilt 34 kamper for det norske landslaget og scoret tre mål.

Trønderen, som nå har rukket å bli 30 år gammel, fikk sin landslagsdebut i 2007, i en privatlandskamp på Ullevaal Stadion, da Norge møtte Argentina.

Saken fortsetter under bildet!

TO PROFILER: Per Ciljan Skjelbred (t.v.) og Alexander Tettey jubler her for sistnevntes scoring mot Malta i EM-kvalifiseringen.
TO PROFILER: Per Ciljan Skjelbred (t.v.) og Alexander Tettey jubler her for sistnevntes scoring mot Malta i EM-kvalifiseringen. Foto: Helge Mikalsen, VG

Perry: – Det respekterer vi

Landslagets assistenttrener Per Joar Hansen sier at han respekterer både Tettey og Skjelbreds valg om å takke nei til landslagsfotball. Han ønsker ikke å fokusere for mye på det.

– Jeg har lært meg at det ikke går an å snakke om de spillerne man ikke har tilgjengelig. Vi må fokusere på de spillerne vi har, sier Perry til VG.

– Tettey klarer ikke å kombinere to kamper i uken i Championship med landslagsfotball, det blir for stor belastning. Hvis han vil forlenge karrieren, må han prioritere helsen, og det respekterer vi, sier han.

Mange har nevnt Sander Berge (19) som en spiller som kan prege Norges midtbane fremover. Den tidligere Vålerenga-spilleren spiller mye for belgiske Genk. Perry er imponert.

– Berge er veldig spennende. Det er veldig imponerende at han får så mye spilletid i en såpass god klubb. Vi følger rundt 40 spillere, og Sander er selvfølgelig en av dem. Så får vi se hva vi lander på når vi skal ta ut troppen mot Nord-Irland. Mye kan skje før den tid, sier Perry.

– Ingen krise

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke nevneverdig bekymret for det norske landslagets fremtid uten midtbaneterrieren Tettey.

– Jeg tror ikke Tettey ville vært et sikkert kort uansett, så dette er ikke noe krise. Vi har andre spillere som kan bekle den posisjonen og har egentlig god dekning selv om Tettey gir seg, sier Mathisen.

Les også: «Tore på Sporet» om Skjelbreds landslagsexit: – Ikke greit

Han nevner Stefan Johansen, Sander Berge, Ole Selnæs og Håvard Nordvtveit som noen av spillerne han kunne valgt foran Tettey uansett.

– Skjelbred er i mine øyne et tap for det norske landslaget, men Tettey var veldig inn og ut av laget og er ikke et fotballmessig stort tap i mine øyne, sier TV 2s fotballekspert.

Forstår avgjørelsen

Fredrik Winsnes spilte fast på Rosenborgs midtbane da Tettey kom opp på trøndernes førstelag i 2004. Han sier til VG at han har full forståelse for Tetteys avgjørelse.

– Jeg har forståelse for at den fysiske belastningen blir tung. Han har vel fått unger også nå, så det er vanskelig å få tid til å hente seg inn. Tiden hvor han bare kunne prioritere sport er over. Han spiller mange kamper i England, det blir mye reising, og nå blir landslagspausen en sjanse til å hente seg inn.

Les også: Lagerbäck liker ikke snakk om underholdende fotball

Tettey selv sier at denne avgjørelsen blir tatt på bakgrunn av den fysiske belastningen. Nettopp fysikken hans trekker Winsnes frem.

–  Norge mister en spiller med en voldsom fysikk. Han er sterk og hurtig, og han har kraft og utholdenhet. Disse tingene utgjør hans store styrke på banen. I tillegg er han en hyggelig og ydmyk gutt, en type som er fin å ha i et lag, sier han, og legger til:

– Defensiv sett ville han vært viktig under Lagerbäck. Det kommer helt an på den taktiske tilnærmingen. Han er veldig flink til å dekke rom og store flater.

VG har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Alexander Tettey.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball