Hovedinnhold

Svensk toppkamp utsatt på grunn av forsøk på kampfiksing: – Kuppforsøk

<p>AVLYST: Det blir ikke noe av kampen mellom IFK Göteborg og AIK. Politiet etterforsker mulig kampfiksing. Bildet er fra en kamp mellom lagene i fjor.</p>

AVLYST: Det blir ikke noe av kampen mellom IFK Göteborg og AIK. Politiet etterforsker mulig kampfiksing. Bildet er fra en kamp mellom lagene i fjor.

Foto: Adam Ihse, TT / NTB Scanpix
Kveldens kamp i Allsvenskan mellom IFK Göteborg og AIK er avlyst etter at en av spillerne fikk tilbud om å tape kampen med vilje. Kampfikserne skal ha truet med å skade spillerens familie.

Denne saken handler om:

Det skriver en rekke svenske medier torsdag. Bare timer før avspark mellom de to storklubbene har det svenske fotballforbundet bestemt seg for å innstille kampen.

Les også: Påstander om kampfiksing etter dommerangrep i Kongsvinger

Hevder de truet familien

En AIK-spiller ble tirsdag oppsøkt av en mistenkt som tilbød ham en stor sum penger for å underprestere i bortekampen mot IFK Göteborg.

– Det er en veldig trist nyhet. Det handler om noe større enn fotballen, sier IFK Göteborgs danske spiller Søren Rieks til nyhetsbyrået Ritzau.

– En spiller på deres lag (AIK) ble ringt opp for et par dager siden. Han skulle gjøre sitt for å tape (kampen) ved å spille dårlig. Det ville han få en sum penger for. Ellers ville de gå etter ham og hans familie. Det er meget alvorlig, fortsetter Rieks.

Mix: – Takk

Spilleren meldte fra om episoden til klubben, politiet og det svenske fotballforbundet.

– Det er et alvorlig angrep og et kuppforsøk mot svensk fotball. Det kommer vi aldri, aldri til å akseptere og derfor er det viktig at vi reagerer med kraft, sier Håkan Sjöstrand, generalsekretær i det svenske fotballforbundet, ifølge Expressen.

Nordmennene Mikkel «Mix» Diskerud, Thomas Rogne, Benjamin Zalo og Henrik Bjørdal spiller for IFK Göteborg.

Diskerud kommenterte saken på Twitter torsdag ettermiddag: 

«Takk AIK. Takk moralitet. Takk politi, klubbledelser og forbund. Takk engler, svarte så vel som blå og hvite. For denne kampen må vinnes, hver dag!».

Pekte på AIKs keeper

Politiet etterforsker nå saken.

– Vi fra AIK Fotball ser på oss selv som ofre, sa AIK-toppen Mikael Ahlerup på en pressekonferanse torsdag.

Klubben sier at ingen av spillerne får lov til å uttale seg om saken. De vil heller ikke opplyse om hvem den aktuelle spilleren er, eller utdype om flere spillere har fått tilbud om å delt i kampfiksing.

Også IFK Göteborg holdt en pressekonferanse. Der måtte sportssjef Mats Gren først trekke tilbake opplysninger han hadde gitt til lokalavisen GP i forkant. I intervjuet sa han at det var en av AIKs keepere som var utsatt for kampfiksingstilbudet.

– De opplysningene jeg gikk ut med er gale. Det var feil av meg. Det florerer så mange ulike opplysninger. Det er mange navn og tydeligvis ikke bare en spiller heller, sa Gren ifølge Aftonbladet.

<p>UTSATT KAMP: Landslagsspiller Thomas Rogne og IFK Göteborgs kamp mot AIK torsdag er utsatt.</p>

UTSATT KAMP: Landslagsspiller Thomas Rogne og IFK Göteborgs kamp mot AIK torsdag er utsatt.

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

– Utgangspunktet for alle våre kamper er at de skal være trygge og avgjøres på sportslig grunnlag. Ut fra den informasjonen vi har, kan vi ikke garantere at kampen mellom IFK Göteborg og AIK er en sikker kamp som vil avgjøres sportslig, sier generalsekretær Sjöstrand.

Les også: Den norske kampfiksingssaken i 2015: Fire av syv dømt

– Gissel

– Jeg er glad for at spillerne i AIK har våget å fortelle, og at vi har fått god hjelp av politiet. Dette er et bevis på at samarbeidet fungerer. Politiet har nedsatt en egen aksjonsgruppe, og både spillere og klubben agerte umiddelbart. Da løser vi også problemene raskt, sier Björn Eriksson i Riksidrottsförbundet til TT.

AIK trenes av tidligere Brann-trener Rikard Norling.

– Dette med pengespill og trusler tar hele idrettsbevegelsen som gissel. Det er ikke bare fotballen, men hele idrettsbevegelsen og våre verdier som rammes, sier IFKs styreleder Frank Andersson.

Husker du? Haugesund-keeper varslet om kampfiksing-forsøk

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball