Hovedinnhold

Ødegaard for ung til å tippe - gjorde spilloppdrag på landslagstur

Siem mener det er «sært og trist» hvis noen reagerer

<p>PÅ LANDSLAGSTUR: Martin Ødegaard på trening i Zagreb før oppgjøret mot Kroatia i mars.<br/></p>

PÅ LANDSLAGSTUR: Martin Ødegaard på trening i Zagreb før oppgjøret mot Kroatia i mars.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
Martin Ødegaard (16) er ikke gammel nok til å spille på Oddsen, men på landslagssamling har han likevel blitt plukket ut til å gjøre oppdrag for Norsk Tipping.

Denne saken handler om:

– Vi er mye mer redd for sportsutøvere som inngår avtaler med spillselskap som er ulovlig i Norge. Hvis noen reagerer på dette fordi «han er så ung» og er for ung til å spille på oddsen, så blir det sært og trist, sier Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem til VG.

I Zagreb, før EM-kvalifiseringskampen mot Kroatia i mars, fikk Tippemagasinet besøke Martin Ødegaard og Mats Møller Dæhli på hotellrommet.

LES OGSÅ: Rystet over at Dagbladets kommentator får være landslagssjef

Tippemagasinet vises på Nettavisen, og det er Gunnar Stavrum som er ansvarlig redaktør for programmet. Men det var ikke Nettavisen som fikset den eksklusive settingen for et intervju med Norges to største profiler.

– Norsk Tipping er generalsponsor og har i likhet med Bama og Statoil tilgang på bruken av spillerprofiler. Derfor ble det laget et innslag med Ødegaard og Dæhli til Tippemagasinet om seriestarten i Tippeligaen, sier Svein Graff til VG.

Han er pressesjef for A-landslaget og styrer tilgangen til spillere på landslagsturene. Han er også administrerende direktør for Ullevaal Media Center (UMC). Det er UMC som produserer Tippemagasinet, som er et samarbeid mellom Nettavisen, Norsk Tipping og NTF/NFF.

– Stor rollemodell

Ingjerd Meen Lorvik, leder i Norsk Forening for Spillproblematikk og seniorrådgiver ved Borgestadklinikken, mener det er betimelig å stille spørsmål rundt Ødegaard-oppdraget.

– Norsk Tipping bør ikke bruke yngre folk i reklameøyemed. De har nok vært for lite oppmerksomme. Jeg tror ikke de gjør det en gang til, sier Ingjerd Meen Lorvik, leder i Norsk Forening for Spillproblematikk og seniorrådgiver ved Borgestadklinikken.

– Martin er en stor rollemodell, en mange ser opp til og beundrer. Norsk Tipping vil rekruttere unge spillere, men de har ingen intensjon om å rekruttere spillere under 18 år på grunn av aldersgrensen, legger hun til.

ROLLESPILLET: Landslagsreporteren hever lønn fra NFF-selskap

– Norsk Tipping er eid av staten og er den største grunnen til alle våre fotballanlegg – også de Martin har vokst opp på. Vi skal være forsiktige, men et intervju om det å være landslagsspiller for et Tippemagasin på nettet betyr ikke at alle norske barn skal begynne å tippe, mener Kjetil Siem.

Norsk Tippings kommunikasjonsdirektør Tonje Sagstuen sier følgende til VG:

– Vi har klare etiske retningslinjer. Norsk Tipping markedsfører seg ikke mot barn under 18 år. Vi ville aldri plukket ut Martin Ødegaard og brukt han som markedsføring for et produkt.

– Men i dette innslaget er Ødegaard på oppdrag for Norsk Tipping – og han profilerer jo dere?

– Ja, men innslaget med Ødegaard var utelukkende redaksjonelt, og vi påvirker ikke innholdet. Det står Nettavisen ansvarlig for. Vi både forventer og opplever at de følger etiske retningslinjer, sier Sagstuen – og påpeker at Ødegaard ikke knyttes til noe produkt i innslaget.

LES OGSÅ: Full strid om Norges landskamper på TV

VG har den siste tiden kartlagt dobbeltroller og bindinger i norsk fotball. I den forbindelse fikk Tippemagasinet kritikk av etikkekspert Gunnar Bodahl-Johansen.

– Selv om man har redaktøransvaret, så er det en samproduksjon med aktører som har økonomiske eller andre interesser. Helt uakseptabelt, mener Bodahl-Johansen om programmet.

– Han får mene hva han vil. Det viktigste er at seerne får vite hva som er avtalegrunnlaget. Det merker vi ganske tydelig, kontrer Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball