Hovedinnhold

Økokrim ble advart i 2009

** Store tap kan kamuflere hvitvasking

RAZZIA: Her slår politiet til mot spillekommisjonæren (56) den 26. juli - over tre år etter at Norsk Tipping varslet for første gang. Han anses som hovedmannen i nettverket som organiserte kampfiksing. Foto: Ole N. Olsen, VG
RAZZIA: Her slår politiet til mot spillekommisjonæren (56) den 26. juli - over tre år etter at Norsk Tipping varslet for første gang. Han anses som hovedmannen i nettverket som organiserte kampfiksing. Foto: Ole N. Olsen, VG
(VG Nett) Allerede i 2009 varslet Norsk Tipping politiet om spillkiosken som er i sentrum for kampfiksingen i norsk idrett.

Denne saken handler om:

Dette er saken:

  • 24. juni ble det spilt to kamper som nå etterforskes av politiet og Norges Fotballforbund: Østsiden-Follo og Frigg-Asker.
  • Follo ledet sin kamp 3-0, men slapp inn fire mål de siste 28 minuttene og tapte 3-4.
  • Den påfølgende uken ble de tre Follo-spillerne Drin Shala (22), Saif Haydar (24) og Pape Formose Mendy (23) siktet for heleri, sammen med Asker-spiller Alban Shipshani (24).
  • * Den 26. juli ble en tippekommisjonær i Oslo også siktet for medvirkning til kampfiksing.

    HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL? 2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

Av: Nilas Johnsen , Pål Morten Skaret , Ola Mjaaland , Tor-Erling Thømt Ruud og Stein-Erik Stormoen .

En rekke kilder med inngående kjennskap til det tunge gamblermiljøet som har satt store summer på spill gjennom Norsk Tipping, uttrykker overfor VG stor overraskelse over at hverken Norsk Tipping eller politiet grep inn tidligere mot spillkiosken i Tollbugaten i Oslo.

Innehaveren av kiosken, som ble varetektsfengslet 26. juli, mistenkes å være hovedmannen i et nettverk av spillkommisjonærer som tok imot for høye spill og organiserte kampfiksing.

Høye innsatser

På direkte spørsmål fra VG, opplyser Norsk Tipping at de har varslet om nettopp denne kiosken tidligere.

- I mars 2009 varslet vi Økokrim om det vi anså som irregulære økonomiske forhold ved denne spillkommisjonærens virksomhet. Det var ikke snakk om mistanke om kampfiksing, men høye innsatser som vi reagerte på, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping Einar Busterud til VG.

Flere bekymrings-meldinger

Spillene var etter det VG forstår knyttet til spillkommisjonærens personlige kort, men kan ha vært satt på vegne av andre.

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea bekrefter at bekymringsmeldingen gikk på spill registrert på den nå siktede kommisjonærens spillkort.

- Jeg kan bekrefte at vi mottok bekymringsmelding om denne personen, som én av flere bekymringsmeldinger fra Norsk Tipping om enkeltpersoners spill. Utover det kan jeg ikke gå inn på saken, sier Schea.

Seksjon for finans- og miljø ved politiet i Oslo har lagt lokk på etterforskningen, og politiadvokat Christian Stenberg sier han ikke har kjennskap til dette, og ikke kan kommentere saken utover å bekrefte at de ser på mulige straffbare forhold tilbake til 2000.

Siktelsen mot innehaveren dreier seg om tre forhold, med en øvre strafferamme på ti års fengsel:

Bedrageri mot Norsk Tipping ved å ha brukt andres spillkort til å overgå maksimumsgrensen, påvirkningshandel i form av kampfiksing, og korrupsjon ved såkalt «svart spill»: Å selge vinnerbonger som så brukes til hvitvasking.

Kan hvitvaske ransutbytte

VG er kjent med at personer med tilknytning til ransmiljøet i Oslo frekventerte kiosken på begynnelsen av 2000-tallet, og bruk av vinnerbonger til hvitvasking er en kjent metode for å hvitvaske ransutbytte. Det førte blant annet til at Norsk Tipping innførte personlige spillkort i 2009.

Året før innførte man en ordning der en tippekommisjonær måtte registrere seg hver gang et tips ble mottatt. Begge deler ga mulighet til økt overvåkning av spillinnsatsene.

- Spillkortene gir oss full oversikt over enkeltpersoners spill og kommisjonærenes omsetning, sier Busterud.

Hvitvasking kan nemlig også skje ved å spille slik at man vet at man taper: Er tapet mindre enn det man eventuelt måtte ha betalt i skatt for samme beløp, vil det lønne seg.

Spiller man eksempelvis for én million kroner, men kun får tilbake 800000 kroner, kan man dokumentere et tap på 200000 kroner. Hvis man hadde skattet av samme startbeløp, ville man betalt mer. Økokrim bekrefter overfor VG at dette er en metode de er kjent med.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball