Hovedinnhold

Rekdal om Høgmo: – Lurte på hva i helvete som foregår

** Massiv kritikk mot Høgmos vurderinger
** Spillerne ble overrasket over laguttaket

<p>OVERRASKET SPILLERNE: De norske spillerne ble svært overrasket da Per-Mathias Høgmo annonserte det utradisjonelle laguttaket bare timer før kampstart mot Ungarn.<br/></p>

OVERRASKET SPILLERNE: De norske spillerne ble svært overrasket da Per-Mathias Høgmo annonserte det utradisjonelle laguttaket bare timer før kampstart mot Ungarn.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Kjetil Rekdal mener Per-Mathias Høgmo ble utklasset taktisk over to kamper mot Ungarn. Han er ikke alene om å sette spørsmålstegn ved landslagssjefens vurderinger.

Denne saken handler om:

Etter det VG erfarer skal også landslagsspillerne ha reagert med stor overraskelse på de mange forandringene, og spesielt på valget av Markus Henriksen som spiss.

– Jeg må innrømme at jeg lurte på hva i helvete som foregår da jeg så laguttaket. Norge ble utklasset taktisk, sier Rekdal til VG.

Les også: Så mange millioner kostet EM-fiaskoen

«Gutteklubben Grei»

Han vil ikke ta stilling til om mageplasket mot Ungarn bør få konsekvenser for Høgmos fremtid, men TV 2-ekspert Jesper Mathisen tror ikke det han omtaler som «Gutteklubben Grei», ledelsen i Norges Fotballforbund, kommer til å fjerne landslagssjefen.

Les også: Høgmo svarer på kritikken - målet er å komme til VM

<p>EM-DRØMMEN RØYK: Per-Mathias Høgmo på flyplassen i Budapest før hjemreise til Norge mandag.</p>

EM-DRØMMEN RØYK: Per-Mathias Høgmo på flyplassen i Budapest før hjemreise til Norge mandag.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Han får jo fortsette, men om det er riktig? Tja. Gutteklubben Grei passer på hverandre der oppe på Ullevaal. Som landslagstrener er kampledelse og laguttak alt. Man får ikke mange dagene på å spille inn lag. For meg virker det som full panikk med de grepene som ble tatt i bortekampen mot Ungarn. Han brukte bortelaget i hjemmekampen, og hjemmelaget i bortekampen, sier Mathisen.

Talentspeider og tidligere sportsdirektør i Monaco, Tor-Kristian Karlsen, skriver i sin TV2-blogg at mye tyder på at Høgmo er uegnet som landslagssjef.

– Hvor stor tillitt kan man ha til at NFF-styret i grove trekk forstår forskjellene i kravspesifikasjonen til en landslagstrener kontra en klubbtrener? På grunnlag av ansettelsen av respekterte og kloke, men, som mye tyder på, uegnede Høgmo, er det lov å stille seg skeptisk til at de samme menneskene skal lede søken av fremtidige landslagstrenere, skriver Karlsen.

Les også: Svenskene slakter Norges EM-fiasko

– Passer bedre som teknisk direktør

– Jeg mener han har en profil som passer bedre som teknisk direktør eller utviklingssjef, utdyper Tor-Kristian Karlsen overfor VG.

<p>IKKE IMPONERT: Kjetil Rekdal skjønte lite av Per-Mathias Høgmos laguttak i søndagens bortekamp mot Ungarn.<br/></p>

IKKE IMPONERT: Kjetil Rekdal skjønte lite av Per-Mathias Høgmos laguttak i søndagens bortekamp mot Ungarn.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Og tillegger:

– CV'en til Høgmo gir inntrykk av at han trives best med å styre fra et overordnet perspektiv. Han har tidligere vært teknisk direktør i NFF og fungert i en slags britisk managerrolle i RBK og TIL, altså roller som krever et fundamentalt forskjellig tankesett og vesen enn hos en landslagstrener. Derfor er det egentlig merkelig at Høgmo til slutt faktisk endte opp i en posisjon som krever langt sterkere fingertuppfølelse, instinkt i nuet, raskt beslutningshode og hånd på pulsen enn hva som er tilfellet i en toppfotballsjefsrolle - eller hos en allmektig klubbtrener.

FC København-trener Ståle Solbakken ønsker ikke å uttale seg om Høgmos valg og strategi i playoff-kampene mot Ungarn. Nils Arne Eggen (74) mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55) brøt viktige godfot-prinsipper da EM sto på spill i Ungarn i går.

– Han tok et valg. Per-Mathias har sikkert gode argumenter for det, men det fungerte ikke. Han gamblet. Tanken bak var sikkert god, sier Eggen til VG etter at EM-drømmen ble knust i Budapest.

Sjelden eller aldri har en norsk trener fått mer kritikk for et laguttak enn det Per-Mathias Høgmo har fått det siste halve døgnet. «Dumdristig», sa Max-ekspert Bengt Eriksen allerede før kampen. «Irrasjonell tenkning», oppsummerte Morten Langli etterpå. På VGs folkebørs «belønnes» Høgmo med karakteren 1 (på en skala fra én til ti).

Video: Rekdal og Langli slakter taktikken

Undrende Eggen

Nils Arne Eggen forstår heller ikke hvorfor Martin Ødegaard/Markus Henriksen plutselig ble valgt som hengende spiss og spiss.

– Det bryter litt med prinsippet om at man skal være i rollene som man behersker best. Markus (Henriksen) har aldri spilt midtspiss. Det er et valg man tar, og man får ikke gjort så mye med det, sier trenerlegenden.

– Hva tenker du om at han bruker spillere i ukjente roller og at Ødegaard/Henriksen aldri har spilt sammen før?

– Det synes jeg også var merkelig og litt overraskende. Per-Mathias har sikkert gode tanker for å gjøre det. At det mislykkes, det lærer man også av – selv om man lærer enda mer når man lykkes.

Fått med deg denne? Sjekk prisforskjellen på Norge og Ungarn

Drillo ville brukt Selnæs

En annen gammel trenerstorhet, Egil Olsen, sa følgende til TV 2s sportskanal:

– At han bommet litt, særlig på spissvalget, det overrasket meg. Personlig ville jeg hatt med Ole Selnæs på midtbanen, Norges desidert beste midtbanespiller gjennom høstsesongen.

Han savnet guts, trøkk, vilje og entusiasme, og han syntes første omgang var uforståelig dårlig. Drillo tror laguttaket spilte en rolle, men han mener det blir feil å sparke Høgmo.

– Han har kontrakt i to år til, og jeg mener prinsipielt at kontrakter bør respekteres. Hvis styret ikke mener Høgmo er rett mann, bør styret gå av, ikke Høgmo, sier Egil Olsen.

For stort støtteapparat?

– Når det er 20 mann i støtteapparat og man ikke klarer å treffe på laguttaket, så er det alarmerende. De sier selv de var fornøyd med prestasjonen på Ullevaal. Da blir det selvmotsigende å bytte tre mann og stokke om på laget, sier Jesper Mathisen.

Etter det VG erfarer ble også spillergruppen svært overrasket over valget av Markus Henriksen som toppspiss. Først på kampmøtet noen timer før avspark fikk spillerne den beskjeden. Henriksen ble hverken drillet som det på trening, eller har spilt i den rollen på klubblaget.

Kjetil Rekdal spør seg om landslagssjefens støtteapparat er for stort, og at det blir for mange som skal ha en mening om de viktige avgjørelsen. Selv mener han det nå er viktig at Høgmo går i seg selv for å finne ut om han har motivasjonen til å lede landslaget videre.

– Per-Mathias må ha masse energi og entusiasme for å stå i denne stormen. Hvis han finner ut at han har det, så kan han gå på VM-kvaliken. Hvis han er i tvil, så må man vurdere om det er riktig å kjøre videre med dette. Men det viktigste nå er å beholde roen for å se hvilke grep vi kan ta for å gjøre norsk fotball bedre. Det er ikke noe poeng å ta en enkeltperson, sier Vålerenga-treneren.

Les også: Spissgrepet var knapt drillet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball