Hovedinnhold

Johan Cruyff er død

Hallvar Thoresen: – Et stort sjokk for fotballen

Fotball-legenden Johan Cruyff er død, bare 68 år gammel.

VG-journalist Svea om Cruyff: «Den aller, aller STØRSTE er borte»

Cruyff var den store stjernen på det nederlandske landslaget som sto fram på 1970-tallet. Han spilte blant annet for Ajax og Barcelona.

Det ble høsten 2015 kjent at fotball-ikonet hadde fått lungekreftIfølge kilder nær nederlenderen var Cruyff ved godt mot og klar for å takle sykdommen.

Dødsfallet er bekreftet på Cruyffs hjemmeside. – Han døde fredfullt, med familien rundt seg, etter en hard kamp mot kreften, heter det.

Johan Cruyff

* Født 25. april 1947, død 24. mars 2016 – 68 år gammel.

* Vant Gullballen tre ganger (1971, 1973 og 1974).

* Scoret 33 mål på 48 landskamper for Nederland som aldri tapte en kamp der han scoret.

* Bidro sterkt til at Nederland tok VM-sølv i 1974.

* Scoret 190 mål på 240 kamper for Ajax i perioden 1964-1973.

* Spilte også for Barcelona, LA Aztecs, Washington Diplomats og Levante før han returnerte til Ajax og avsluttet i Feyenoord.

* Han trente Ajax i flere sesonger på midten av 80-tallet, og var deretter manager i Barcelona fra 1988 til 1996.

Les også: Johan Cruyff har fått lungekreft.

Storrøyker

Cruyff var kjent for å være en ivrig røyker. Etter sin debut for Barcelona skal han ha tent en sigarett i spillertunnelen, og en til etter at han kom ut fra dusjen. Selv i pausene pleide Cruyff å ta seg en sigarett. Spilleren selv har oppsummert sin tobakkavhengighet slik:

– Jeg har hatt to avhengigheter i livet mitt: røyking og fotball. Fotball har gitt meg alt, mens røyking nesten tok alt fra meg.

– Det er et stort tap og et sjokk for fotballen, sier tidligere landslagskaptein og PSV-stjerne Hallvar Thoresen når VG forteller ham at Cruyff er død.

Les også: Hyllet Cruyff - så reddet Suarez Barcelona.

Thoresen spilte mot Cruyff flere ganger, og mener at den nederlandske legenden er en av tidenes aller beste fotballspillere.

Bildespesial: Cruyffs fantastiske karriere

<p>ÆRESDIVISJONEN: Hallvar Thoresen (PSV-drakt i midten) i kamp mot Johan Cruyff (til høyre med Ajax-drakt) på 1980-tallet.</p>

ÆRESDIVISJONEN: Hallvar Thoresen (PSV-drakt i midten) i kamp mot Johan Cruyff (til høyre med Ajax-drakt) på 1980-tallet.

Trond Solberg, VG

– Han er den desidert største stjernen i Nederland gjennom tidene, og jeg har han på andreplass etter Diego Maradona på min egen liste over de beste spillerne gjennom tidene, sier Hallvar Thoresen.

Les også: Abidal kjempet seg tilbake fra kreften

Johan Cruyff (t.v.) var trener for sønnen Jordi i Barcelona. Dette bildet er fra 1995.
FAR OG SØNN: - Johan Cruyff (t.v.) var trener for sønnen Jordi i Barcelona. Dette bildet er fra 1995. -, AFP

– Både som spiller og trener har han vært ekstremt viktig for utviklingen av fotballen. Måten Nederland, Ajax og Barcelona spiller fotball på er mye på grunn av Cruyff. Han var hele veien en trendsetter, og selv om det er moderniserte versjoner vi ser nå er det mye Cruyff sitt verk, mener Thoresen.

– Hvordan vil du beskrive ham som spiller?

– Han hadde et enormt rykk, først og fremst med ballen. I tillegg var han veldig uforutsigbar i forhold til kreativiteten og det han gjorde med ballen.

Les ogsåIdrettsstjernene som kjempet mot kreften

Cruyff, kjent for sitt draktnummer 14 og «Cruyff-finten», er ansett som en av fotballhistoriens beste spillere. Han scoret 190 mål på 240 kamper for Ajax mellom 1964 og 1973. Deretter fortsatte han storspillet i Barcelona. 

VM-helt

 Cruyff herjet i VM i 1974, da han dominerte stort i mellomspillet mot Argentina (4-0) og regjerende mester Brasil (2-0), og fikk en uforglemmelig straffe nesten før kampen var i gang i finalen mot Vest-Tyskland. Han var også kaptein da Nederland tok bronse under EM i 1976, og ledet Nederland til VM i 1978, men var aldri med i mesterskapet. Cruyff takket nei til videre landslagsspill i 1977.

Les også: Fotball-legenden droppet VM etter kidnappingsforsøk.

– Der forsvant 10 år av ungdomstiden for mange av oss i godt voksen alder, sier Viasat-kommentator Roar Stokke.

– Man kjøpte Puma-sko pga Cruyff og prøvde å kopiere den rakryggede elegansen på løkka. Den første og eneste favorittspilleren, og den sterkeste og rødeste tråden mellom dagens og gårdagens fotball, mener Stokke, og fastslår at Cruyffs fotballvisjoner lever videre i Barcelona og gjennom Pep Guardiola.

– Cruyff danset tango med ballen limt til beinet og med verdens rakeste fotballrygg ble han selve symbolet på fotballeleganse. Cruyff var den første spilleren jeg så som aldri så på ballen når han driblet og slo pasninger.

NRK-veteran Arne Scheie har også Cruyff høyt på lista over tidenes beste.

– Han hadde en helt enestående spillerkarriere, og det er vanskelig å komme utenom han når man snakker om tidenes største spillere, sier Scheie til NTB.

– Han går over i historien som en av de største spiller og trenerkombinasjonene. Det er veldig få som har greid å kombinere det. De som kjente han sa at han alltid tenkte framover, og på hvordan utvikle fotballen videre. Det er en fantastisk egenskap, men det var jo som gudbenådet spiller jeg først lærte han å kjenne, legger Scheie til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball