Hovedinnhold

Charterfly og egen kokk – slik brukte Høgmo 30 mill.

<p>REISER FINT: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo på vei ut av bussen i forkant av Kroatia-kampen på Ullevaal i fjor.</p>

REISER FINT: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo på vei ut av bussen i forkant av Kroatia-kampen på Ullevaal i fjor.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Det er noe som heter «å gå til helvete på første klasse». Per-Mathias Høgmos EM-prosjekt holdt i hvert fall høy klasse – og det endte ikke akkurat i himmelen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Charterfly på alle bortekampene, egen kokk for landslagsgutta, treningsleir på Marbella og et støtteapparat med så mye bagasje at fotballene ikke fikk plass i charterflyets bagasjerom da turen gikk videre fra Malaga til Zagreb.

Totale kostnader relatert til A-landslaget kom på 30,3 millioner kroner i 2015, ifølge NFF.

– Brukes det for mye?

– Ikke i forhold til inntektene, men i forhold til resultatene kan du si det, svarer NFFs generalsekretær Kjetil Siem.

Lønn og drift av landslagstrenere og støtteapparat økte fra 10,8 til 15,9 millioner kroner i løpet av ett år.

VG UNDERSØKER NFF: - NFF BLIR MER OG MER LUKKET

Reise, opphold og andre troppskostnader har også gått opp under Høgmo – fra 20 millioner kroner samlet i Drillo-årene 2012og 2013 (Høgmo tok over i september) til 29 millioner kroner til sammen i Høgmo-årene 2014 og 2015.

– Nå vi ser på dette i ettertid, så føles det vondt at vi brukte så mye penger uten å klare det. Men det hadde vært enda vondere om vi ikke hadde klart det, og så hadde folk sagt «dere lot jo dem ikke få lov til å gjøre det og det», sier Siem.

– Det hadde blitt en suksesshistorie hvis vi hadde greid det, men det blir en fiaskohistorie når vi ikke greide det, tillegger han.

Les også: NFF forteller at rundt 15 personer får millionlønn

Spillerne prioriteres

A-landslagets støtteapparat teller rundt 20 mann. Fem er ansatt på heltid, noen få på engasjement/deltid og de fleste på tilkallingskontrakter.

Normalt reiser rundt 20 personer med laget på borteturene, altså totalt rundt 45 personer inkludert spillerne.

I 2015 brukte man charterfly til alle bortekampene, til Zagreb, Sofia, Roma og Budapest. Den eneste turen som ble tatt med rutefly var Oslo-Malaga før treningsleiren i Marbella.

En charterreise koster mellom 350.000 og 900.000 innenfor Europa alt etter størrelse på fly og lengde på flyreisen, forteller NFF. De har ingen gitt policy på når det skal brukes charterfly.

<p>SATSER MER: Det blir brukt stadig mer på reiser og opphold for A-landslaget.</p>

SATSER MER: Det blir brukt stadig mer på reiser og opphold for A-landslaget.

Ting som vurderes er kostnad, reiseavstand, kampprogram, sponsor- og pressedeltakelse. Jo flere eksterne som fyller opp flyet, jo billigere blir det for NFF. Egne ansatte kan også få tilbud om å kjøpe et sete og bli med på turen, noe som reduserer kostnadene for NFF.

Det er vanlig at to spillere deler en treseter, slik at de får ett ledig sete mellom seg.

Dersom det er flere seter enn reisende, prioriteres spillerne først av de som får ledig sete ved siden av seg, opplyser NFF.

Høgmo vil endre

Hotellstandarden skal være «normalt god». I Budapest ble for eksempel femstjernershotellet Elizabeth Park Hotell (nå The Ritz-Carlton) benyttet.

– Ofte er det hjemmelaget som booker/reserverer hotell i sin hjemby til oss. For utenlandske lag er det som oftest utenkelig at suiter ikke blir benyttet. Dersom vi bestiller selv, er det kun ved behov for møter og samtaler dette blir benyttet, men det hender også at det i konkurrerende tilbud fra hotellene ligger noen større rom/suiter med i tilbudet. Prisen går ikke ned om suitene benyttes eller ikke, svarer NFF på VGs spørsmål om det benyttes suiter.

Les også: Slår alarm om urovekkende pengebruk i NFF

Landslaget leier inn egen kokk til alle hjemmekamper og noen bortekamper.

– Går det en grense der man ikke trenger flere folk?

– Ja, og der har Per-Mathias kommet alle i forkjøpet. Han vil back to basic, og han har selv tatt initiativ til andre måte å gjøre det på, gjerne etter signaler fra oss.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball