Hovedinnhold

Bjørn Helge om storebror: «Helt psykotisk»

Landslagsspillernes ritualer før kamp:

LANDSLAGSKAMERATER: Bjørn Helge Riise og storebror John Arne. Foto: Scanpix
LANDSLAGSKAMERATER: Bjørn Helge Riise og storebror John Arne. Foto: Scanpix
ULLEVAAL (VG Nett) Bjørn Helge Riise har sluttet med ritualer før kamp. Nå holder det å se på bror John Arne som har så mange at lillebror kaller det «helt psykotisk».

Denne saken handler om:

Dagen før den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Ungarn - LIVE fra 19.00 - sjekket VG Nett ritualene til de norske spillerne som vi tror starter i kveld.

Se og hør spillerne fortelle hva de gjør og ikke gjør før kamp HER!

- Jeg har sluttet med det, faktisk. Jeg begynte med å ta sokken på høyre fot først og så videre, men så begynte vi å tape kamper og jeg sluttet med det. Broren min, HAN har ritualer! For meg blir det helt sånn psykotisk, sier en smilende Bjørn Helge Riise til VG Nett.

I bunn av denne artikkelen kan du skrive hvilke ritualer du har før det skal presteres!

Starter på nytt etter feil

Etter praktkampen mot Malta på lørdag er Bjørn Helge selvskreven på høyresiden mot Ungarn i kveld. Nå som han er sammen med John Arne Riise på landslaget, får han anledning til å studere brorens kobbel av ritualer i kampforberedelsene. Og John Arne innrømmer glatt at han har et avansert program å gå gjennom.

- Det er mange, spesielt når jeg kommer på kampstadion. Jeg varmer aldri opp med leggskinn, tar alltid venstre sokk på først, så høyre og venstre sko og så videre. Jeg har forskjellige ting jeg gjør. For meg skjer det automatisk nå og er ikke noe jeg tenker på. Men om jeg kommer på at jeg har gjort noe feil så må jeg begynne på nytt igjen, sier John Arne Riise til VG Nett.

Ute av ritualspiralen

Landslagstrener Åge Hareide har kommet seg ut av ritualspiralen etter at han la opp som spiller. Da han spilte på 70 og 80-tallet kjørte han fast rute til hjemmekampene og passet ekstra godt på fotballstøvlene sine slik at de holdt hele sesongen. Han innrømmer smilende at det er litt andre tider nå.

Det kanskje mest ekstreme tilfellet av en fotballspillers forhold til sko er David Beckham som i et TV-intervju innrømmet at han bruker sine «private sko» én gang før han gir de bort. Hva han gjør med fotballstøvlene er ukjent, men det finnes neppe mange som Hareide igjen i dagens toppfotball.

Tidligere landslagsprofil, Kjetil Rekdal, var svært pliktoppfyllende i forhold til å ikke bryte sine ritualer da han spilte selv.

- Jeg gikk i alle fall ikke ut av garderoben hvis jeg ikke fikk være sist. Aldri. Det hendte til og med at dommeren sto å blåste i fløyta, men jeg gikk ikke ut. Det var veldig personlig for meg, har Rekdal uttalt til VG Helg.

FORBEREDELSESMØNSTER: Ole Einar Bjørndalen har et forberedelsesmønster - men ingen knallharde ritualer - før han skal prestere. Her er han (venstre) sammen med Øyvind Hammer under OL i Salt Lake City der Bjørndalen vant fire OL-gull. Foto: Helge Mikalsen
FORBEREDELSESMØNSTER: Ole Einar Bjørndalen har et forberedelsesmønster - men ingen knallharde ritualer - før han skal prestere. Her er han (venstre) sammen med Øyvind Hammer under OL i Salt Lake City der Bjørndalen vant fire OL-gull. Foto: Helge Mikalsen

Balansegang

Øyvind Hammer er mental trener for skiskytterstjernen Ole Einar Bjørndalen og rallyfører Henning Solberg. Han mener ritualer kan virke både prestasjonsfremmende og hemmende for idrettsfolk.

- Det er veldig individuelt. Alle har et visst mønster før de skal konkurrere, men noen har litt ekstra. For enkelte er det viktig med ritualer for å sette i gang prosessen frem til kampen. Men noen kan bli for opphengt i det og da kan det være hemmende, sier Hammer til VG Nett.

Bjørndalen og Solberg har ikke knallharde ritualer, men et forberedelsesmønster. For Bjørndalen er det for eksempel ekstremt viktig å ikke svi av energi før han setter geværet på rykken og går til startstreken.

- Alle idrettsfolk vil finne den optimale mentale settingen. Ole Einar bruker de siste sekundene før start til å komme i riktig setting. Det gjelder å finne den riktige balansen, sier Hammer.

Han jobber også tett med folk i næringslivet og kulturpersonligheter. Også her finnes det en rekke ritualer før det skal presteres.

- Noen har en møteskjorte eller en spesiell penn når kontrakter skal skrives. At selgere har på salgsbuksa er ikke uvanlig, sier Hammer som selv har et eget forberedelsesmønster før han skal holde foredrag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball