Hovedinnhold

Milans nye førstekeeper er yngre enn Martin Ødegaard

• Født i 1999 – 196 cm høy
• Samme agent som Zlatan

SENSASJON: Det ser kanskje ikke sånn ut, men 196 cm høye Gianluigi Donnarumma fyller ikke 17 før neste år. Her gjør han en god redning under søndagens seier over Lazio.
SENSASJON: Det ser kanskje ikke sånn ut, men 196 cm høye Gianluigi Donnarumma fyller ikke 17 før neste år. Her gjør han en god redning under søndagens seier over Lazio. Foto: Giampiero Sposito, Reuters
Gianluigi Donnarumma (16) er født året etter Martin Ødegaard (16). Likevel er han førstekeeper i storklubben AC Milan.

Denne saken handler om:

Det er ikke mange år siden moren Marinella måtte ta med fødselsattesten hans på ungdomskamper fordi motstanderne ikke trodde på at han var like gammel som dem.

I dag troner det nesten to meter (196 cm) høye stjerneskuddet fortsatt over sine motstandere – bare at jevngamle barn er byttet ut med fullvoksne Serie A-spillere.

Donnarumma er født den 25. februar 1999. Det er drøye to måneder etter hele Norges vidunderbarn Martin Ødegaard, som fyller 17 år den 17. desember.

Sett denne? Ødegaard på prestisjetung Time-liste

Ødegaard debuterte for Real Madrid da han var 16 år og 157 dager, da han kom inn som innbytter for Cristiano Ronaldo i slutten av mai. Sånn sett var Donnarumma litt «sent» ute da han forrige helg startet for Milan da han var 16 år og 249 dager gammel.

Forskjellen er at Donnarumma har blitt Milans førstekeeper. Han har danket ut veteranen Diego López, som for et drøyt år siden var Real Madrid-målvakt. Milan sto med tre kamper på rad uten seier og hele 14 baklengsmål på de åtte første seriekampene da 16-åringen tok over for 34-åringen. Nå har laget tre seirer på rad og bare to innslupne mål. I Donnarummas andre kamp, mot Chievo, holdt laget nullen for første gang denne sesongen.

ØDEGAARD-KOMMENTAR: Kan ha godt av U21-spill

Straffemiss mot Madrid

Det meste tyder på at sensasjonen Donnarumma er kommet i Milan-buret for å bli.

– Jeg ser ikke på alder, jeg ser bare på om man er god eller ikke. Han trener bra, og akkurat nå gir han meg mer trygghet, sier trener Siniša Mihajlovic.

Donnarumma, som er tidenes yngste keeper til å starte en Serie A-kamp, ankom Milan for to år siden. Han var bare 14 år, men jaktet av samtlige italienske toppklubber. Valget falt på Milan fordi han har beundret klubben siden hans eldre bror, Genoa-keeperen Antonio (25), reiste for å begynne på Milan-akademiet i 2005. Da var Gianluigi bare seks år.

PLUSS: Verdens 50 største talenter – her er de 8 år senere

STENGER BURET: Gianluigi Donnarumma, her under 1-0-seieren over Chievo, har gitt Milan defensiv trygghet etter at han tok over for Diego López (34).
STENGER BURET: Gianluigi Donnarumma, her under 1-0-seieren over Chievo, har gitt Milan defensiv trygghet etter at han tok over for Diego López (34). Foto: Antonio Calanni, AP

Likevel var det neppe noen som trodde at veien til førstelaget skulle være så kort. Allerede denne våren var daværende Milan-trener Pippo Inzaghi på nippet til å la ham spille i siste serierunde. Etter at Mihajlovic tok over, har tilliten til den tidlig utviklede unggutten bare økt. I sommer fikk han spille i en treningskamp mot Real Madrid – han reddet en Toni Kroos-straffe, men bommet selv under straffekonken – og nå har han altså installert seg i Milan-målet.

PLUSS: De var Norges største talenter – slik gikk det med dem

Samme agent som Zlatan

Det har ført til stor interesse fra klubber som Real Madrid, Chelsea, Manchester United og Paris Saint-Germain, og man skal ikke regne med at Donnarummas agent, Mino Raiola, vil prøve å dempe blesten rundt spilleren.

Raiola, som også er agenten til Zlatan Ibrahimovic og Paul Pogba, er kjent for å verdsette sine klienter skyhøyt – og han liker å skryte dem opp i skyene. I januar, da han ble spurt om å plukke ut et lag for 100 millioner euro, valgte Raiola den da bare 15 år gamle Donnarumma som keeper.

Nå blir han – litt på grunn av fornavnet, men mest på grunn av talentet – sammenlignet med landslagslegenden Gianluigi Buffon.

– Det er forutbestemt at han blir fremtidens landslagskeeper, sier Bruno Tedino, U17-trener for Italia, ifølge The Guardian.

Kritikerne følger imidlertid med på Donnarummas prestasjoner med argusøyne. Trener Mihajlovic forsvarte unggutten i et intervju med Milan Channel nylig.

– Han må bli behandlet med mer kjærlighet og tro. Han har vist at han har personligheten, og de som dømmer han for enhver feil, burde sette seg selv i hans sko. Han er 16 år gammel. Han trenger ikke å bekymre seg over det som blir skrevet. Han har min fulle tillit og jeg vet at han har brede skuldre. Det viktige er at han fortsetter å prestere, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball