Hovedinnhold

Tallenes tale: - 62 prosent sjanse for norsk EM

LISBOA/OSLO (VG Nett) Norsk Regnesentral har funnet ut at det er 62 prosent sjanse for at Norge kvalifiserer seg til neste års EM.

Denne saken handler om:

- Vi har beregnet at Norges sjanser til å klare førsteplassen per i dag er 44 prosent, mot 63 prosent før kampen mot Portugal, skriver sjefsforsker ved Norsk Regnesentral, Magne Aldrin, i en e-post til VG Nett.

Les også: Derfor er Litauen-oppgjøret viktig

Tallenes tale er altså klar. Det er 44 prosent sjanse for at Norge vinner sin kvalifiseringsgruppe.

- Mens det er 33 prosent sjanse for at Norge havner på andreplass. Hvis vi skjønnsmessig sier at det er 55 prosent sjanse for å gå til EM med en andreplass, gir det per i dag 62 prosent sjanse for at Norge kvalifiserer seg til EM, mot 77 prosent før kampen mot Portugal, fortsetter Aldrin.

VGTV:  Drillo: - Litauen-kampen viktigere enn hva mange aner

Grundig utregnet

Aldrin har sammen med seniorforsker Anders Løland regnet seg frem til Norges for å komme til EM, etter gårsdagens kamp.

- Vi bruker en statistikkmodell hvor hvert enkelt lag har et styrketall. Styrketallene til hvert lag tallfestes ut i fra FIFA-rankingen. Portugal har best FIFA-ranking, fulgt av Norge og Danmark. Styrketallet til Portugal er fastsatt til 100. Vi tar også høyde for hjemmebanefordel, forteller sjefsforskeren.

Les også: Demidov tror på Spania-fremtid for Høgli

Når alle styrketallene var tallfestet, «spilte» forskerne de resterende kampene i Norges EM-kvalifiseringsgruppe på en datamaskin.

- Utfallet av hver kamp er tilfeldig, derfor blir det også i noen grad tilfeldig hvem som vinner gruppen i vårt simulerte gruppespill, fortsetter Aldrin og legger til:

- For å få frem det tilfeldige elementet gjentar vi vår øvelse 10.000 ganger. For hver gang registrerer vi H-U-B for hver enkelt kamp, og hvilket lag som kommer på de enkelte plassene til slutt.

Ut i fra dette er hvert lags sannsynlighet beregnet. Dette er gjort ved å telle opp antall førsteplasser, og dele summen på 10.000.

VGTV: Huseklepp: - Vi er fortsatt med
VGTV: Hangeland: - Med litt mer flaks kunne vi fått med oss poeng
VGTV: Se høydepunkter og analyser fra kampen her.

- Med utgangspunktet i FIFA-rankeringen er Portugal ansett for å være det beste laget i gruppen, og er favoritt i sine resterende kamper. Danmark er derimot etter FIFA-rankeringen ansett for å være et dårligere lag enn Norge, og har også vanskeligere kamper igjen enn hva Norge har. Dette gjør at Norge fortsatt har en god mulighet til å kvalifisere seg til EM, ifølge våre beregninger, forklarer Aldrin.

I OVERKANT HØYE: Landslagssjef Egil Olsen mener tallene til Norsk Regnesentral er i overkant høye, i forhold til realiteten. Foto: Scanpix
I OVERKANT HØYE: Landslagssjef Egil Olsen mener tallene til Norsk Regnesentral er i overkant høye, i forhold til realiteten. Foto: Scanpix

I overkant høyt

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen mener tallene for at Norge skal komme seg til EM er i overkant høye, selv om den prosentsjansen sank 15 prosent etter gårsdagens kamp.

- Det er sikkert korrekte utregninger, men de bygger på sannsynlighet på et resultat. Det må jo ligge et tips i bunn. Og der er det mulig de er i overkant optimistiske, sier Drillo til VG Nett på flyplassen i Lisboa.

Landslagssjefen er fortsatt ikke sikker på om Norge må ta poeng i borteoppgjøret mot Danmark 6. september.

- Kanskje, kanskje ikke. Det vet vi ikke. Hjemmekampene mot Island og Kypros må vi vinne. Hvis ikke vi vinner de, må vi i hvert fall vinne i Parken.

- Er 17 poeng nok til å bli beste toer?

- Det har jeg ikke regnet nok på. Det er sikkert andre som er flinkere enn meg til det. Det begynner å bli en del uavgjorte kamper i andre grupper som gavner den utviklingen.

TROR PÅ NORGE: Gunnar Halle tror på tallene fra Norsk Regnesentral og mener Norge har gode muligheter til å nå EM. Foto: Scanpix
TROR PÅ NORGE: Gunnar Halle tror på tallene fra Norsk Regnesentral og mener Norge har gode muligheter til å nå EM. Foto: Scanpix

Tror på tallene

Tidligere landslagsprofil og utenlandsproff Gunnar Halle mener Norge fortsatt har en god EM-sjanse.

- Det er mulig å ta poeng mot Danmark i Parken. Så blir det viktig å vinne de to hjemmekampene. Men Både Portugal og Danmark kan fortsatt avgi poeng i de andre kampene sine, sier Halle til VG Nett.

Les også: Drillo: - Nå blir det vanskelig

Den tidligere Drillo-eleven er ikke i tvil om at Egil Olsen er mannen som kan lede Norge til et nytt mesterskap.

- Han er flink til å sette sammen lag, og få spillerne til å få troen på det de gjør. Det er ikke umulig at det blir mer Drillo-magi i Parken, om vi trenger det. Det blir vanskelig, men vi har helt klart muligheter, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball