Hovedinnhold

Drømmestart for Andersens Nord-Korea: – Det gir selvtillit

** Den norske treneren er veldig godt fornøyd med den første tiden i landet

<p>MATCHVINNER: Her står trener Jørn Andersen sammen med matchvinner Jong Il Gwan.</p>

MATCHVINNER: Her står trener Jørn Andersen sammen med matchvinner Jong Il Gwan.

Foto: TROND JOHANNESSEN / VG
SHAH ALAM (VG) (Irak – Nord-Korea 0-1) Takket være denne mannen og dette hodet fikk Jørn Andersen (53) en drømmestart som Nord-Korea-trener.

Jong Il Gwan (23) stanget inn kampens eneste mål halvveis ut i den første omgangen, og etterpå belønnet trener Jørn Andersen sin matchvinner med et ordentlig røsk i luggen, så hardt at det begynte å gjøre vondt.

Og selv om Andersen før sin første offisielle kamp som Nord-Korea-sjef bedyret at «resultatet ikke er det viktigste» overfor VG, var det liten tvil om at seieren var deilig.

– Det er klart det er deilig å vinne uten at det er så viktig, men det gir jo selvtillit. Det var ikke så lett i dag, når underlaget var så ujevnt. Da ble det en del slurvefeil, sier han til VG.

Bakgrunn: Andersen tok over trenerjobben i Nord-Korea

– Langt igjen

<p>RØSKET TIL: Jørn Andersen og matchvinner Jong Il Gwan.</p>

RØSKET TIL: Jørn Andersen og matchvinner Jong Il Gwan.

Foto: TROND JOHANNESSEN / VG

Foran 715 engasjerte tilskuere (ganske jevnt fordelt) på universitetsanlegget UiTM Stadium i Shah Alam, tre kvarters tid vest for Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, vant koreanerne 1-0 over Irak.

–  Det er langt igjen, men husk at dette var mange unge spillere, noen på 17-18 år som spilte sin første kamp. Snittalderen var vel 22 eller noe kanskje, sier Fredrikstad-mannen.

Irak er nummer 113 i verden, Nord-Korea er på 99. plass. Men Nord-Korea er allerede slått ut av VM i 2018, så Andersens hovedoppgave er å løfte dem i et lengre perspektiv.

– Den morsomste jobben jeg har hatt

Det viktigste for Nord-Korea nå er at laget er best mulig forberedt til kvalifiseringen for Asiamesterskapet i 2019.

Jørn Andersen, som ikke har med seg noen hjelpetrener, har åpnet med drøyt tre måneder med knallhard trening, opp til 10 økter i uka.

– Det er kanskje den morsomste jobben jeg har hatt, sa Fredrikstad-mannen til VG foran kampen.

– Disse spillerne er så disiplinerte, de vil mye, og det er ingen nykker slik man kan se i europeiske klubber.

Engasjert

Underveis i kampen var han tidvis meget engasjert og særlig før pause følte han at det var mye å rette på. Det gikk på engelsk og tysk, kort og kontant; «go, go, go», «yes, yes, yes», «presse, presse, presse».

– Jeg var veldig misfornøyd med 1. omgang. Vi mister ballen for tidlig. Vi gjorde om til 4-2-3-1 i 2. omgang (fra 4-3-3), og da ble det bedre, sier Andersen.

Da ble Andersen også roligere. Og da laget var nær 2-0 tidlig i den andre omgangen og sto høyere, var han ute og applauderte sine spillere.

Fikk du med deg? Her er din Rooney, Andersen!

Tempoet var ganske høyt, tatt i betraktning av at det var godt over 30 grader og at treneren med skandinavisk blod ikke engang orket å se på oppvarmingen. Han måtte inn for å kjøle seg ned. 

Også i løpet av kampen trengte spillerne å kjøle seg ned. Men etter to ganger 45 minutter og to innlagte drikkepauser var det Jørn Andersen & Co. som kunne juble for seier.

Se videoPå innsiden av Nord-Korea

– Veldig godt fornøyd

Etterpå forteller Andersen at Nord-Korea ville ha en tyskinspirert trener, og at han allerede før jul fikk vite at han var aktuell for trenerjobben.

– Hvorfor ville de ha en tysker?

– Nei, altså, de har mange gode fotballspillere. Men de hadde ikke disiplin nok, eller fysikk, og kondisjonen var dårlig. Og de var taktisk veldig dårlige, og akkurat det er jo tyskerne normalt stødige på. Derfor endte de opp med meg, og det er jo positivt det, sier den første utlendingen som ble toppscorer i Bundesliga, han som også ble tysk statsborger for over 20 år siden.

– Og hvordan oppsummerer du den første tiden?

– Jeg er veldig godt fornøyd. Spillerne er veldig motiverte. Alle var veldig spente på hvor vi sto nå, og da er det jo deilig å vinne sånne kamper som det her.

<p>PERFEKT START: Jørn Andersen, her med ansiktet mot kameraet, fikk en drømmestart på sin karriere som Nord-Korea-trener.</p>

PERFEKT START: Jørn Andersen, her med ansiktet mot kameraet, fikk en drømmestart på sin karriere som Nord-Korea-trener.

Foto: TROND JOHANNESSEN / VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball