Hovedinnhold

Ble fyrt opp av svensk arroganse

Fotballjentene knuste Sverige

JUBELKVELD: Her feirer de norske jentene den første scoringen mot Sverige som var klare forhåndsfavoritter. Det ble mer å juble for utover i kampen. Foto: Scanpix
JUBELKVELD: Her feirer de norske jentene den første scoringen mot Sverige som var klare forhåndsfavoritter. Det ble mer å juble for utover i kampen. Foto: Scanpix
(Sverige-Norge 1-3) Norge sjokkerte forhåndsfavoritt Sverige og vant overlegent i EM-kvartfinalen.

Denne saken handler om:

VGLive: Referat og bilder fra kampen!

Les også: - Sverige er favoritt

Etter dagens 3-1-seier venter Tyskland i mandagens semifinale for de norske fotballjentene. Det var det ikke mange som hadde trodd på forhånd.

Les også: NRK forsøker febrilsk å sende semifinalen

- Vi har sittet og lest svenske aviser på nettet, og det fyrte oss opp skikkelig å se hva de hadde sagt. Jeg ville vært litt flau om jeg var dem. De kan skylde seg selv. Jeg håper Tyskland går i samme fellen, sier Elise Thorsnes til NTB.

- Selv har jeg ikke lest noe, jeg er altfor gammel. Men spillerne er på de facebookgreiene hele tiden, og de får med seg det meste. Jeg har skjønt at svenskene var veldig store i kjeften, og da blir det dypt på falle, sier landslagstrener Bjarne Berntsen til NTB.

Han har høstet mye kritikk som sjef for de norske fotballjentene, men mener denne kampen taler for seg.

- Jeg tror ikke noen kan klage på noe av det vi presterte i dag. Vi jobbet knallhardt, stoppet Sverige og leverte feiende flott angrepsfotball med fine mål, mener Berntsen.

Solveig Gulbrandsen har bestemt seg for å slutte på landslaget etter mesterskapet, men kvartfinalen ble ikke hennes avskjed for Norge.

- Jeg føler at svenskene tok seieren på forskudd, og det er veldig deilig at vi greide å slå dem. Det var så god stemning utpå der, og det var som de ikke kunne score på oss, sier Gulbrandsen til NTB.

Et selvmål og scoringer av Anneli Giske og Cecilie Pedersen sendte Norge opp i 3-0-ledelse. Sverige reduserte på tampen, men Norge hadde god kontroll og rodde i land seieren.

HERLIG SCORING: Cecilie Pedersen ble byttet inn og sørget for en scoring av den meget frekke sorten mot Sverige. Foto: Scanpix
HERLIG SCORING: Cecilie Pedersen ble byttet inn og sørget for en scoring av den meget frekke sorten mot Sverige. Foto: Scanpix

Det var til stor fortvilelse for den svenske TV4-eksperten Pontus Kåmark som på forhånd hadde kritisert det norske laget og betegnet det som meget svakt.

- Dette var et skikkelig mageplask. Jeg ser ingen som har spilt godkjent i en slik match - så dårlig er lag innsatsen, sier Kåmark ifølge Aftonbladet og legger til:

- Det er et forskrekkelig forsvarsspill, mener den tidligere svenske landslagsspilleren.

VG Debatt:
"Svenskene er jo helt klart ferdighetsmessig bedre, men Norge fikk kampen inn i sitt spor og var flinke til å holde på overtaket."
Diskutér kampen her!

Det var totalt sett en jevnspilt kamp i Helsingfors, men Norge hadde de berømte marginene på sin side. Den første scoringen kom etter at uheldige Stina Segerström blokkerte et overlegg fra Elise Thorsnes videre i mål.

Da var det seks minutter til sidebytte, og den svenske stjernen Kosovare Asllani hadde vært nærmest scoring med et skudd i tverrliggeren.

Frekk Pedersen

Men rett før sidebytte økte Norge til 2-0 da Anneli Giske fikk to muligheter inne i feltet etter et frispark. Hun fikk til slutt lurt ballen forbi Hedvig Lindahl i Sverige-målet, men TV-bildene viste at den norske jenta var borti ballen med hånda i forkant av målet.

Etter en times spill sørget innbytter Cecilie Pedersen for 3-0 etter at Isabell Herlovsen hadde stusset et langt utspill fra keeper. Pedersen avsluttet på herlig vis med utsiden av foten.

Ti minutter før full tid reduserte Sverige ved Victoria Sandell Svensson, men det ble med den ene scoringen og Sverige er ute av EM.

- Vi kan takke oss selv for vi gjør en elendig 1. omgang. Det er vanskelig å forklare hvor skuffet jeg er nå, sier en gråtende Sandell Svensson til TV4. Veteranen spilte sin siste landskamp fredag kveld.

Norge har nå syv mesterskapskamper mot Sverige, og står med like mange seirer. De norske fotballjentene hadde en elendig oppkjøring til mesterskapet, men vant generalprøven mot nettopp Sverige.

FESTSTEMNING: De norske fotballjentene feiret 3-1-seieren sammen med trener Bjarne Berntsen. Foto: Scanpix
FESTSTEMNING: De norske fotballjentene feiret 3-1-seieren sammen med trener Bjarne Berntsen. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball