Hovedinnhold

Norge vil arrangere fotball-EM

<p>EM PÅ ULLEVAAL?: EM-sluttspillet glapp for Norge i 2016. Men i 2024 eller 2028 kan det bli EM-fotball på Ullevaal stadion dersom de nordiske fotballforbundene får det som de vil. På bildet er Zlatan Ibrahimovic og Martin Ødegaard under en treningskamp i fjor.</p>

EM PÅ ULLEVAAL?: EM-sluttspillet glapp for Norge i 2016. Men i 2024 eller 2028 kan det bli EM-fotball på Ullevaal stadion dersom de nordiske fotballforbundene får det som de vil. På bildet er Zlatan Ibrahimovic og Martin Ødegaard under en treningskamp i fjor.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Det norske fotballforbundet (NFF) bekrefter at de går sammen med Danmark, Sverige og Finland om å undersøke muligheten for å arrangere fotball-EM i 2024 eller 2028.

Denne saken handler om:

– Vi hadde møter om dette i Zürich i forbindelse med FIFA-kongressen og ble enige om at dette var et felles prosjekt å starte utredningen på. Vi diskuterer videre på neste nordiske møte. Alle positive, sier NFF-generalsekretær Kjetil Siem til VG.

Et eventuelt EM med Norge som ett av fire vertsland vil imidlertid ikke bety en «gratisplass» i mesterskapet for Norge.

– Nei. Kan få to plasser, men ikke mer, sier Siem.

LEST DENNE? Fransk TV-kjendis hudfletter Søderlund: – Ville ikke klart å treffe en elefant i en korridor

Det var det danske fotballforbundet (DBU) som først kom med nyheten gjennom en pressemelding.

– De nordiske forbundene har felles verdier på mange områder. Det gjelder også hvordan vi kan arrangere et EM med fokus på frivillighet, bærekraft og trivsel innen fotballen, sier den danske fotballpresidenten Jesper Møller i pressemeldingen.

– EM er en av fotballverdenens største begivenheter. Det er fantastisk for alle som elsker fotball, legger han til.

VGs DOM: Dette er Nordens drømmelag i 2015

Beslutning våren 2017?

DBU mener at EM i 2024 eller 2028 «med fordel» kan organiseres i Norden. Forslaget skal ha blitt drøftet av nordiske fotballedere i Zürich forrige uke.

Det svenske fotballforbundet (SvFF) bekrefter ønsket om å arrangere EM.

– Jeg vil understreke at det bare er på idéstadiet enn så lenge. Diskusjonene er helt forutsetningsløse, men det er i tråd med hva vi langsiktig vil arbeide for, sier den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson.

En beslutning kan ventes våren 2017, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

VIL DU HA MER? Solbakken sammenlignes med Ferguson og Wenger

Norge og Sverige droppet 2016-kandidatur

EM 2020 kommer til å bli holdt i 13 byer i 12 forskjellige land: Dublin, London, Glasgow, Bilbao, Grimbergen, Amsterdam, København, München, Roma, Bucarest, Budapest, St. Petersburg og Baku. Ingen av de 12 vertslandene får automatisk plass i mesterskapet.

Frem til 2020 har det vært vanlig at vertslandene kvalifiserer seg automatisk til EM. Det var også tilfelle da Polen/Ukraina (2012) og Østerrike/Sveits (2008) organiserte mesterskapet sammen. Men to er det høyeste antallet land som kan få tildelt automatisk plass i et mesterskap.

Norge og Sverige jobbet med en felles søknad til EM i fotball i 2016, men i desember 2009 ble det kjent at de trakk søknaden. Grunnen var at ingen av de to landenes regjeringer ville stille statsgaranti for en søknad. De fire norske arrangørstedene som var plukket ut var Oslo, Lillestrøm, Trondheim og Stavanger.

FIKK DU MED DEG DETTE? Drama under fotballtinget etter beskyldninger

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball