Hovedinnhold

VGs fotballkommentator mener:

Delta i debatten nå, Høgmo

INNBITT: Per-Mathias Høgmo har en stor jobb foran seg for å få et norsk fotball-landslag dit han vil. 1-5 mot Kroatia var et tilbakeslag for Høgmo etter flere gode resultater.
INNBITT: Per-Mathias Høgmo har en stor jobb foran seg for å få et norsk fotball-landslag dit han vil. 1-5 mot Kroatia var et tilbakeslag for Høgmo etter flere gode resultater. Foto: Bjorn S.delebekk, VG
Per-Mathias Høgmo valgte å hente fram det positive fra 1-5 mot Kroatia, og melde det ut til det norske folk. Som han selvsagt har lov til. Men han bør forstå reaksjonene som kommer på bakgrunn av uttalelsene han har gitt, og derfor bør Høgmo også delta i debatten som pågår i ettertid.

Denne saken handler om:

Etter 1-5 mot Kroatia, Norges verste resultat i en kvalikkamp på 30 år, og etter reaksjonene å dømme på sosiale medier i går, er det letteste å gjemme seg for Høgmo, la andre diskutere han og landslaget, og heller stille frisk og opplagt på neste samling – i mai.

Der han kan snakke om det positive – igjen.

Både for å beskytte seg, ikke tappe seg for energi, ikke havne i eventuelle konflikter med media.

Gjør Høgmo det, så mener jeg han undervurderer interessen rundt det norske A-landslaget i fotball.

Kritikk

Og noen slag bør en landslagssjef ta, dette er et av dem. Når profilerte fotballnavn som Tom Nordlie og John Arne Riise kritiserer språkbruken hans, så bør Høgmo svare, forklare seg bedre og stå opp for meningene sine.

Sånn bør det være, i demokratiske Norge.

Fordi folk blir provosert av å høre at en landslagssjef virker fornøyd når nasjonen nettopp har fått fem baklengs, noen som ikke har skjedd mer enn én gang de siste 30 årene.

Hvis du hører og leser alt Høgmo sa etter kampen, så blir bildet mye mer nyansert. Han snakket også om det skuffende resultatet. Men de fleste leser og hører kun det de vil, det som passer inn i deres syn, og derfor blir det en slags fasit at Per-Mathias Høgmo var fornøyd, selv etter et firemålstap.

At kampplanen fungerte. At kampbildet ble som ønsket. At han var «veldig fornøyd med mye».

Folk flest

Folk vil ikke høre sånt, etter 1-5. Folk vil høre en ydmyk, men kampklar landslagssjef som sier – brutalt og ærlig – at dette var ikke bra nok, at resultatet ble pinlig for både han og hele nasjonen, at Norge ikke er gode nok mot slike nasjoner, men at vi lover å jobbe knallhardt for å komme sterkere tilbake.

Internt, inn mot spillergruppa, er saken en helt annen. Der er det forståelig at en landslagssjef bruker alt han har av psykologi for å holde denne unge gjengen oppe. Og det kan være tøft nok det, tro på et prosjekt du er med på, når resultattavla viser 5-1 til motstanderen.

Et ganske sjeldent resultat i internasjonal fotball i dag, selv om det var forventet at Norge skulle tape mot Kroatia.

FOTBALLJOURNALIST I VG: Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågønes/VG
FOTBALLJOURNALIST I VG: Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågønes/VG

4-3-3?

Per-Mathias Høgmo har hatt sine motstandere helt siden han overtok som landslagssjef etter Drillo, høsten 2013. De har vært stille en stund nå, men kommer garantert fram igjen etter 1-5 – og Høgmos «fornøyde uttalelser».

For mange mener at Høgmo er naiv som prøver å spille fotball mot så gode motstandere som Kroatia. En fotballtrener jeg snakket med, skjønner ikke hvorfor Norge ikke heller dyrker det beste fra Nils Arne Eggen og Egil Olsen, fortsetter med 4-3-3 (og 4-5-1 borte mot de beste motstanderne), at det er kollektivet som vinner fotballkamper for Norge, ikke individene.

Det er en interessant diskusjon.

Akkurat som debatten rundt hvor fornøyd en landslagssjef skal «ha rett» til å være etter et resultatmessig bunn-nivå.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball