Hovedinnhold

Festen tilbake på Ullevaal

VM-drømmen lever etter storseier mot skottene

ULLEVAAL (VG Nett) (Norge - Skottland 4-0) Den utskjelte venstresiden med John Arne Riise og Morten Gamst Pedersen fikk sin store revansje og Norge blåste nytt liv i VM-drømmen.

Denne saken handler om:

Egil Drillo Olsen er kjent for de magiske Ullevaal-øyeblikkene han skapte på 1990-tallet. Onsdag kom endelig godfølelsen tilbake rundt det norske landslaget.

- Det var mye bra. Vi kom litt tregt i gang. Etter hvert blir vi bare bedre og bedre. Vi var nærmere 5-0 enn de var 1-4, sier Drillo til TV 2.

Protokoll:Hva synes du om Norges innsats mot Skottland?
Lesernes spillerbørs:Gi poeng til de norske spillerne her

Les også: Riises revansj - moren gråt på tribunen

Humør, spilleglede og seier foran 24.000 tilskuere - du verden hvor mye landslaget og det norske fotballpublikummet trengte denne augustkvelden. Og det beste av alt; Med maksimal flyt kan landslaget fremdeles nå VM-sluttspillet neste sommer - og det er et lag fylt med tro og håp som reiser til Island i september.

VG LIVE:Vi fulgte kampen direkte her!

I må-vinne kampen mot skottene kom Egil Olsen med formspillerne Erik Huseklepp og Magne Hoseth fra start (4-4-2), mens trioen Trond Erik Bertelsen, Espen Ruud og Daniel Braaten ikke kom lenger enn tribunen.

Skotsk sjanse

Oppildnet av den største andelen bortefans på Ullevaal på svært lenge, skapte skottene den første sjansen ved Darren Fletcher da Brede Hangeland misset i klareringen på en corner.

Bildespesial:Se bildene fra kampen her!

I andre enden fikk John Carew en lei start på kampen, først fikk han gult kort for en albue og deretter ble han pepet ut og hånet av den skotske fansen så man skulle tro kampen gikk på Hampden Park.

Kenny Miller scoret to ganger sist han var på Ullevaal. Etter 15 minutter var han kun en tå fra Kjetil Wæhler unna en ny fulltreffer.

Norge våknet

Også Magne Hoseth og John Arne Riise fikk gule kort tidlig, ikke de siste kortene i kampen skulle det vise seg.

- Vi var veldig tent, nesten litt overtent. Det var litt på kanten. Vi fikk tre tidlige gule kort, og jeg var litt redd ettersom dommeren virket litt uberegnelig. Vi passet oss veldig for ikke å få utvisning, forteller Drillo.

22 minutter tok det før Norge fikk sitt første skudd på mål - fra Morten Gamst Pedersens venstrefot på 35 meters hold. Det var ikke farlig, men det markerte uansett starten på noe bedre for Norge etter en svak første halvdel av omgangen.

Først ropte Norge på straffespark, men dommer Alain Hamar fra Luxembourg (!) ga ingenting da Steven Caldwell taklet Carew innenfor 16-meteren - verken straffespark, corner til Norge eller gult kort for filming til Carew.

Like etterpå burde John Arne Riise definitivt ha scoret. Erik Huseklepp fluktet ballen delikat til Riise på bakre stolpe, men backen serverte en altfor het avslutning over mål. Han skulle få en sjanse til kort tid senere.

Rødt og Riise-mål

35.04 sto det på kampuret da John Arne Riise fyrte løs fra cirka 20 meter, ballen sneiet innom Scott Brown på utsiden av muren og inn i mål. Riise, som har ladet opp til landskampen med historier fra rettssaken mot Einar Baardsen som et ekko fra Stavanger, skrek ut sin glede i feiringen.

(saken fortsetter under bildet)

SLO TILBAKE: John Arne Riise dundret inn 1-0 for Norge mot Skottland onsdag kveld. Foto: Scanpix
SLO TILBAKE: John Arne Riise dundret inn 1-0 for Norge mot Skottland onsdag kveld. Foto: Scanpix

Forut for målet, så Gary Caldwell rødt etter to insidenter i løpet av like mange minutter. Først taklet han Gamst Pedersen i midtsirkelen, deretter holdt han igjen Carew så Norge fikk frisparket de scoret på.

- Jeg er egentlig ikke så glad i at motstanderen får en mann utvist når det står 0-0, for det gjør det ofte vanskeligere. Men da vi scoret like etterpå ble det en fordel for oss, sier Drillo.

Norge var ikke ferdig før pause. De hadde Skottland på gaffelen nå, og ga gjestene en karamell til før halvtid. Og angrepet som ga 2-0 var strøkent.

VG Nett-leser:
Det virker faktisk som om de koser seg på banen igjen, det har jeg savnet gjennom hele kvalifiseringen.
Diskutér Drillos her!

Dette var ballens vei til mål: Jon Knudsen - Magne Hoseth - Tom Høgli - Bjørn Helge Riise - Morten Gamst Pedersen, PANG! - og 2-0. Ikke akkurat route 1 og det som er blitt assosiert med Drillo tidligere...

(saken fortsetter under bildet)

SKRU'N SOM GAMSTEN: 2-0 kom på denne måten ved Gamst Pedersen rett før pause. Foto: Scanpix
SKRU'N SOM GAMSTEN: 2-0 kom på denne måten ved Gamst Pedersen rett før pause. Foto: Scanpix

Med 11 mot 10 og tomålsledelse virket matchen avgjort halvveis.

Norge kjørte på

John Carew var snublende nær 3-0 rett etter hvilen, og angrepslysten fra begynnelsen indikerte at Norge ikke ville ligge bakpå å trygge ledelsen.

Kenny Millers skudd fra skrått hold var ikke nok til å bringe et feststemt Norge ut av fatning. Mot Skottlands ti spillere ble rommene større, men det fjernet også mye av tempoet og fremdriften i Norges spill.

Man følte likevel at 3-0 ikke var langt unna, og egentlig burde John Carew vært mannen som skulle satt den. Men skuddet fra spissen traff først den ene stolpen, så den andre - og på returen dukket Erik Huseklepp opp og nærmeste sittende så satte bergenseren ballen i mål.

(saken fortsetter under bildet)

ERIK DEN GLADE: Erik Huseklepp feirer målet etter John Carews forarbeid. Foto: Scanpix
ERIK DEN GLADE: Erik Huseklepp feirer målet etter John Carews forarbeid. Foto: Scanpix

Det var liksom litt utgjort for Carew denne kvelden. Ikke bare traff han stolpene, han styrte ballen også mellom stengene - men det fikk ikke assistentdommeren med seg. Bra det ikke sto 0-0 da den situasjonen oppsto. TV-bildene viste at ballen var klart innenfor streken.

- Ballen var et godt stykke inne, synd jeg ikke fikk den, sa Carew til TV 2 rett etter kampen.

Resten ble en ren transportetappe, men det var akkurat tid for nok en frisparkperle. Morten Gamst Pedersen skrudde inn en ny fulltreffer og rundet av en fantastisk kveld for norsk landslagsfotball.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball