Hovedinnhold

Ny Asker-spiller siktet i kampfiksingssaken

NY SIKTELSE: Politiet har siktet en ny spiller i kampfiksingssaken. Fra før er Alban Shipshani (t.v.), Pape Formose Mendy, Drin Shala og Saif Haydar siktet. Foto: Digitalsport/Fredriksstad Blad
NY SIKTELSE: Politiet har siktet en ny spiller i kampfiksingssaken. Fra før er Alban Shipshani (t.v.), Pape Formose Mendy, Drin Shala og Saif Haydar siktet. Foto: Digitalsport/Fredriksstad Blad
(VG Nett) En Asker-spiller ble fredag pågrepet og tatt inn til avhør i forbindelse med kampfiksingssaken. Inntil videre nekter han å la seg avhøre.

Denne saken handler om:

Dette er saken:

 • 8. juli 2012: 1.-divisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt på bakgrunn av mistanke om resultatmanipulering. Kampen ble omberammet til 18. juli. HamKam vant 1-0.
 • Norges Fotballforbund (NFF) varslet at det også ville ettergå tips tilknyttet kamper i 2. divisjon. En av disse kampene er Østsiden - Follo, som ble spilt 24. juni, basert på tips fra Follo.
 • 2.-divisjonslaget Asker har også kontaktet NFF om sin bortekamp mot Frigg 24. juni. Asker tapte 1-7. Klubben syntes resultatet var så spesielt at forbundet burde varsles.
 • Mandag 9. juli anmeldte NFF saken til politiet og hadde møter med aktuelle klubber.
 • Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, uttalte at det sannsynligvis er snakk om organisert kriminalitet.
 • Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) varslet samme dag at kulturdepartementet sammen med NFF og Norsk Tipping skal sette i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing.
 • 10. juli: Politiet gjennomførte de første avhørene i saken. Politiet opplyste at ingen var blitt siktet i saken, og at de foreløpig ikke hadde noe konkret å bygge saken videre på.
 • 11. juli: Oslo-politiet pågrep en Follo-spiller i 20-årene. Han ble siktet for heleri og for å ha mottatt utbytte/penger fra kampfiksing. Han ble senere løslatt.
 • 12. juli: Politiet opplyste at de fortsatt hadde fem-seks mistenkte i saken og mye tydet på at det kunne komme mye siktelser.
 • 13. juli: Oslo-politiet gikk til pågripelse av en 23 år gammel Follo-spiller og en 22 år gammel Asker-spiller. Sistnevnte skal ha relasjon til en spiller i Follo. Begge ble brakt inn til avhør og siktet for samme forhold. Det kom også fram at ytterligere én Follo-spiller er siktet i forbindelse med et vitneavhør tidligere i uken, slik at saken omfatter fire personer.
 • 14. juli: Follo-trener Hans-Erik Eriksen innrømmet å ha vært involvert i ulovligheter knyttet opp mot samme miljø som etterforskes i kampfiksingssaken.
 • 26. juli: En tippekommisjonær i Oslo ble siktet i saken.
 • 27. juli: Den siktede tippekommisjonæren ble i Oslo tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll.
 • 9. august: Den siktede tippekommisjonæren løslates fra varetekt.
 • 4. oktober: Påtalemyndigheten henlegger saken mot Follo-trener Hans-Erik Eriksen.
 • 13. oktober: Follo sikrer seg opprykk til 1. divisjon.
 • 16. oktober: Oslo-politiet opplyser at en ny person er pågrepet og siktet for medvirkning til grov korrupsjon og grovt bedrageri overfor Norsk Tipping. Personen er mistenkt for å ha bidratt til å betale de aktuelle mistenkte/siktede spillerne i saken. Ifølge politiet peker bevisgrunnlaget i saken i retning av at oppdragsgiverne for kampfiksingen har tilhold i Sverige.

  Kilde: NTB

Politiet opplyser at spilleren er siktet for medvirkning til grov korrupsjon, grovt utroskap mot egen klubb samt medvirkning til grovt bedrageri mot Norsk Tipping.

- Han ble pågrepet for veldig kort tid siden. Han er i avhør nå, og så får vi se hva det bringer. Utfallet vet vi ikke ennå, uttalte politiadvokat Ragnvald Brekke til VG Nett fredag ettermiddag.

Ifølge Budstikka nekter spilleren å forklare seg.

- Han hadde ikke advokat tilgjengelig da han ble kjørt inn til politihuset, men var i kontakt med advokaten på telefon, og spilleren bestemte seg for at han ikke vil la seg avhøre foreløpig, sier Brekke.

Fra før er én Asker-spiller og tre Follo-spillere siktet.

- Bakgrunnen for den nye siktelsen er en lang og omfattende taktisk etterforskning, og vi mener det er skjellig grunn til mistanke for handlingene som er omtalt, sier Brekke til VG Nett.

Overfor Budstikka sier daglig leder i Asker Arne Knoph at vedkommende ikke kommer til å spille lørdagens hjemmekamp mot Østsiden, slik også Norges Fotballforbund har oppfordret til.

- Jeg setter dette på listen over triste ting som har skjedd i denne saken. Håper det ikke stemmer. Ønsker bare at denne saken løses på en eller annen måte, sier Knoph til avisen.

Tror de har tatt bakmannen

Tirsdag arresterte politiet en mann i 30-årene, med bosted i Oslo-regionen som de mener er bakmannen i kampfiksingssaken.

Mannen er mistenkt for å ha satt en stor innsats på de angivelig fiksede kampene, Follo-Østsiden (3-4) og Asker-Frigg (1-7), som begge ble spilt 24. juni. Han er også siktet for å senere ha betalt spillerne.

Den siktede mannen har forklar i avhør at han kjenner til flere av de siktede spillerne, men avviser at han er noen form for bakmann.

- Spurt om summen på 40.000

Politiet vil ikke si hvilken sum mannen skal ha satt på kombinasjonen av de to 1. divisjonskampene som mistenkes, men VG Nett vet at det ble ringt inn ett spill på 70.000 kroner på denne kombinasjonen via en kommisjonær i Sverige, men den siktede er ikke knyttet til dette beløpet.

I tillegg ble det spilt for til sammen 100.000 kroner til. Dette ble fordelt på flere spillekort, der den største enkeltsummen var på 40.000 kroner.

- Det er summen på 40.000 kroner min klient ble spurt om i avhør, altså kun bedrageri-biten av siktelsen, uttalte mannens forsvarer, Charlotte Tigerstedt til VG Nett.

VG har tidligere skrevet at politet etterforsker svenske spor.

Politiet mener bevisgrunnlaget i saken peker i retning av at bakmennene i kampfiksingssaken har tilhold i Sverige.

- Vi mener det er sannsynlig at bakmannsapparatet bak denne aktuelle mistanken om kampfiksing synes å ha forgreninger i Sverige, sier Brekke til NTB fredag.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball