Hovedinnhold

FIFA tester videodømming under storkamp: – Håper spillet blir mer ærlig

<p>FORSØK: FIFA-sjef Gianni Infantino håper videodømming kan være en realitet til VM i 2018. I kveld skal teknologien testes ut i en kamp mellom Italia og Tyskland - lik denne, i EM i sommer. Dommer Viktor Kassai deler ut det gule kortet til Stefano Sturaro under kvartfinalen.</p>

FORSØK: FIFA-sjef Gianni Infantino håper videodømming kan være en realitet til VM i 2018. I kveld skal teknologien testes ut i en kamp mellom Italia og Tyskland - lik denne, i EM i sommer. Dommer Viktor Kassai deler ut det gule kortet til Stefano Sturaro under kvartfinalen.

Foto:, Reuters
Når Italia og Tyskland møtes til privatlandskamp i kveld, sitter to av dommerne foran en videoskjerm.

Denne saken handler om:

– Fotballen vil ikke bli endret av dette. Jeg håper spillet vil bli mer ærlig, sier den tidligere superspissen Marco van Basten, som i dag er sjef i FIFAs avdeling for teknisk utvikling.

Videodømming har blitt testet ut flere ganger, og har begynt å gjøre sitt forsiktige inntog i fotballverdenen. Målet til FIFAs rimelig ferske president Gianni Infantino er at det skal være en teknologi som blir innført permanent til VM i Russland i 2018.

– Jeg er overbevist om at dette vil bli bra. Men det kommer antagelig til å ta litt tid, spillere og dommere må tilpasse seg det, sier Van Basten til BBC.

Sett denne i dag? PL-klubber spleiser på millionavtale

«Historisk dag»

Videodømming er helt i startfasen, og mange er fremdeles svært skeptiske til å blande teknologien inn i fotballdommernes arbeid. I første omgang skal teknologien testes ut i det små, i enkelte kamper i ulike ligaer.

I kveld skal den imidlertid brukes. Italia tar imot Tyskland til privatlandskamp, og i tillegg til det faste dommerteamet kommer det til å sitte et par dommere foran en skjerm.

Ferskest fra Norges landslag: Ut mot behandlingen av Høgmo: – Det finnes faktisk en grense

Nøyaktig slik det foregikk i starten av september, da Frankrike og Italia møttes. Etter kampen var FIFA-president Infantino svært fornøyd, og omtalte det hele som en «historisk» dag for fotballen.

I en av kampens situasjoner protesterte de italienske spillerne på det de mente var en hands fra Frankrikes Layvin Kurzawa. Da ble TV-bildene nyttige for dommeren.

Artikkelen fortsetter under videoen

– Man kunne se at han stoppet spillet i noen sekunder, og i løpet av disse sekundene kunne de to andre dommerne bekrefte at det ikke var straffespark, beskriver Infanto ifølge Sky Sports.

Kun i nøkkelsituasjoner

Selv om videodømmingen ser ut til å bli en del av fotballfremtiden, skal den ikke brukes i alle deler av kampen. Det er sagt at det skal hjelpe dommeren i nøkkelsituasjoner, så som diskutable scoringer, straffesituasjoner eller utvisninger.

– Vi kan ikke løse alle problemer som kommer opp, men vi kan prøve å gi dommeren en hjelpende hånd i disse situasjonene uten at spillet forstyrres altfor mye, sier Infantino.

I kveld fortsetter altså utprøvingen på europeisk jord, men også på andre kontinenter gjøres det forsøk i disse dager. Teknologien testes denne sesongen også blant annet i toppdivisjonen i Australia, Bundesliga, i MLS og i Serie A.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball