Hovedinnhold

Politiet: Ikke skjellig grunn til mistanke

INFORMERTE: Leder i finans- og miljøkrimseksjonen Gro Smogeli utenfor politihuset på Grønland. Foto: Hilde Kleven
INFORMERTE: Leder i finans- og miljøkrimseksjonen Gro Smogeli utenfor politihuset på Grønland. Foto: Hilde Kleven
GRØNLAND (VG Nett) Leder i finans- og miljøkrimseksjonen Gro Smogeli opplyser at politiet har for lite til å gå videre med kampfiksingssaken som har sjokkert Fotball-Norge.

Denne saken handler om:

- Vi må ha skjellig grunn til mistanke for å gå videre med saken. Per i dag har vi ikke det, sier Smogeli etter at politiet i dag har avhørt en spiller og flere ledere i Follo FK.

Tirsdag formiddag ble én spiller samt ledere fra Follo avhørt på politihuset på Grønland. Avhørene gjorde ikke at politiet kom noe lenger i saken, og politiet har altså foreløpig ikke funnet grunn til å starte etterforskning av straffbare forhold.

- Slik saken står nå har vi ingen grunn til å vurdere siktelse mot enkeltpersoner.

Smogeli opplyser også at politiet skal gjennomføre flere avhør de neste dagene, før man i slutten av uken regner med å komme med sin foreløpige konklusjon i saken.

På spørsmål fra fremmøtte journalister om hun mener Norges Fotballforbund (NFF) har handlet overilt, så svarer hun følgende:

- Jeg skjønner at NFF gjorde som de gjorde på bakgrunn av den informasjonen de hadde.

- Nødvendig å gå til politiet

I Fotballforbundet er man sikker på at man har handlet riktig.

- Vi var jo veldig tydelige på hvilken alvorlig sak vi var oppe i, og selvsagt kobler vi ikke inn politiet uten grunn. Det startet med den informasjonen vi fikk fra Follo, i tillegg fikk vi annen informasjon og da mente vi det var nødvendig å gå til politiet, sier NFFs informasjonssjef Svein Graff til VG Nett.

At politiet nå er i tvil om saken vil bli prioritert, bekymrer ikke Graff.

- Norges Fotballforbund har full respekt for den jobben og de beslutninger politiet kommer med, og er glad for at de har startet etterforskning så fort. Politiet må få den tiden de trenger, de har tross alt bare etterforsket saken i én.

- Vi ønsker fakta i saken, det er det som er viktig for oss. Hvis det viser seg at det ikke har vært uregelmessigheter, er det bra for fotballen, hvis det har vært uregelmessigheter, er det enda viktigere at vi får det på bordet, understreker NFFs informasjonssjef.

Politiet fortsetter

Politiet sier at de vil fortsette å etterforske kampfiksingen.

- Vi er avhengige av flere spor. Vi ber publikum og de med kjennskap til saken om tips, legger hun til når hun møter flere journalister utenfor Grønland politistasjon i ettermiddag.

- Vi vil fortsette å finne informasjon. Akkurat nå har vi ikke nok opplysninger til å slå fast at det har skjedd noen ulovligheter. Det er selvfølgelig slik at vi skal snakke med flere og er interessert i flere opplysninger.

- Betyr det at det kan finnes informasjon som ikke har kommet til politiet?

- Jeg tror det finnes opplysninger vi ikke har oversikt over, sier Smogeli.

Hun forteller at saken fortsatt blir prioritert.

- Vi har flere etterforskere på saken. Men det er heller ikke en sak der vi kaster alt over bord, vi har satt av det vi mener er tilstrekkelige ressurser.

Sprakk søndag

Søndag ettermiddag ble det kjent at 1. divisjonsoppgjøret mellom Ull/Kisa og HamKam ville bli utsatt fordi NFF hadde fått indikasjoner på at det var fare for kampfiksing.

På en pressekonferanse noen timer senere ble det også kjent at 2. divisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo i juni var i søkelyset. Ledelsen i Follo hadde meldt ifra til NFF om at det kunne ha foregått avtalt spill i kampen som endte 4-3 til Østsiden etter at Follo ledet 3-0.

Follo-ledelsen tar imot de siste uttalelsene fra politiet slik:

- Vi er glade for alle opplysninger som går i retning at det ikke skulle være hold i de alvorlige anklagene, sier styreleder Ole Bjørn Fausa i Follo FK til VG Nett.

Også 2. divisjonsklubben Asker har meldt ifra til NFF etter det oppsiktsvekkende 1-7-tapet mot Frigg - samme dag som Follos 3-4-tap.

- Det er bra at bra at NFF og politiet tydeligvis har et høyt gir på saken. Selv om de siste uttalelsene fra politiet neppe betyr at de avslutter den nå, sier Askers daglige leder Arne Knoph til VG Nett.

- Jeg ser at Smogle sier hun skjønner hvorfor NFF reagerte. Det viser at fotballen har handlet fornuftig, og at politiet tar saken alvorlig, sier Knoph.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball