Hovedinnhold

Dagens landslag er i snitt seks cm kortere enn Brasil-heltene fra 1998

Høgmos Norge kommer til kort

* Dan Eggen: – Vi var kanskje flinkere til å forsvare oss på dødball før

<p>LIGGER LAVT: Tungt tap for Norge mot Kroatia. Martin Ødegaard, Tom Høgli, Alexander Tettey og Vegard Forren ligger ikke på samme gjennomsnitthøyde som de beste norske landslagene.<br/></p>

LIGGER LAVT: Tungt tap for Norge mot Kroatia. Martin Ødegaard, Tom Høgli, Alexander Tettey og Vegard Forren ligger ikke på samme gjennomsnitthøyde som de beste norske landslagene.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
ZAGREB/OSLO (VG) Det norske landslaget som tapte for Kroatia i går er hele seks centimeter kortere i snitt enn det Norge som slo Brasil under VM i 1998.

Denne saken handler om:

Laget som startet 5-1-tapet for Norge er 180 cm i snitt. Det var ikke mer enn et par centimeter kortere enn Kroatia i snitt. Men kroatene har større variasjon i høyden på utespillerne sine. Fra backen Danijel Pranjic (170 cm) og playmakeren Luka Modric (172 cm) til stopperkjempen Vedran Corlunka (192 cm) og spissen Mario Mandzukic (186 cm).

<p>DRILLOS GIGANT: Jostein Flo (194 cm) feirer seieren over Brasil i 1998-VM.<br/></p>

DRILLOS GIGANT: Jostein Flo (194 cm) feirer seieren over Brasil i 1998-VM.

Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB scanpix

Fakta er uansett at Kroatia scoret to mål etter cornersituasjoner. Den nye landslaget til Per-Mathias Høgmo har sluppet inn fire av de åtte målene i EM-kvaliken nettopp på slike faste situasjoner hvor lange spillere kan ha en fordel. Men keeper Ørjan Nyland er 193 cm og stopperduoen Håvard Nordtveit (188 cm) og Vegard Forren (186 cm) skal ha høyde nok.

– Vi var kanskje flinkere til å forsvare oss på dødball før. Rekkevidden var annerledes, men vi var desto dårligere i andre aspekter av spillet sammenliknet med dagens utgave, sier tidligere landslagsspiller Dan Eggen (192 cm) til VG.

Alltid lange spillere

Siden 1990 har Norge stort sett alltid hatt utespillere på mer enn 190 cm. Men etter at Brede Hangeland (195 cm) og John Carew (193 cm) forsvant har de lengste spillerne manglet.

Fotball handler definitivt ikke om å være lang. Lionel Messi (169 cm) og Diego Maradona (165 cm) er det evige bevis på det. Men alle lag kan trenge noen høye spillere til å ordne opp i boksene foran eget og motstanderens mål.

Norske suksesslandslag har alltid hatt de lange spillerne.

VM-laget som slo Brasil i 1998 hadde en gjennomsnittslengde på 186 – seks cm lenger enn dagens lag. Både Tore André Flo (193 cm) og Dan Eggen (192 cm) var med fra start, mens Jostein Flo (194 cm) kom inn som viktig faktor før Norge snudde den legendariske kampen på slutten.

Norge mot Kroatia

Ørjan Nyland 193 cm - Martin Linnes 177 cm, Håvard Nordtveit 188 cm, Vegard Forren 186 cm, Tom Høgli 175 cm - Per Ciljan Skjelbred 175 cm, Alexander Tettey 180 cm, Stefan Johansen 182 cm, Mats Møller Dæhli 177 cm - Martin Ødegaard 176 cm - Tarik Elyounoussi 172 cm.

EM-laget som slo Spania 1–0 for 15 år siden hadde en gjennomsnittslengde på 184, mens Drillo-mannskapet som slo Mexico i USA-VM i 1994 var 183 cm i snitt. Men her trakk Mini Jakobsen (168) og Erik Mykland (172) ned snittlengden. Med spillere som Jostein Flo (194 cm), Rune Bratseth (193 cm) og Jan Åge Fjørtoft (191 cm) var den totale luftstyrken stor.

– Det er en endring i profil på spillerne som er på landslaget nå, og det er plusser og minuser med det. Høyde i centimeter er ikke noe kriterie i seg selv for å være god til å spille fotball, men i snitt blir man svakere i lufta og har litt mindre rekkevidde. Det fins eksempler på lag som har både den ene og andre karakteristikken. Spania og Barcelona har klart seg bra selv om det har vært små i høyde. Otto Rehagel uttalte en gang at han ville ha et så høyt lag som mulig, og i England sier de ofte at en stor spiller alltid er bedre enn en liten spiller. Men så enkelt er det ikke, mener Eggen.

Etterlyser rutine og erfaring

Den tidligere midtstopperen, som i dag jobber som trenerutvikler i Norges Fotballforbund, så 1-5-tapet mot Kroatia lørdag og mener det norske laget i perioder klarte seg bra.

– Høyden fungerer fint i mange aspekter av spillet. I perioder spilte Norge gjennom Kroatia, og det er litt fordi man er kvikkere i føttene og kreativ. Det er egenskaper som ofte følger med lavere spillere, sier Eggen.

– Savner dagens landslag en høyere, mer fysisk spilletype?

– Det kan du si, men vi hadde en haug med skader nå. Først og fremst mangler dette laget rutine og erfaring. Å slippe inn dumme mål på dødball setter jeg på erfaringskontoen. Høyde er ikke altavgjørende der selv om det så klart er et poeng.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball