Hovedinnhold

Toppserie-spillere betaler 3700 kroner for treningsleir

...og tre andre klubber dropper La Manga-reise i vinter

NORSKE MESTERE: Stabæk vant NM-cupfinalen 5-4 mot Røa i november. Ingen av lagene har råd til å reise til La Manga i år. Foto: Krister Sørbø, VG
NORSKE MESTERE: Stabæk vant NM-cupfinalen 5-4 mot Røa i november. Ingen av lagene har råd til å reise til La Manga i år. Foto: Krister Sørbø, VG
(VG Nett) I Vålerenga må jentene bruke penger av egen lomme for å få råd til å være med på treningsleir på La Manga. Andre Toppserie-klubber dropper treningsleiren, fordi de ikke har råd.

Denne saken handler om:

- Jentene vil til La Manga, og det er det ikke penger til i budsjettet, sier Vålerenga-trener Cecilie Berg-Hansen til VG Nett.

Serieforeningen for kvinnefotball har forhandlet frem 120 000 i støtte til hver klubb fra Norges Fotballforbund i år, men hverdagen er annerledes hos kollegaene i eliteserien - som alle reiser sørover med reisen dekket og lønn inn på konto. Dårlig økonomi at Vålerenga-spillerne må ut med hele 3700 av de 9000 kronene det koster per spiller for treningsoppholdet.

Blir for dyrt

For regjerende serievinner Røa blir det ifølge trener Geir Nordby for dyrt å reise. De har valgt å «sette tæring etter næring».

- Vi kan ikke belage spillerne på å betale for en treningsleir. I Røa så tar vi konsekvensene av det og finner heller rimeligere alternativer, selv om kanskje ikke det sportslige utbyttet blir like bra, sier Nordby, til VG Nett.

- PÅ EGET INITIATIV: VIF-trener Cecilie Berg-Hansen, også kjent fra TV 2s «Fotballkveld», sier spillerne selv har tatt initiativ til å dra på treningsleiren. Foto: Frode Hansen
- PÅ EGET INITIATIV: VIF-trener Cecilie Berg-Hansen, også kjent fra TV 2s «Fotballkveld», sier spillerne selv har tatt initiativ til å dra på treningsleiren. Foto: Frode Hansen

Slik VG Nett forstår det, har Kolbotn og Stabæk også bestemt seg for å stå over årets treningsleir, på grunn av økonomien. Arna-Bjørnar har valgt å legge treningsleiren til en annen uke. Dette gjør at åtte av Toppserie-klubbene reiser til La Manga i mars.

Siden 1998 har det vært tradisjon for Toppserie-lagene å reise på treningsleir. I 2007 lanserte fotballforbundet «Jenteløftet» for å styrke satsingen på kvinneidretten, og å gjøre Toppserien mer attraktiv. Jenteløftet, som er inne i sitt siste år nå, inkluderte en avtale hvor NFF sponset La Manga-leiren, så klubbene sto igjen med en egenandel på 50 000 kroner.

- Måtte kutte

Yngve Haavik, fungerende informasjonssjef i Norges Fotballforbund, forklarer overfor VG Nett at for noen år siden måtte toppfotballen på kvinnesiden i likhet med andre områder på NFF-budsjettet gjennom kutt.

- Utgiftene var høyere enn inntektene, og det må alle organisasjoner ta konsekvensene av. For kvinnefotballen fikk det blant annet den konsekvens at det ikke ble satt av midler til La Manga i 2010 og 2011.

Tone Angeltveit, daglig leder i Serieforeningen for Kvinnefotball, sier til VG Nett:

- Jeg synes det er veldig trist at fotballforbundet ikke velger å opprettholde den avtalen vi hadde. Treningsleiren hadde mange verdier sportslig, men også på mange andre måter - vi utnyttet den uken veldig godt.

- 4200 kroner i måneden

Haavik sier de skulle ønsket at alle klubber hadde mulighet til å delta, men påpeker at det er opp til hver enkelt klubb hvordan de disponerer midlene sine.

- Det handler eksempelvis om lønnsnivå på utgiftssiden, og i hvilken grad klubben klarer å skaffe egne inntekter utover tilskudd fra NFF.

Steinar Tessem, styreleder i Røa, avslører overfor VG Nett at gjennomsnittslønna hos serievinneren i fjor var på 4200 kroner.

- SYND: Tone Angeltveit, leder i Serieforeningen for kvinnefotball, synes det er synd at NFF ikke opprettholdt avtalen i Jenteløftet. Foto: Morten Holm, Scanpix
- SYND: Tone Angeltveit, leder i Serieforeningen for kvinnefotball, synes det er synd at NFF ikke opprettholdt avtalen i Jenteløftet. Foto: Morten Holm, Scanpix

Vålerenga-trener Cecilie Berg-Hansen mener det er synd at det er blitt som det er blitt i fotballen, men ser samtidig på kvinnene som større forbilder.

- For eliteserie-spillerne er alt tilrettelagt, de kommer med toalettmappa si i garderoben og skifter og drar på trening, slapper av og kanskje tar en økt til senere. Sammenligner vi dem med de som står opp klokken halv sju og smører seg tre matpakker for å rekke å få en økt før skole eller jobb, og de rekker ikke engang hjemom; der vil jeg vel kanskje si at det siste er det beste forbildet.

Dugnadsånd

Haavik forteller at de ideelt sett skulle ønsket at VIF-spillerne slapp å bruke penger av egen lomme, men at det må være opp til klubben og spillerne om dette er en løsning som er akseptabel for dem eller ikke.

- I tillegg til de 120 000 kronene som gis i støtte til klubbene som reiser til La Manga, så overfører NFF betydelige beløp til klubbene i Toppserien og 1. divisjon kvinner gjennom grunnstøtten og reisestøtten, konkluderer Haavik.

Spillerne reiser til La Manga fra 16. til 23. mars, og i Vålerenga skal de ifølge Berg-Hansen jobbe dugnad for å få råd til treningsleiren.

PS! Ifølge Yngve Haavik har forbundsstyret i NFF vedtatt en ny strategi for kvinnefotballen i perioden 2013-2016. Den er utarbeidet i samarbeid med Serieforeningen for kvinnefotball og toppklubbene. Målet er å skape mer robuste klubber - både sportslig, administrativt og økonomisk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball