Hovedinnhold

Suverent og skremmende

<p>NY YNDLING: Guro Reiten fikk liten tillit i 2017s første halvår, men har scoret tre mål på de to første VM-kvalkampene. Men både hun og resten av det norske laget gikk overende i 2. omgang. Foto: BJØRN S. DELEBEKK</p>

NY YNDLING: Guro Reiten fikk liten tillit i 2017s første halvår, men har scoret tre mål på de to første VM-kvalkampene. Men både hun og resten av det norske laget gikk overende i 2. omgang. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

(Norge – Slovakia 6-1) Full fest i 45 minutter. Bakrus i de neste 45. Hva skjedde egentlig i pausen på Sarpsborg stadion?

Denne saken handler om:

Det morsomme først: Vel er Slovakia VM-kval-gruppens nest svakeste lag, nummer 43 i verden, men dette laget tapte bare 1-2 i EM-kvalik borte mot Sverige for ett år siden og det styggeste nederlaget i den gruppen var 0-4 mot sommerens EM-finalist Danmark.

Norge gikk til pause med 6-0.

Energiske Lisa-Marie Utland åpnet med en herlig vending da hun banket inn 1-0, kraftfulle Elise Thorsnes øket til 2-0 og viste at hun heller vil være spiss enn venstreback, smarte Guro Reiten dyttet inn sitt tredje på to kamper, Caroline Graham Hansen viste frem sine verdensklasse-kvaliteter da hun løftet inn 4-0, før et par straffemål fullbyrdet en fantastisk norsk omgang.

Fikk du med deg? Slik vant Norge over Nord-Irland

Her var det bare å fortsette. I pausen fortalte landslagssjef Martin Sjögren til NRK at nå var det viktig å holde «nollan», men det meste sprakk etter pause. Det fremsto som et mentalt sammenbrudd, Norge greide ikke å holde konsentrasjonen oppe, kastet bort en gyllen sjanse til å skaffe seg en suveren målforskjell – og litt skremmende er det at det er mulig å falle mye i kvalitet bare ved å sitte i garderoben i et kvarter.

Seks poeng og 10-2 i målforskjell er selvsagt en solid norsk start, men det grunn til å frykte at Nederland kommer til å vinne med større sifre hjemme mot Nord-Irland og Slovakia, gruppens to antatt dårligste lag. Nå skal det en del til for at den totale målforskjellen blir VM-avgjørende, men helt umulig er det jo ikke. 

Europamester Nederland og Norge skal normalt sett vinne både hjemme og borte mot Irland (33 på FIFA-rankingen), Slovakia (43) og Nord-Irland (60). Skulle da Nederland og Norge vinne hver sin innbyrdes kamp, eller spille uavgjort i begge, kan det i verste fall hende at de norske jentene vil angre på det som skjedde i 2. omgangen mot Slovakia.

<p>Trond Johannessen</p>

Trond Johannessen

Fra EM: Norges marerittstart mot Nederland

Men først og fremst skal de ta med seg det som skjedde før pause, og at det er en positiv stemning i laget igjen etter den voldsomme EM-nedturen. Det virker i hvert fall som om spillerne har greid å beholde samholdet i en vanskelig tid. 

I bortekampen mot Nederland i neste måned er trolig også Isabell Herlovsen med igjen. Hennes råskap og rutine kan bli god å ha.

For mens snaut 1600 mennesker har sett Norge til sammen i de to første kval-kampene, ble 22.000 billetter solgt ut på tre dager i Groningen, der Lieke Martens, Sherida Spitse, Shanice van de Sanden og Vivianne Miedema (45 mål på 57 landskamper) skal fortsette EM-festen.

Der nytter det ikke med hverken mental svikt eller enkle norske defensive feil. For å si det veldig forsiktig.

PS! Hjemmekampen mot Norge er Nederlands første i VM-kvalet. Bare gruppevinneren går videre, mens de fire beste av syv toere spiller om én gjenværende plass i Frankrike i 2019.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball