Hovedinnhold

Fotballforbundet krever 40.000 kroner av Anders (33)

** Anders Johansen: - Det har vært et mareritt ** Norsk supporterallianse: - Fryktelig provoserende ** NFF: - Vi hører på politiet.

Anders Johansen (33) står i fare for å måtte betale svimlende 40.000 kroner for å ha brukt bengalske lys på Ullevaal.

Denne saken handler om:

- Det har vært et mareritt. Det er ikke noe særlig å ha en slik sak hengende over seg, sier Anders Johansen til VG.

Den 22. mars i år spilte Norge mot Albania på Ullevaal. Som et ledd i en protestaksjon som Norsk Supporterallianse (NSA) hadde mot Norges Fotballforbund, sendte en gruppe på rundt 50 personer opp bluss under kampen. Johansen var en av dem som stod i feltet.

- Jeg var med en kameratgjeng på landskamp. Plutselig fyrer noen opp bengalske lys og like etterpå blir jeg hentet av politiet. En sivil politimann mente nemlig at jeg var med på det, forteller Johansen.

Fikk bot

FIFA bøtela NFF etter hendelsen, men de nekter å spytte ut for ugjerningen. I stedet gikk NFF til politianmeldelse for «uaktsom sprengning» og krever at Johansen må betale 40.000 kroner av egen lomme. Som et resultat av det, må 33-åringen møte i retten mandag.

- I avhør med politiet trodde ingen på meg. Han som beskyldte meg, stod hundre prosent fast ved forklaringen sin, sier Johansen fortvilet.

Ble filmet

Johansen har hele tiden bedyret sin uskyld. Torsdag publiserte NSA en video de har fått tilgang på, på sine hjemmesider. Den viser bruken av blussene, men ifølge supporterforeningen viser den også at Johansen aldri holdt i et av dem.

- Onsdag dukket det plutselig opp en video på PC-en min. Da jeg så hva det var hoppet jeg i taket av glede. Nå gruer jeg meg ikke så mye til mandag lenger, forteller Johansen om videoen.

De siste månedene har han opplevd forståelse og behjelpelighet, spesielt fra Norsk Supporterallianse.

- Det er fryktelig provoserende at NFF gjør noe sånt mot en enkeltperson. Spesielt når det er helt feil det de hevder, sier Bjørnar Posse Sandboe, leder i Norsk Supporterallianse til VG.

Forholder seg til politiet

Norges Fotballforbund, representert ved nestleder i kommunikasjonsavdelingen, Yngve Haavik, står fast ved den opprinnelige anmeldelsen.

- En politibetjent identifiserte han som nå er tiltalt som en av to som fyrte av bluss. To bluss ble ifølge boten fra FIFA fyrt av fra norske supportere. Det er på denne bakgrunn vi valgte å anmelde. Han blir krevd for halvparten av boten i erstatningskravet som er tatt inn som en del av straffesaken på mandag. Supporterne er godt kjent med regelverket i forhold til blussing - som kan utgjøre en fare for omgivelsene, sier Yngve Haavik.

Hva med det angivelige videobeviset som har kommet frem?

- Det som er viktig nå, er at bevisene legges frem i retten. Så er det opp til retten å vurdere, mener Haavik.

Vil ikke ha noen uskyldig dømt

Haavik bedyrer at NFF ikke ønsker at en person skal betale for noe han ikke har gjort.

- Finner ikke retten det bevist at vedkommende har gjort dette, så skal han selvfølgelig heller ikke betale bot, avslutter Haavik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball