Hovedinnhold

Stjernene som kan møte Norge i EM-playoff

Slik ser «treertabellen» ut for øyeblikket

<p>TREER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo på treningsfeltet i Marbella før oppgjøret mot Kroatia. Treertabellen viser lagene som ligger som nummer tre i sine grupper i EM-kvaliken. Den beste treeren går til EM, det åtte andre må spille playoff. <br/></p>

TREER: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo på treningsfeltet i Marbella før oppgjøret mot Kroatia. Treertabellen viser lagene som ligger som nummer tre i sine grupper i EM-kvaliken. Den beste treeren går til EM, det åtte andre må spille playoff. 

Foto: Bjørn S. Delebekk
Landslagssjef Per-Mathias Høgmo vil få det meget tøft i en eventuell EM-playoff. I verste fall venter nederlandske stjerner som Wesley Sneijder (30) og Robin van Persie (31).

Denne saken handler om:

For øyeblikket er det Nederland som sliter tyngst av fotballstormaktene.

Bronsevinneren fra sommerens fotball-VM ligger på tredjeplass i Gruppe A, seks poeng bak Tsjekkia og fem bak Island. Nederland er derfor en mulig playoff-motstander for Norge i midten av november.

- Nederland peker seg ut som den verste slik det ser ut akkurat nå, selv om de er nede i en formmessig bølgedal. De har vært i alle EM siden 1984 og blir nok en for tung motstander for Norge, sier VGs fotballjournalist Trond Johannessen.

Etter 1-5-tapet i Kroatia er det bare de aller største optimistene som tror Norge ender på første eller annenplass i Gruppe H – topplasseringer som gir EM-billett.

Også tredjeplass kan gi reisepass til Frankrike, men tro for all del ikke at det blir lett.

- Virker ikke god nok

Slik kommer man seg til EM som gruppetreer:

* Den beste gruppetreeren går til EM. I gruppene med seks lag blir resultatene mot jumbolaget strøket. VG har laget «treertabellen» slik den ser ut i dag. For øyeblikket er Skottland beste treer.

* De åtte andre treerne spiller playoff om fire EM-plasser. Ifølge UEFA vil de fire landslagene med best ranking (national team coefficient ranking) bli seedet og trukket mot de fire dårligste. Denne rankingen skjer kun to ganger i året. Etter den siste rankingen (fra 2013) ville Nederland, Russland, Ukraina og Sveits blitt seedet og trukket mot Belgia, Ungarn, Norge og Albania – hvis man tar utgangspunkt i dagens treere.

Norge vil trolig ikke bli seedet, men kan bli det.

- De sterkeste lagene som blir nevnt her blir veldig vanskelig. Vi har sett Norge både på godt og vondt, men hvis de utvikler seg, så er sjansen der. Men akkurat nå virker ikke Norge gode nok, sier tidligere Rosenborg- og landslagsspiller Bent Skammelsrud.

<p>PLAYOFFMOTSTANDER? Nederlands Robin van Persie og Wesley Sneijder kan møte Norge i november.<br/></p>

PLAYOFFMOTSTANDER? Nederlands Robin van Persie og Wesley Sneijder kan møte Norge i november.

Foto: Peter Dejong, Ap

Han legger til at man foreløpig hverken vet om Norge kommer i playoff eller hvem som eventuelt blir motstander, noe han selvsagt har helt rett i. Allerede tirsdag kan Belgia gå forbi Israel når de to lagene møtes i Jerusalem.

- Jeg synes det norske laget er i en positiv stim. Klarer de å holde fast ved det de tror på og utvikle seg videre, så tror jeg mulighetene i en eventuell playoff er brukbare, sier Trond Johannessen.

LES OGSÅ:Riise: - Må tørre å si at 1-5 er for dårlig

Han mener at EM-sjansene vil være «under 50 prosent» dersom Norge ender blant de lavest seedede lagene, nesten uansett motstander.

- Men i og med at tredjeplass gir kvalik vil motstanderne automatisk være svakere enn i tidligere kvaliker, og det vil neppe være mange nasjoner som på forhånd vil føles «altfor gode», slik Spania gjorde det i 2003 og delvis Tsjekkia i 2005, sier Johannessen.

<p>MÅ LØFTE SEG: Eden Hazard og Belgia møter Israel tirsdag. Her fører Hazard ballen med Wales'  George Williams i hælene.</p>

MÅ LØFTE SEG: Eden Hazard og Belgia møter Israel tirsdag. Her fører Hazard ballen med Wales'  George Williams i hælene.

Foto: Emmanuel Dunand, Afp

Bent Skammelsrud mener det var «resultatmessig forferdelig, men spillemessig ikke så ille» mot Kroatia.

- Til høsten kan optimismen være tilbake, selv om det akkurat nå ser vanskelig ut, sier han.

- Hva må Norge bli bedre på?

- I begge ender av banen. Vi har fått mange tekniske ballspillere, men i enkelte situasjoner er fysikken et ankepunkt. Tidligere var dødballen vår forse, men nå er det noe man er redd for, sier Skammelsrud, som forstår at John Arne Riise og flere har reist en debatt rundt landslaget etter 1-5 mot Kroatia.

- Det er lett å være enig i alt sammen. Som landslagssjef går det ikke an å være fornøyd, det er resultatene man lever av. Første omgang var spillemessig bra, men det hjelper liter når det blir 1-5, for det er altfor dårlig – og det må vi ta erfaring av, sier han.

- Vi kan heller ikke dekke oss bak at vi er unge og må vente fem år til. Landslaget er et produkt som blir vurdert etter hva vi presterer i Europa nå.

PS!I treertabellen er kampene mot laget på sisteplass i EM-kvalikgrupper med seks lag strøket, altså følgende kamper: Nederland-Kazakhstan 3-1, Belgia-Andorra 6-0,Luxembourg-Ukraina 0-3, Skottland-Gibraltar 6-1, San Marino-Sveits 0-4, Ungarn-Hellas 0-0, Russland-Moldova 1-1, Malta-Norge 0-3

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball