Hovedinnhold

Høgmo: – Angrer ikke på laget som startet mot Ungarn

• Har evaluert hva som gikk skeis i kvaliken
• Skylder på effektiviteten til spillerne
• Mener flere var slitne og småskadet

ULLEVAAL (VG) NFF har vært gjennom en grundig evaluering for å finne ut hva som gikk galt i playoffkampene mot Ungarn. To og en halv måned etter sier Per-Mathias Høgmo at det var helt rett å starte med Markus Henriksen på topp.

Denne saken handler om:

Per-Mathias Høgmo har fått playoff-fadesen mot Ungarn på avstand. Desember har gått med til en grundig evaluering av hva som gikk galt. Onsdag møtte han pressen for første gang siden EM-toget gikk fløyten.

– Det har vært en veldig grundig og nyttig evaluering. Vi har hatt en evaluering internt i støtteapparatet, og så har Nils Johans Semb ledet en ekstern evaluering med spillergruppen, samt trenere i inn- og utland, sier Per-Mathias Høgmo til VG.

Rekdal: – Lurte på hva i helvete som gikk galt

Slitne og lite effektive

Det har vært stille fra landslagssjefen etter at EM-drømmen gikk i vasken. På kontorene på Ullevaal har hele kvalifiseringen blitt analysert, ikke minst kampene mot Ungarn. Etter å ha brutt 0-1 hjemme og 2-1-tapet i Budapest, har han og kollegaene blant annet funnet to konkrete punkter.

– Vi må bli mer effektive. Vi scorer på hver sjette sjanse, motstanderen på hver tredje, melder Høgmo, og fortsetter:

ANGRER IKKE: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo angrer ikke på valgene som ble tatt under kampene mot Ungarn i EM-kvaliken.
ANGRER IKKE: Landslagstrener Per-Mathias Høgmo angrer ikke på valgene som ble tatt under kampene mot Ungarn i EM-kvaliken. Foto: Krister Sørbø, VG

– Vi så også en tendens til at mange av spillerne fikk slitasjer etter tre kamper i uken med klubblaget. Molde, RBK og Celtic spilte Europaliga på den tiden, og noen spillere mistet sentrale plasser i sin klubb. Noen ga uttrykk for at de var slitne, vi så det vi også.

Les også: – Målet er å komme til VM

– Vi hadde 15-9 i sjanser, 24-3 i cornere og 70/30 i ballinnehav over de to kampene. Effektiviteten må opp.

Forsvarer valget av Henriksen

Flere var svært kritiske til Høgmos taktiske disposisjoner under den avgjørende kampen i Budapest. Mange klødde seg i hodet da Norge startet uten spiss, men med Markus Henriksen på topp for laget som måtte score. Høgmo forsvarer fortsatt de disposisjonene han tok i november.

– Vi spilte jo med spiss. Vi spilte med den mest formsterke målscoreren. Marcus Henriksen scoret målet vi hadde i kampen, men ble liggende litt dypere, som en gjennombruddsspiller. Vi valgte den strategien etter en totalvurdering.

– Hadde laget trent på å spille med Henriksen på topp?

– Han har spilt der til daglig i klubblaget. Det er kjente komponenter blant flere spillere, som «Moi» for eksempel i Molde. Det handlet også om formspillere. Vi hadde også trent på 4-3-3 her hjemme i forkant.

Leste du denne? Mener Høgmo hadde fått sparken i annet land

– Men dere fikk aldri drillet den startelleveren som ble brukt?

– Nei, men sånn vil det være med et landslag. Noen ganger må man ta med klubbrollen inn i elleveren.

Hadde gjort det samme igjen

Høgmo mener fortsatt at dette var den taktisk beste løsningen. Hadde han kommet i tilsvarende situasjon nå, ville han gjort det samme igjen.

– Ja, fordi det å være trener handler om å ta beslutninger der og da. Jeg tar alltid den avgjørelsen jeg tror på. I etterkant vil man kunne si at noe kunne fungert bedre, men det kunne også gått dårligere, sier Høgmo.

– Du sa Henriksen var formsterk på den tiden, det var vel Marcus Pedersen også for Strømsgodset?

<p>SLÅTT UT: Markus Henriksen depper etter 1-2-tapet i Budapest.</p>

SLÅTT UT: Markus Henriksen depper etter 1-2-tapet i Budapest.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Joda, og det var derfor han kom innpå i begge kampene. Han hadde blant annet en stor mulighet i Budapest.

Les også: Folket vil gi Høgmo en ny sjanse

– Burde ikke Pedersen da startet kampen?

– Det kan du jo si… Men det er bra det er engasjement. Det har vært masse konstruktiv kritikk, mye nyttig som vi tar med oss videre.

Tror på VM-billett

I høst skal Høgmos menn prøve å kvalifisere seg til VM i Russland. Mange mener gruppen er enda tøffere enn den Norge hadde i EM-kvalifiseringen sist. Norge starter hjemme mot verdensmester Tyskland, Tsjekkia, San Marino, Aserbadjan og Nord-Irland er også i gruppen.

Gruppevinnerne går til VM, de åtte beste toerne spiller playoff. Høgmo går ikke med på at utfordringen nødvendigvis er tøffere.

Høgmo: – Må håndtere å gjøre feil

– Både ja og nei. Italia og Kroatia var tøft sist. Tsjekkia og Nord-Irland er kanskje ikke på Kroatia-nivå, så det bør være mulig å kjempe om de to øverste plassene, mener han.

Landslagssjefen er usikker på om «prosjekt Høgmo» har fått seg en knekk i det norske folk etter at Norge nok en gang må sitte hjemme under et stort fotballmesterskap.

– Det vil sikkert svinge. Vi var veldig nær å lykkes, derfor er det grunn til optimisme inn mot neste kvalik, sier Høgmo.

På papiret er det hans siste kvalifisering, siden kontrakten med NFF utløper i 2018. Høgmo føler ikke han «må» få Norge til et mesterskap nå.

– Det er alltid et press å være trener. Fire av trenerene i forrige kvalifiseringsgruppe mistet jobben underveis i kvaliken. Vi har ikke noe lenger perspektiv enn de to neste årene. Så får vi se hvor vi står når den tid kommer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball