Hovedinnhold

VGs fotballkommentator mener:

Den falske optimismen

<p>HÅP: Det er som regel håp i et hengende snøre. Det norske landslaget, her fra fredagens trening, håper å overraske borte mot Kroatia.<br/></p>

HÅP: Det er som regel håp i et hengende snøre. Det norske landslaget, her fra fredagens trening, håper å overraske borte mot Kroatia.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Norske landslagssjefer, og spillere, elsker å si at de gleder seg til kamper mot lag som Luka Modric' Kroatia. Sannheten er en ganske annen.

Denne saken handler om:

I tillegg spilles kampen i mars. Ikke akkurat den beste landskampmåneden for Norge, historisk sett.

At Per-Mathias Høgmo velger å si at han har tro på det han driver med, det er selvsagt forståelig. Men kveldens oppgjør mot Kroatia vil bli en tøff affære for nordmenn, trolig altfor tøff. Som vanlig.

VG Live:Kroatia - Norge fra klokken 18.00

Se på resultatene

Helt siden Drillo dundret inn på A-landslaget for første gang, i 1990, ble det hevdet at det er mot lag som Kroatia på bortebane at Norge har alt å vinne, at motstanderen ofte undervurderer oss, og disse lagene passer oss godt.

Det gjør de ikke. Lag som Kroatia passer Norge ekstremt dårlig, som Italia gjorde i den første kvalikkampen. Det er sannheten.

Og det er bare å se på resultatene mot de beste motstanderne, lag som er rangert høyere enn oss, i kvalifiseringskamper på bortebane.

Mine tall går tilbake til 1990, og fra da og frem til i dag har Norge spilt 16 kvalikkamper på bortebane mot virkelig god motstand.

Fasiten er null seirer, fem uavgjorte og hele 11 tap. Norge har kun scoret sju mål på disse kampene, og kun to mål i én kamp, som i tillegg ble spilt på nøytral bane (i Tyskland, mot Tyrkia i 2007).

Og dette handler IKKE om tilfeldigheter.

UTEN PRESS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og Norge spiller - egentlig - med langt mindre press på seg enn normalt lørdag kveld, fordi motstanderen i utgangspunktet er for god.
UTEN PRESS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og Norge spiller - egentlig - med langt mindre press på seg enn normalt lørdag kveld, fordi motstanderen i utgangspunktet er for god. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Skaper ingen ting

Norske landslagssjefer som Drillo, Semb, Hareide – og Drillo igjen – har kommet med mange optimistiske ord før møtene med nasjoner som Nederland (tre møter, ett poeng), Tsjekkia (to møter, ett tap i kvalifisering, ett tap i play-off), Italia (to møter, ett poeng), Danmark (to møter, to tap), Portugal, Sovjet, Hellas, Spania (play-off, tap), samt uavgjort mot England, Tyrkia og Sveits.

Norge skaper ikke sjanser og scorer ikke mål mot de beste motstanderne, rett og slett fordi motstanderen er for god og fordi de har ballen stort sett hele tiden.

Norge har måttet håpe på en dødball som – litt tilfeldig – går i mål for å få med poeng hjem.

Jeg erindrer stort sett kun at Norge er blitt spilt trill rundt borte mot de beste nasjonene, i min tid som journalist.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>MY NAME IS LUCA: Norge vil ikke sette særlig pris på å møte et lag som Kroatia, med en spiller som Luca Modric.<br/></p>

MY NAME IS LUCA: Norge vil ikke sette særlig pris på å møte et lag som Kroatia, med en spiller som Luca Modric.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Mars-problemet

Derfor er det realisme som gjelder i kveld, realisme som betyr noe. For normalt sett vinner Kroatia over Norge på hjemmebane i ni av 10 kamper. Den tiende ender trolig uavgjort.

Og så har vi mars-problemet: Norge har spilt åtte kvalifiseringskamper i mars måned siden 1990, hjemme og borte. Hjemme har vært en katastrofe, så sånn sett er det godt at kveldens kamp ikke spilles på Ullevaal. På fire kvalifiseringskamper på Ullevaal i mars siden 1990, har Norge tatt ett poeng. På bortebane har Norge tap mot Aserbajdsjan, ett poeng mot Moldova, en forventet seier mot Luxembourg – og en sterk trepoenger i Hellas.

Så kombinasjonen mars og Kroatia gjør at Norge etter all sannsynlighet blir stående med sine ni poeng etter kveldens kamp. Og at Norge fortsatt har føringen i kampen om å bli nummer tre i puljen.

Som er det realistiske målet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball