Fredrikstad ille ute etter nytt tap i Obos-ligaen: – Fotball-Norges største gåte

FREDRIKSTAD (VG) (Fredrikstad – Ull/Kisa 1-2) Tidligere Fredrikstad-spiller Nicolay Solberg (26) sendte FFK nærmere 2. divisjonsstupet. Nå tror Andreas Aalbu (27) at gamleklubben i beste fall får spille nedrykkskvalik.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over to år gammel

Etter 1–2 mot Ull/Kisa tirsdag kveld presses den gamle Østfold-storheten i retning 2. divisjon. På nivå tre har de ikke vært siden 2002 – da oppturen gjennom 2000-tallet (cupgull 2006 og seriesølv 2008) startet med opprykk til det som i dag er Obos-ligaen.

Nå handler det meste om å klore seg fast blant de 32 beste fotballlagene i Norge.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Fotball-Norges største gåte, sier Ull/Kisa-spiss Andreas Aalbu til VG om Fredrikstad – klubben som eide ham fra sommeren 2015 til mars i år (inkludert et utlån til svenske Varberg).

Fikk sparken: Pedersen ut mot Start-sjef

Gikk gratis

Med ett år igjen av kontrakten med Fredrikstad gikk han vederlagsfritt til flyplassklubben fra Romerike. Faktisk var østfoldingene tilsynelatende såpass interessert i å bli kvitt ham at de fortsatt betaler en del av lønnen hans. Men det er Ull/Kisa som nyter godt av rentene:

Med 2-1-seieren etter to perfekte cornerassists mot bakre stolpe fra midtbanespiller Niklas Sandberg (22) er Jessheim-laget på god vei mot å sikre topp seks-plassering, som gir opprykkskvalifisering til Eliteserien.

– Selvtillit og mentalitet har mye å si. Vi har en «boost» i laget. Vi har ikke så mange kjente spillere, men vi har et godt lag. Ødemarksbakken er allerede solgt til Lillestrøm, og flere andre er aktuelle for Eliteserien, sier Andreas Aalbu.

Mens Fredrikstad går eksakt motsatt vei: Mot liganivå tre i Norge. På sin nåværende 14. plass i Obosligaen blir det nedrykkskvalifisering på Fredrikstad, kommer de blant de to siste, rykker de direkte ned.

Både Aalbu og Kisa-målscorer Nicolay Solberg, også med FFK-fortid, sier de merker på spillerne de møtte ute på banen tirsdag kveld at noe er galt.

FFK-trener Andrea Loberto forklarer nedturen – artikkelen fortsetter!

– Jeg ser jo det. Jeg har spilt mot flere av gutta før, jeg har spilt med dem. Det er litt høye skuldrer. Det er naturlig når det er fem runder før slutt, man kjemper om nedrykk og du har hatt minimalt med gode opplevelser, beskriver Aalbu.

– På hvilke måter kommer det til uttrykk?

– Det er litt dødt. Det er ingen glede. Du ser at vi koser oss utpå her, selv om vi også har mye å spille for, fortsetter 27-åringen fra Bærum.

Nicolay Solberg sier slik:

– Det er litt sårt å se dem slite såpass som de gjør. De skal ligge der oppe, de skal være et eliteserielag, mener tønsbergenseren.

Stor reportasje om Fredrikstads fall: Østfold-fotballen snudd opp ned på 10 år

– Alle skjønner alvoret

– Alle skjønner alvoret i situasjonen. Vi må tilbake på nivået vi har vist tidligere, som mot Start hjemme, sier Fredrikstad-trener Andrea Loberto.

Siden Trond Amundsen forgjeves prøvde å redde klubben fra nedrykk fra Eliteserien i 2012-sesongen, er Loberto den sjette fast ansatte treneren som prøver å snu trenden på sjarmerende, men snart folketomme Fredrikstad stadion.

Supportergjengen kalt Plankehaugen er snart redusert til flis, og de få som er igjen ser på treneren som har den laveste seiersprosenten de siste seks sesongene:

Lars Bakkerud (40 i seiersprosent), Håkon Wibe-Lund (37,5), Arne Erlandsen (33), Jan Halvor Halvorsen (21) og Mons Ivar Mjelde (36,4) hadde alle bedre resultater enn Loberto (15), men ingen av dem ønsket, orket eller fikk lov til å fortsette i jobben.

Loberto viser til styret på spørsmål om hvorfor han fortsatt er FFK-trener. Men han er klar på at han er rett mann til å sørge for at klubben idet minste beholder Obosliga-statusen også i 2018.

– Det er jeg, sier Loberto – som akkurat nå leder et lag som er hele 28 plasser bak fylkesnabo Sarpsborg.

Selv med seriens tredje høyeste budsjett (30 millioner – bare opprykksklare Bodø/Glimt og serietoer Start er større) kjemper FFK for tredje sesong på rad mot nedrykk til 2. divisjon.

FFK-stopper skjelte ut egen keeper – artikkelen fortsetter!

– Normalt sett hadde Loberto vært ute av døra på stadion for lenge siden, men siden de nå forsøker å ha en viss grad av kontinuitet, er han her fortsatt, sier sportskommentator Erik Pedersen i Fredriksstad Blad – og mener FFK gjør rett i å beholde treneren og ledelsen.

Der har faktisk Loberto klart en slags bragd: Inkludert Trond Amundsen fra og med mai 2012 snitter en sittende Fredrikstad-trener på 268 dager i jobben. Om du inkluderer vikartrener Jan Tore Ophaug, som ledet klubben i to uker i 2015, er det nede i 231...

Loberto har 315 dager som sjef. Hans regime kan altså ende i 2. divisjon.

– Jeg tror det blir kvalik. De har noen seige kamper igjen. Men FFK er bedre enn Arendal og Elverum, sier Andreas Aalbu.

Finale og kvalik? LSKs cupfinale kan gi rekordsen kamp

Les også

 1. Lillestrøms cupfinale kan gi rekordsen kamp i desember

  Dersom cupfinalist Lillestrøm må ut i kvalik kan årets siste kamp i norsk fotball spilles kort tid før julaften.
 2. Sparket Pedersen ut mot Start-sjef: – Virker forutbestemt

  Steinar Pedersen (42) er kritisk til Starts nye sportslige leder Tor-Kristian Karlsen (42) etter å ha fått sparken som…

Mer om

 1. OBOS-ligaen
 2. Fredrikstad

Flere artikler

 1. FFK-treneren gikk etter spiller-håndsopprekning

 2. Loberto ferdig i Fredrikstad

 3. Ranheim vant: – Jeg tar tapet på min kappe, sier FFK-keeperen

 4. Over 10.000 på 2. divisjonskamp i Fredrikstad: – En fotballgal by

 5. Spillerflukt. Kutt på minst 15 millioner. Slutt på proff-lønninger

Fra andre aviser

 1. Hevder treneren er ferdig i Fredrikstad

  Bergens Tidende
 2. FFK-sjefen om klubbens nye trenerteam: – De er ingen Tore Torell

  Aftenposten
 3. Gigant på kanten av stupet: – Nesten depressive tendenser blant folk

  Aftenposten
 4. Kun usannsynlig teori kan frata Bodø/Glimt eliteserieplass

  Aftenposten
 5. Gigant på kanten av stupet: – Nesten depressive tendenser blant folk

  Bergens Tidende
 6. Sandnes Ulf uten Eriksen, Geertsen og Nisja mot Fredrikstad

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder