Hovedinnhold

Hvorfor er det greit at Barcelona sponses av dette selskapet?

<p>MEKTIG PROFIL: Barcelonas Lionel Messi er verdens beste fotballspiller og Qatar Airways viktigste reklameprofil. Her er han under mandagens Supercup-finale mot Athletic fra Bilbao i en kamp som endte 1-1 (Athletic vant 5-1 sammenlagt).</p>

MEKTIG PROFIL: Barcelonas Lionel Messi er verdens beste fotballspiller og Qatar Airways viktigste reklameprofil. Her er han under mandagens Supercup-finale mot Athletic fra Bilbao i en kamp som endte 1-1 (Athletic vant 5-1 sammenlagt).

Foto: Manu Fernandez, Ap
KOMMENTAR: Hvorfor er det tilsynelatende greit for fotballopinionen at Barcelona spiller med Qatar Airways på brystet?

Denne saken handler om:

SUPERTRIO: Det er vanskelig å finne bedre reklameplass i fotballverden enn dette; Luis Suárez, Neymar og Lionel Messi jubler for mål i en seriekamp mot Atlético Madrid.
SUPERTRIO: Det er vanskelig å finne bedre reklameplass i fotballverden enn dette; Luis Suárez, Neymar og Lionel Messi jubler for mål i en seriekamp mot Atlético Madrid. Foto: Siu Wu, Ap

Qatar Airways er eid av det samme regimet som, sammen med FIFA, skal arrangere VM i 2022, og som er blitt og blir kritisert hardt for brudd på menneskerettighetene, i denne sammenheng særlig behandlingen av fremmedarbeidere i forbindelse med bygging av stadioner og infrastruktur.

Er det ikke slik at regjerende Champions League-vinner Barcelona stilltiende aksepterer situasjonen i Qatar?

Den nye treårsavtalen med Qatar Airways skal ifølge økonomimagasinet Forbes gi Lionel Messis arbeidsgiver over 700 millioner kroner i året. Det er ikke veldig mange som uttrykker seg negativt om Barcelonas valg av sponsor.

Det skal sies at grupperinger av Barça-supportere har protestert, og at Joan Laporta i sommer gikk til presidentvalgkamp på at han ville avslutte samarbeidet med Qatar Airways. Laporta tapte, og Messi, Suarez og Neymar fortsetter som flyselskapets fremste globale profiler.

DYR I DRIFT: Det koster å holde hjulene igang i Paris Saint-Germain. Derfor kommer det garantert godt med at Emirates spytter inn store summer til Zlatan Ibrahimovic og hans lagkamerater.
DYR I DRIFT: Det koster å holde hjulene igang i Paris Saint-Germain. Derfor kommer det garantert godt med at Emirates spytter inn store summer til Zlatan Ibrahimovic og hans lagkamerater. Foto: Franck Fife, Afp

Og da den mangeårige Barcelona-yndlingen Xavi valgte å avslutte karrieren med tre garantert svært godt gasjerte år i Al Sadd i Qatar, attpåtil som ambassadør for VM i 2022, gjorde han det uten at det medførte særlig høylytte klager.

Men dette stopper ikke med Barcelona. Paris Saint-Germain er styrt og eid av Qatar Sports Investments (stiftet av Qatars regjering), samt tungt sponset av flyselskapet Emirates, eid av regjeringen i emiratet Dubai i De forente arabiske emirater.

Amnesty mener at forholdene i Emiratene og Qatar har klare likhetstrekk. «De har mange av de samme alvorlige problemene,» sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Lyberg.

Flyselskapet Emirates bruker milliarder på å profilere seg gjennom fotball. Listen av klubber som ber oss om å «Fly Emirates» er lang, med Cristiano Ronaldo og Real Madrid i spissen. PSG, Milan, Hamburg, Benfica, New York Cosmos – og selvsagt Arsenal, gjør det samme. Arsenal har ikke bare Emirates på brystet, men overalt, inkludert en hjemmebane som er tapetsert med Emirates’ navn og logo. Til og med den engelske FA-cupen er sponset av Emirates.

<p>SVEVER: Manchester City og Sergio Agüero er i storform og Etihad Airways får god reklame for pengene om dagen.</p>

SVEVER: Manchester City og Sergio Agüero er i storform og Etihad Airways får god reklame for pengene om dagen.

Foto: Carl Recine, Reuters

Manchester City er eid av City Football Group, styrt av Sjeik Mansour, medlem av kongefamilien i De forente arabiske emirater. Manchester City er sponset av og har solgt stadionnavnet sitt til Emiratenes nest største flyselskap, Etihad.

Og apropos stadionnavn; det har lenge vært spekulert i at Real Madrids sagnomsuste hjemmebane Santiago Bernabéu kan ende som Abu Dhabi Bernabéu.

I det hele tatt er verdens mest populære idrett gjennomsyret av olje- og gasspenger fra gulfstater som får til dels hard kritikk av Amnesty, tilsynelatende uten de store protestene. Tenk hvor mange fans som verden rundt fungerer som levende reklameplakater for Qatar Airways og Emirates.

<p>Trond Johannessen</p>

Trond Johannessen

Nå er det ikke riktig å sette likhetstegn mellom sponsing av klubber og VM i fotball. Ingvild Lyberg i Amnesty påpeker også at det er en «stor gradsforskjell» mellom VM og sponsorer.

«Ved å arrangere VM i Qatar bidrar FIFA direkte til brudd på menneskerettighetene, det gjør ikke klubbene som mottar sponsorpenger. De er imidlertid med på å pynte på fasadene for disse landene,» mener Lyberg.

Og det føles unektelig som om fotballen er en smule dobbeltmoralsk når den ene neven knyttes mot FIFA for å legge VM til Qatar, mens den andre åpnes for å ta imot så mange gulfmillioner som overhodet mulig.

Til syvende og sist handler det kanskje bare om å ha nok penger til en ny spiss?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball