Hovedinnhold

Kyvåg til VG: – Jeg er lei meg

* Snakker ut etter nyheten om at  han erstattes som Norway Cup-general
* – Jeg er vettskremt for at Norway Cup skal skades

EKEBERG (VG) Etter 39 år fjernes Frode Kyvåg (69)  som Norway Cup-general neste sommer. Selv nekter han å fremstå som bitter og forbannet.

Det understreker Kyvåg fredag ettermiddag.

– Jeg er lei meg. Men det siste jeg skal gjøre, er å fremstå som en bitter, sur grinebiter. For det er jeg ikke. Jeg er takknemlig for alt jeg har fått være med på. Jeg skjønner såpass at dersom de vil at jeg avslutter, så gjør jeg det, sier 69-åringen til VG.

– Har du fått en forklaring på avgjørelsen som er fattet?

– Nei, det har ingen fått. Øystein Sundelin (styreleder) har fått spørsmålet, men han svarer kategorisk at han forholder seg til en kontrakt som sier at Kyvåg skal slutte. Det er rart. Og jeg har ikke ønsket  å spørre.

– Hvorfor ikke?

Fakta om Kyvåg:

* Navn: Frode Jarl Kyvåg
* Født: 8. september 1945 (69 år)
* Ledet Norway Cup for første gang i 1976
* Trente i flere år kvinnelaget til Bækkelaget
* Har mottatt Kongens fortjenestemedalje i gull
* Fjernes fra jobben som generalsekretær i Bækkelaget neste sommer, når han passerer 70 år.

– De ansatte, turneringsledelsen og sponsorene spør, men får ikke svar. Og da har man lagt opp til spekulasjoner. Folk graver så det holder. Men jeg vil ikke spekulere.

– Det siste jeg skal gjøre, er å si noe som kan skade Norway Cup. Jeg har et kjærlighetsforhold til turneringen som dere ikke skjønner. Jeg har ikke hatt en jobb, men en livsstil. Derfor vil jeg ikke fremstå som sur og bitter. Jeg er vettskremt for at Norway Cup skal skades.

Tok til tårene

Han tok imot VG i klubblokalene til Bækkelaget på Ekeberg fredag ettermiddag. Utenfor strømmet regnet ned. Inne fosser ordene ut av munnen på Frode Kyvåg.

Det har gått tre dager siden Dagbladet først omtalte at Bækkelaget Sportsklubb leter etter ny generalsekretær. Kyvåg ønsket da ikke å uttale seg om saken. Men fredag ettermiddag tok Bækkelaget-legenden imot media på hjemmebane.

– Har det kommet tårer?

– Ja, og det er fordi jeg har fått vanvittig mye ros. Nitti prosent hyller deg, og sier at «denne kampen vinner vi». Da kommer det tårer.

Kyvåg forteller om sterke reaksjoner de siste par dagene.

– Da folk forsto at jeg ikke var en del av planene videre, ble folk sinte. Jeg har sikkert fått tusen SMS-er snart. 90 prosent er sinte på mine vegne. 10 prosent sier at det er naturlig at han slutter nå.

– Det er vel en kompliment?

– Det ville vært en løgn å si noe annet. Selvsagt er det hyggelig å høre at folk vil ha deg på jobb, og at jeg er den største idrettslederen i moderne tid. Men jeg var ikke forberedt på det.

En tid for alt

Ifølge styreleder Øystein Sundelin er tidspunktet inne for en endring i toppledelsen. Det er en tid for alt, uttalte Sundelin til Dagbladet denne uken.

Noen nærmere forklaring har ikke kommet. Avgjørelsen har imidlertid vakt reaksjoner: Ap-profil Jan Bøhler gikk nylig ut mot avgjørelsen. Nils Arne Eggen mener den er uforståelig. Og utenlandsansvarlig i Norway Cup, Maria Jacobsen, sier opp stillingen sin i protest mot behandlingen Kyvåg får.

Selv ble han innkalt til møte med styreleder Sundelin i sommer. Kontrakten hans går ut neste sommer, og beskjeden Kyvåg fikk, var  at man ville engasjere en hodejeger til å jakte erstatteren hans.

Deretter fortsatte prosessen i et voldsomt tempo, forteller 69-åringen VGs journalist.

– Jeg fikk ikke noe varsel på at stillingsannonsen kom, så da det skjedde, ble jeg gjort oppmerksom på det av mine to tvillingdøtre på 13 år. De hadde vært i Bækkelagshallen en søndag og hørt at pappa ikke skulle være Norway Cup-sjef lenger. Sånn fikk jeg høre om annonsen.

– Det høres sårt ut?

– Jeg er ikke typen til å være det. Foruten at jeg alltid er bekymret for jentene mine.

Ikke hørt på

– Jeg hadde én person i hodet som jeg er hundre prosent sikker på at er den rette for jobben. Det gadd de ikke å høre på engang. Jeg spilte vedkommende inn tidlig, allerede i vår. Men man ønsket ikke at jeg skulle være del i prosessen.

– Hvordan blir livet etter Norway Cup?

– Det er vanvittig rart. Jeg har ikke turt å tenke tanken ennå. Men når jeg har fått det så midt i trynet som nå, så har jeg hatt et par søvnløse netter der tankene har kommet. Man vil få et voldsomt savn og sug, men samtidig vil man nok oppleve det som urettferdig og rart å bli avskiltet av folk som ikke har noe med en selv å gjøre. Vi snakker om noen tilfeldige mennesker som er inne et par år, og så avskilter deg. Men jeg er en ungdommelig, frisk småbarnspappa som vil jobbe i mange år til. Jeg må finne en meningsfylt hverdag. Du skal ikke se bort fra at jeg gjør comeback på håndballfronten, og så er det mulig at jeg blir valgt inn i Oslo bystyre, sier Kyvåg.

– Jeg får nok å gjøre. Ser jeg ut som en som spiller bingo klokken 12 på formiddagen på Holtet? spør han sarkastisk.

Han har vært sjef for Norway Cup i 38 år, og fikk i 2005 Kongens fortjenestemedalje i gull «for sin lange innsats i norsk idrettsliv, spesielt for innsatsen med å utvikle Norway Cup til verdens største fotballturnering».

Så sent som i sommer fikk Kyvåg også Peer Gynt-prisen som en anerkjennelse for den jobben han har lagt ned.

Ordlegger seg nøkternt

Nå er han ikke sparket fra den samme jobben. Men han får ikke fornyet kontrakten. For noen vil nok det oppleves som det samme.

Frode Kyvåg veier sine ord med omhu i møte med VG. Og han svarer et klart «ja» på spørsmål om han må legge bånd på seg selv under intervjuet. Han vil ikke skade Norway Cup, poengterer han.

– Du er ikke  bitter. Men du reagerer tilsynelatende på prosessen her?

– Det er ikke jeg som er forundret, men hundrevis av andre som reagerer på dette. Mange synes det er rart at de lager en stillingsannonse uten å ha snakket med meg. Det er jeg som har formet denne stillingen. Det er bare jeg som vet hva som ligger i den. Men jeg ble ikke spurt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball