Hovedinnhold

Disse er siktet i kampfiksingssaken

** Tre av fire ble byttet ut i kampene som etterforskes

SIKTET: Alban Shipshani (t.v.), Pape Formose Mendy, Drin Shala og Saif Haydar. Foto: DIGITALSPORT/FREDRIKSSTAD BLAD
SIKTET: Alban Shipshani (t.v.), Pape Formose Mendy, Drin Shala og Saif Haydar. Foto: DIGITALSPORT/FREDRIKSSTAD BLAD
(VG Nett) Det er Follo-spillerne Drin Shala (22), Saif Haydar (24) og Pape Formose Mendy (23) som sammen med Askers Alban Shipshani (24) er siktet for heleri i kampfiksingsskandalen.

Denne saken handler om:

Dette er saken

  • 24. juni ble det spilt to kamper som nå etterforskes av politiet og Norges Fotballforbund: Østsiden-Follo og Frigg-Asker.
  • Follo ledet sin kamp 3-0, men slapp inn fire mål de siste 28 minuttene og tapte 3-4.
  • Asker, som fire dager i forveien hadde slått ut Stabæk i cupen, holdt 0-0 til pause mot Frigg, men slapp inn syv mål i andre omgang og tapte 1-7.
  • I ettertid har det kommet frem at det ble satset store pengebeløp på kampene, spesielt på kombinasjonsspill av disse to kampene.
  • Etter at ryktene hadde begynt å svirre, fikk Follo fredag 6. juli et konkret tips på at deres kamp var fikset. De valgte å konfrontere en av de nå siktede spillerne. Svarene de fikk avkreftet ikke mistankene om at noe ulovlig kunne ha skjedd, og samme dag varslet klubben Norges Fotballforbund om sine mistanker.
  • To dager etter valgte NFF å utsette kampen mellom Ull/Kisa og HamKam, og innkalte til pressekonferanse om kampfiksingsmistankene. Saken ble politianmeldt mandag 9. juli.
  • Den påfølgende uken de tre Follo-spillerne Drin Shala (22), Saif Haydar (24) og Pape Formose Mendy (23) siktet for heleri, sammen med Asker-spiller Alban Shipshani (24).

Av: Øyvind Jacobsen, Stein-Erik Stormoen, Marius Vik,
Charlotte Mæland, Hans Andreas Fay og Rolf J. Widerøe

Follo-keeper Drin Shala (22) var den eneste av de fire siktede spillerne som fikk fullføre de to oppgjørene 24. juni som er under etterforskning.

Askers Alban Shipshani (24) var ifølge trener Gaute Larsen så dårlig at han i pausen fikk beskjed om at nok er nok. Larsen sier til VG at årsaken til byttet var en særdeles svak prestasjon. På det tidspunktet var stillingen 0-0.

- Vi hadde hatt et tøft kampprogram, og Alban var veldig dårlig i 1. omgang. Derfor byttet jeg ham ut. Det er nok hans svakeste omgang i årets sesong, sier Larsen.

Lørdag ettermiddag varsler Follo fotball om enda flere mulige skjeletter i skapet til klubben. Ifølge en pressemelding som ble sendt ut fra Norges Fotballforbund lørdag, dreier det seg om innrømmelser av ulovlige forhold i grenselandet mot kampmanipulering som ligger mange år tilbake i tid.

Det er varslet pressekonferanse om de nye opplysningene på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag.

Les også: Derfor varslet Follo om kampfiksing

De to Follo-spillerne Pape Formose Mendy (23) og Saif Haydar (24) ble også byttet ut i Follos kamp. Mendy etter 66 minutter, mens Haydar måtte forlate banen etter 87 minutter. Altså: Ingen av de tre utespillerne var i en situasjon hvor de selv aktivt kunne påvirke det endelige sluttresultatet i oppgjørene. Av de fire spillerne som er siktet, var det bare Follo-keeper Drin Shala som spilte samtlige 90 minutter av sin kamp.

Pape Formose Mendy ble byttet ut minuttet etter at Østsiden hadde redusert til 1-3. Saif Haydar ble byttet ut to minutter etter at Østsiden hadde snudd 0-3 til 4-3. Alban Shipshani ble byttet ut i pausen - på stillingen 0-0. I andre omgang scoret Frigg syv, mot Askers ene.

Les alt om kampfiksingskandalen her

Like fullt: Alle fire har nå status som siktet for heleri - og inntil siktelsen endres, får ingen av dem delta i kamp. Det opplyste klubblederne i de to involverte klubbene på en pressekonferanse sammen med Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem på Ullevaal i går.

Langt fra tiltale

Norsk Toppfotball sendte i går kveld også ut en pressemelding hvor alle klubbene i de to øverste divisjonene gjorde det klart at hvis noen av deres spillere skulle bli siktet, mistenkt for kampfiksing, vil heller ikke de få spille for sine respektive lag.

Advokat Knut Smedsrud representerer Saif Haydar. Han mener pressen må være tilbakeholdne med å navngi de siktede spillerne:

- Bevisene er usikre og grunnlaget for siktelsen av min klient er svært tynt. Det vil ha en stigmatiserende effekt for en spiller med en karriere foran seg, sier Smedsrud.

Han understreker at klienten har forklart seg i detalj for politiet og sier han ikke har noe som helst å gjøre med påstått gjengmiljø og kampfiksing.

- Videoen fra kampen viser at min klient ikke var involvert i noen av målene eller i avgjørende situasjoner, sier Smedsrud.
Politiet understreker at de fire spillerne foreløpig bare er siktet i saken. Det betyr at det er skjellig grunn til mistanke - men det er langt derfra til at det tas ut tiltale, understreker politiadvokat Ragnvald Brekke ved Oslo politidistrikts finans- og miljøseksjon.

- Det er altfor tidlig å kunne konkludere med at det har skjedd noe galt her. Denne saken verserer på alle mulige nivåer i mediene, og det er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner ennå, poengterer Brekke.

VG besøkte Drin Shala i Oslo i går kveld, men keeperen var ikke interessert i å snakke om siktelsen.

Daglig leder i Asker, Arne Knoph, snakket med Shipshani i går kveld etter han og de øvrige spillerne ble løslatt.

- Han er opprørt over påstandene og de raske konklusjonene som trekkes i denne saken. Han er ekstremt lei seg og sliten nå, sier Knoph, som hadde en lang samtale med spilleren.

- Fremstillingen hans er veldig troverdig og er helt lik den han ga før siktelsen. Vi tror på ham inntil det motsatte er bevist, sier Knoph.

Ser kun på to kamper

Foreløpig har politiet ikke sett nærmere på andre kamper enn de to som har vært kjent - Østsiden-Follo og Frigg-Asker fra 24. juni.

Asker-Mo i 2. divisjon avdeling fire skal spilles i dag klokken 17.00. Kampen står både på Tippekupongen og på Langoddsen til Norsk Tipping. Follo-Tromsø 2 er også på Langoddsen og skal spilles mandag klokken 16.00.

- Så lenge det ikke skjer noen flytting fra NFFs side, står kampen på våre programmer som vanlig, sier Roar Jødahl, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping.

Så mye spilte de fire:

Frigg - Asker 7-1.

Askers Alban Shipshani (24): Byttet ut til pause på stillingen 0-0.

Østsiden - Follo 4-3.

Follos Drin Shala (22) spilte hele kampen.

Follos Pape Formose Mendy (23) ble tatt ut på stillingen 1-3 til Follo.

Follos Saif Haydar (24) ble tatt ut på stillingen 4-3 til Østsiden med tre minutter av ordinær tid igjen å spille.

VG har ringt alle fire, gått gjennom klubbledelsen med intervjuforespørsler og oppsøkt to av spillerne på døra for å tilby samtidig imøtegåelse.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball