Hovedinnhold

NFF hevder Celina krevde spilletid for Norge

CITY-SUKSESS: Martin Demichelis gratulerer Bershant Celina i FA-cup-kampen mot Norwich.
CITY-SUKSESS: Martin Demichelis gratulerer Bershant Celina i FA-cup-kampen mot Norwich. Foto: Andrew Boyers, Reuters
Norges Fotballforbund hevder at Bersant Celina (19) og hans far Eduar krevde spilletid for Norge i «forhandlingene» om hvilket landslag han skulle representere.

Denne saken handler om:

Tidligere landslagskapteiner som Rune Bratseth og Kjetil Rekdal reagerer på Celinas krav - med forbehold om at versjonen fra NFFs kommunikasjonssjef Yngve Haavik er korrekt.

Haavik er tilbakeholden med å gi ut detaljerte opplysninger om kravet, men gjør det klart overfor VG at NFF ikke kunne akseptere betingelsene som skal ha blitt fremsatt av far og sønn Celina.

Les også: City-spiller Bersant Celina sier nei til Norge

– Det vi kan si er at det nærmest ble det vi opplevde som en forhandlingssituasjon rundt spilletid, og slik kan vi ikke operere. Det er ingen tvil om at NFF ved landslagsledelsen har ønsket at Celina skal spille for Norge. Men ønsket må være gjensidig og uten betingelser i forhold til spilletid. Det er landslagssjefen som til enhver tid må bestemme hvem som starter og hvem som skal komme innpå. Det tror jeg alle skjønner, skriver Haavik i en SMS til VG.

Konfrontert med NFFs uttalelser, svarer Eduar Celina:

– Bersant var villig å spille og gi sitt bidrag til det norske landet og landslaget. Det kunne han ikke ved å sitte på tribunen eller bare med tre minutter spilletid. Vi skal heie på landslaget og ønsker dem alt bra.

Født i Kosovo

Lørdag Premier League-debuterte gutten som er født i Kosovo, men vokste opp i Norge og Drammen, for stjernegalleriet til Manchester City. Både Rune Bratseth og Kjetil Rekdal reagerer på at det brennhete talentet ifølge NFF skal ha krevd spilletid for å si ja til Norge. Nå har han i stedet valgt å si ja til fødelandet Kosovo.

Les også: City-Celina: - Spillerne gratulerte meg

- Det er jo ingen som kan kreve noe som helst i forhold til et landslag. Hvis det er tilfelle, så er det noe som et landslag selvfølgelig ikke kan forholde seg til. Man må kvalifisere seg og være god nok. Så kan man oppleve at man ikke blir satset på og prioritert, og det kan til og med være feil, men sånn er gamet, sier Rune Bratseth.

– Umulig med særavtaler

Kapteinen på landslaget som deltok i USA-VM i 1994 er klar på at Norges Fotballforbund ikke kan inngå særavtaler om spilletid.

- Det er helt umulig. Fotballforbundet har lagt fullmakten i hendene på den treneren som til enhver tid har tillit, sier den tidligere Werder Bremen-stopperen.

- For meg høres det veldig rart ut hvis det er riktig at han valgte noe annet fordi han ikke fikk det som han ville. Ingen kan få garanti om spilletid på et landslag, sier Kjetil Rekdal.

VG Podcast:  Her diskuteres Celinas landslagsfremtid

– Jeg kjenner ikke til saken, men på generell basis vil jeg si at mange unge spillere forventer at alt bare skal falle i hendene på dem. Mye av ydmykheten til foreldre, agenter og spillere er blitt borte, tillegger Vålerenga-treneren.

– Hvor synd er det at Norge mister muligheten til å bruke Bersant Celina?

– Vi skulle gjerne hatt alle aktuelle med for vi er ikke så fantastisk gode at vi har råd til å miste noen. Men det må være på riktige premisser. Hvis premissene ikke er riktige, blir det heller ikke noe pluss til kollektivet. På 1990-tallet var vår generasjon et eksempel på et godt kollektiv der ingen stilte seg selv foran resten. Bortsett fra Lars Bohinen, som prøvde seg litt, men ble fort jekket ned, melder Rekdal med et smil.

– Uheldig for norsk fotball

– Norge har ikke så mange gode spillere å velge mellom, så det er selvfølgelig uheldig for norsk fotball, konstaterer Rune Bratseth.

I en kronikk i VG i går tok forfatter Aslak Nore et knallhardt oppgjør med Norges Fotballforbund for at man ikke har klart å løse Bersant Celina-saken.

Kronikk: Aslak Nore skriver om Celina-saken

– Med Celinas missilaktige utvikling det siste året, skulle man tro at han allerede var en joker på Høgmos landslag. Men nei. Etter å ha takket nei til Norge i flere år, sa han endelig ja til å møte på U21-landslaget i fjor høst. Landslagstrener Leif Gunnar Smeruds strategi? Fire minutter som innbytter for et kobbel middelmådige tippeligaspillere. Etter denne miseren varslet Celina at han heller ville spille for Kosovo i fremtiden. Et generasjonstalent er tapt for Norge, skrev Nore.

Ifølge pappa Eduar Celina er det ingenting som kan reversere prosessen.

- Nei, dessverre ikke. Bersant har tilbudt seg selv for landslaget lenge og han bryr seg ikke mer, ferdig!

PS! U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud vil ikke kommentere konflikten.

- Det har vært mye henvendelser rundt Celina. Jeg er i Dubai. Kontakt Yngve Haavik, skriver han i en tekstmelding.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har ikke svart på VGs henvendelser. Generalsekretær Kjetil Siem henviser også til kommunikasjonssjef Yngve Haavik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball