Hovedinnhold

Norske U21-stjerner må droppe EM-sluttspillet

Skullerud og Drillo fastslår at ikke alle de beste under 23 år kan spille EM i Israel

I EN SKVIS: Disse spillerne (fra venstre: Håvard Nordtveit, Thomas Rogne, Joshua King, Magnus Wolff Eikrem, Valon Berisha, Markus Henriksen) er aktuelle for A-landskampen mot Albania i juni neste år. Der er omtrent samtidig som Norges U21-landslag spiller EM-sluttspill. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG. Grafikk: Tom Byermoen
I EN SKVIS: Disse spillerne (fra venstre: Håvard Nordtveit, Thomas Rogne, Joshua King, Magnus Wolff Eikrem, Valon Berisha, Markus Henriksen) er aktuelle for A-landskampen mot Albania i juni neste år. Der er omtrent samtidig som Norges U21-landslag spiller EM-sluttspill. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG. Grafikk: Tom Byermoen
CAPE TOWN (VG Nett) Her er årets største paradoks i norsk fotball: Unggutta har blitt så viktige for landslaget at noen blir vraket til EM-sluttspillet for spillere under 23 i sommer.

Denne saken handler om:

- Jeg kan ikke ta ut alle i min EM-tropp, fastslår den nyansatte U21-landslagssjefen Tor Ole Skullerud til VG Nett.

Fra før er det kjent at A-landslagets VM-kvalifiseringskamp i Albania kolliderer nemlig med starten på gruppespillet i EM for spillere under 23 år i Israel. Men ikke før nå bekrefter trenerne at noen av spillerne aller mest sannsynlig ikke får være med på sluttspillet de bidro til.

Dersom fotballforbundet chartrer fly til og fra Israel kan aktuelle spillere i teorien rekke begge både EM-sluttspill og A-landskamp. Problemet er bare at de da vil miste de kampforberedende treningene, få en ekstra kamp i beina og øke reisebelastningen bare 48 timer før A-landslagets Albania-kamp den 7. juni.

U21-lagets andre kamp, mot England, går 24 timer etter at A-laget er ferdigspilt i Tirana - hvilket vanskeliggjør deltagelse her også.

- A-laget har førsteprioritet uansett. Så kommer vi sikkert i en gråsone på en spiller eller to. At noen U21-spillere blir med mot Albania i stedet for å dra til Israel, det er jeg ganske sikker på, sier Egil Olsen til VG i Cape Town.

Følgende spørsmål er en het potet for Norges Fotballforbund: Hvor mye skal de svekke U-21-laget i EM-starten - Norges første sluttspill for denne aldersgruppen siden 1998 - for å sikre tre nødvendige poeng i kampen om VM-billett i Brasil 2014?

Kandidatene

At minst fire-fem mann vil være sportslig kvalifiserte for A-troppen mot Albania er like sikkert som at Drillo vet høyden på kjente Table Mountain (1086 meter) i Cape Town:

* I fjor var Håvard Nordtveit (22), Markus Henriksen (20) og Magnus Wolff Eikrem (22) faste bidragsytere på en etter hvert godt fungerende midtbane på A-landslaget.

* Spissjokeren Joshua King (20) gjorde seg selvskreven, og Valon Berisha (19) var jevnlig med, i A-landslagets tropper.

* Håvard Nielsen (19) debuterte med scoring mot Ungarn. Vegar Eggen Hedenstad (22) imponerte i sin start som venstreback, og Anders Konradsen (22) fikk innhopp på A-landslaget. Fra før har Thomas Rogne (22) A-landslagserfaring fra toppede tropper.

* Til samlingen nå i januar tok Drillo ut Jo Inge Berget (22), Yann-Erik de Lanlay (19), Marcus Pedersen (22), Stefan Johansen (22), Stefan Strandberg (22) og Fredrik Semb Berge (22). Sistnevnte imponerte i 1-0-seieren mot Sør-Afrika tirsdag.

* I tillegg kan utenlandsproffer som Harmeet Singh (22) og Omar Elabdellaoui (21) gjøre seg aktuelle med mer spilletid på klubblaget.

EM-oppladning

- I et tenkt scenario er det seks spillere i A-troppen under 23 år. Det mener jeg er for mange å hive inn i en etablert gruppe som forbereder seg til kamper i Israel. Slik jeg tenker nå vil jeg hente inn spillere fra A-laget med spisskompetanse, mens det er andre som ikke vil bli kalt inn fordi vi føler vi har gode erstattere, sier Skullerud, som vil lade opp til EM med sin tropp i god tid før mesterskapet.

- Kommer du til å prøve å overtale Drillo?

- Jeg er veldig klar over hvem som velger først. Der er vi enige. Men at jeg kommer til å argumentere for U21-lagets sak? Helt klart, sier Skullerud - og nikker når VG Nett undrer om han kan komme til å foreslå at dobbeltaktuelle må være i startelleveren til A-landslaget for å bli utelatt fra EM-kamper.

FØRSTEPRI: Egil Olsen på landslagets trening i Cape Town. Han og A-laget har førsteprioritet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
FØRSTEPRI: Egil Olsen på landslagets trening i Cape Town. Han og A-laget har førsteprioritet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

- Er det slik at du kan være villig til å slippe en reserve til EM-sluttspillet?

- Hvis det står mellom en U-spiller og en annen som vi er i tvil om skal være med på benken, så velger vi han andre. Men hvordan dette løses må vi komme tilbake til, sier Drillo til VG Nett.

PS! Lørdag spiller Norge mot Zambia i Ndola. Landslaget landet i Johannesburg for mellomlanding i kveld. På flyplassen, som overalt ellers hvor spillerne beveget seg etter seieren mot Sør-Afrika, fikk matchvinner fra tirsdagens kamp, Tarik Elyounussi, masse oppmerksomhet fra folk på gata. VG Nett har ennå ikke sett landslagskapteinen avslå å stille opp på et eneste bilde eller snakke med tilhengerne.

Les også: Åpner for å teste Dæhli (17)

FAKTA - dette er datoene:
5. juni kl. 18: Israel U21-Norge U21, Netanya (Israel)
7. juni kl. ? : Albania-Norge i Tirana (Albania)
8. juni kl.18: England U21-Norge U21, Petah Tikva (Israel)
11. juni kl 18: Italia U21-Norge U21, , Tel Aviv (Israel)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball