MYE JOBB: Politiadviokat Kåre Solvoll ved Østfold Politidistrikt har endelig kommet i mål når det gjelder Fredrikstad FK. Foto: Tom Egil Jensen

Politiadvokat mener FFK-ledere hadde påfallende dårlig hukommelse

Derfor tok Piiroja-saken så lang tid - nå er etterforskningen ferdig

«En ukultur i klubbens ledelse.» «Manglende ledelse og kontroll.» «Påfallende, manglende hukommelse.» Det mener politiadvokat Kåre Solvoll er betegnende for Fredrikstad FK, etter å ha etterforsket klubben over en tid i den såkalte «Piirjoa-saken.»

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har avdekket et ganske stort problem, som var i FFK tidligere, sier Solvoll til VG.

Resultatet

Østfold politidistrikt har nå påtaleavgjort etterforskningen omkring Fredrikstad Fotballklubb, vedrørende mistankene om skattekriminalitet. Resultatet er dette:

* To tidligere spillere er siktet for unndragelse av skatt på til sammen cirka to millioner kroner. Den ene spilleren skal være Brian West. Sakene er antatt å gå som tilståelsessaker.

* Fem tidligere ledere tilknyttet klubben er bøtelagt for medvirkning til skatteunndragelse og manglende dokumentasjon.

* Fredrikstad Fotballklubb og FFK Sport ASA er tidligere bøtelagt i saken.

* To tidligere ledere har fått påtaleunnlatelser.

* Totalt har 20 personer vært mistenkt og/eller siktet i sakene.

* For 13 personer er saken henlagt på grunn av bevisets stilling, blant annet høyprofilerte Morgan Andersen.

Ukultur

- Spillere, ledere og agenter har ikke forholdt seg til gjeldende skatteregler. For FFKs del vitner det om en ukultur, sier politiadvokat Kåre Solvoll. Han sier han er overrasket over hvor omfattende saken ble. Men han mener grunnen er åpenbar:

- Det har vært manglende evne fra partene til å oppklare saken. Hukommelsen har vært fraværende. Den ene lederen etter den andre i Fredrikstad husket påfallende lite, sier Solvoll.

Egen regning

Daglig leder Geir Bakken i Fredrikstad sier til VG at han er glad for at sakskomplekset nærmer seg slutten. Bakken håper han ser en slutt på denne saken, som har vært svært belastende for både klubb og enkeltpersoner, knyttet til klubben.

- Jeg håper vi snart kan legge dette bak oss, sier Bakken.

- Hva mener du om politiadvokat Solvolls beskrivelse av FFK som klubb?

- Det får stå for hans regning, svarer FFK-lederen, som kom inn i klubben etter at denne saken begynte å rulle. Bakken kan love at så lenge han er i FFK så skal ting være «ryddig, ordentlig, og lover og regler skal følges.»

- Saken har vært tøff for FFK, sier Geir Bakken.

Signaleffekt

Politiadvokat Kåre Solvoll håper at saken får en effekt av frykt, at fotball-ledere, spillere og agenter ser at det ikke nytter å unndra skatt.

- Jeg håper det beviser at det ikke nytter å gjemme seg bak noen, at alle har et selvstendig ansvar. Vi håper på en signaleffekt. For alle involverte kan få en selvstendig smekk, det nytter ikke å skjule seg bak en klubb eller et selskap, sier Solvoll som vet at FFK har et sterkt ønske om å komme seg videre nå.

- Saken ble større og mer omfattende enn vi antok på forhånd. Men det skyldes at hukommelsen til mange var påfallende dårlig, sier politiadvokat Solvoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder