Hovedinnhold

Avis: IS planla Paris-lignende terrorangrep mot storkamp

• Sverige spiller i Tyrkia torsdag
• Svensk TV4 avlyser studiosending

<p>Tyrkiske fotballfans forlater Telekom Arena i Istanbul etter at storkampen mellom Fenerbahce og Galatasaray ble innstilt på grunn av terrortrussel.</p>
EVAKUERTE: -

Tyrkiske fotballfans forlater Telekom Arena i Istanbul etter at storkampen mellom Fenerbahce og Galatasaray ble innstilt på grunn av terrortrussel.

AP
Søndagens tyrkiske storkamp mellom Fenerbahce og Galatasaray ble avlyst på grunn av terrorfare. Ifølge tyrkisk presse planla IS et angrep lik det som rammet Stade de France i Paris i november.

Denne saken handler om:

Det er den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News som rapporterer om årsaken til avlysningen. Ifølge «velplasserte etterretningskilder» skal IS ha planlagt et angrep lik det som rammet fotballarenaen Stade de France i Paris den 13. november. Den gangen døde tre selvsmordsbombere og én sivil person.

IS, som har stått bak flere terrorangrep i Tyrkia den siste tiden, skal ha planlagt å slå til ved slutten av kampen mellom erkerivalene Galatasaray og Fenerbahce. Ifølge den tyrkiske avisen skulle terrorister sprenge seg selv i folkemengdene mens supporterne forlot stadion, før det skulle åpnes ild mot tilskuerne.

Etter å ha blitt oppmerksomme på terrortrusselen, skal de tyrkiske myndighetene først ha besluttet at kampen skulle spilles for tomme tribuner, før hele kampen til slutt ble avlyst én time før planlagt kampstart.

LEST DENNE? Tror terroristene ville gjøre fotballkampen til et blodbad

Preger det svenske landslaget

Den overhengende terrorfaren i Tyrkia får stor oppmerksomhet i Sverige, ettersom det svenske landslaget skal spille privatlandskamp borte mot Tyrkia på torsdag. Kampen skal spilles i Antalya, som vurderes som sikrere enn mange andre steder i landet. Det er fortsatt uklart om søndagens avlyste storkamp vil ha noen innvirkning på privatlandskampen, men enn så lenge planlegger svenskene å reise.

VG I ISTANBUL: Frykten sprer seg etter terrorangrepet

– Vi har fått den seneste informasjonen fra mediene. Hva det tyrkiske forbundet sier og ikke sier, er vanskelig å bedømme. Men vi har lest i mediene og notert oss det, og vi snakker med tyrkerne akkurat nå, sier Anders Sigurdson, sikkerhetssjef for det svenske landslaget, til Aftonbladet.

Landslagets pressesjef Niklas Bodell bekrefter til avisen at planen for øyeblikket er å reise.

– Vår samlede vurdering er at vi skal reise, sier han.

FRANKRIKE-SPILLER TIL VG: – Fotball virker meningsløst når noe slikt skjer

TV4 avlyser studiosending

Svensk TV4 har derimot besluttet å avlyse sin studiosending fra Antalya på grunn av den seneste utviklingen. Kanalen kommer bare til å ha nyhetsdekning på plass i Tyrkia.

– Vi hadde egentlig tenkt til å reise frem til i dag (mandag). Men nå har vi tatt en ny beslutning med tanke på den eskalerende situasjonen, og den beslutningen er tatt i samråd med TV4 og alle som opprinnelig skulle reise ned. Det kommer til å være enorm sikkerhet rundt landslaget, men det har ikke vi som journalister. Med tanke på situasjonen tenker vi: hvorfor risikere dette her? Det føles som en klok beslutning, sier TV4-programleder Anna Brolin, som skulle lede studiosendingen, til Expressen.

EM-SJEF TIL VG: «Vet ikke om jeg kan oppfordre ungdom til å komme til et sted hvor jeg ikke kan garantere sikkerheten deres»

TV4-profilen Olof Lundh reiser selv ned til kampen, men syns det er «en merkelig avgjørelse» av det svenske fotballforbundet å spille en privatlandskamp borte mot Tyrkia.

– Når man ser på hele situasjonen i Tyrkia, er jeg overrasket over at man velger å spille der. Men hvis landslaget reiser ditt og spiller kamp, må man dekke det. Men man satser derimot ikke like hardt, med studio og sånt, som man pleier å gjøre. Det er forståelig, sier han til Aftonbladet.

PS! Zlatan Ibrahimovic står over kampen mot Tyrkia. Landslagssjef Erik Hamrén benekter at det har noe å gjøre med terrorfaren i landet.

LES MER: Zlatan (34) mener han aldri har vært bedre

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball