Anthony Annan er tilbake i norsk fotball. Møter sin gamle arbeidsgiver RBK i cupsemi onsdag,her etter trening på Nadderud Stadion. FOTO: TORE KRISTIANSEN,VG Foto: Tore Kristiansen , VG

Annans merkelige karriere – mener skader og trenerskifter ødela

Tippeliga-suksessen greide aldri å etablere seg i Bundesliga

Har vært i tysk, spansk, nederlandsk og finsk fotball de siste årene

Krevde for mye i lønn da Åge Hareide ønsket ham til Malmö

BEKKESTUA (VG) I 2010 var han best i Tippeligaen, spilte alle Ghanas kamper i deres suksess-VM i Sør-Afrika og ble hentet til Bundesliga. Hva i all verden skjedde med karrieren til Anthony Annan (29)?

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Knappe fem år etter at han reiste fra norsk fotball er han tilbake igjen, der suksessen virkelig startet, på Nadderud med Stabæk. Antageligvis er han blitt vel så god på å flytte som å spille fotball de siste sesongene – etter opphold i Tyskland, Nederland, Spania, Finland – og så Tyskland igjen.

Anthony Annan oppsummerer de foregående årene overfor VG – der han mener skader og managerskifter i Schalke 04, klubben som kjøpte ham fra Rosenborg i 2011, har vært med på å hindre de største fremgangene.

Onsdag spiller han cupsemifinale med Stabæk mot den norske gamleklubben på Lerkendal, arenaen der han trasket ut med Årets Spiller-kruset fra VG etter en Europa League-kamp i 16 minusgrader mot Bayer Leverkusen i desember 2010.

Det var mer tysk i vente for Annan, som halvannen måned senere ble kjøpt av Schalke 04, Champions League-semifinalist den samme sesongen. Beryktede Felix Magath var mannen som signerte den plasseringssterke, men også kontroversielle midtbanespilleren (spør VIFs André Muri).

Sparket treneren

– Så ble Magath sparket etter to-tre måneder. Den nye treneren, Ralf Rangnick kom inn, da jeg var på samling med landslaget. Jeg spilte en kvalikkamp for Ghana og fikk en trøkk på kneet. Etterpå spilte vi mot England. Den ba jeg trenerne om å få spille, siden det var første gangen vi møtte England, men jeg måtte byttes ut etter en omgang, forteller Annan.

UNDER BRADLEYS VINGER: Anthony Annan er inne i sin andre periode som Stabæk-spiller. Her på trening på Nadderud stadion før cupsemifinalen mot Rosenborg, med en energisk Bob Bradley rundt seg. Foto: Tore Kristiansen , VG

Tilbake i Schalke hadde Rangnick ifølge Annan gitt ghaneseren beskjed om at han var inne i elleveren. Men skaden fra landskampene må ha irritert Schalke-sjefen.

– Jeg fikk beskjed om at jeg skulle sagt ifra før. Jeg prøvde å gjøre meg klar for den kampen, men hadde så vondt. Også vant de 2–0 og brukte en midtstopper, greske Papadopoulos, på midtbanen. Jeg kom tilbake, spilte noen kamper, men så fikk jeg problemer med en tå, sier Annan, som ikke engang var på benken da den tyske klubben, med Manuel Neuer som keeper, spilte mot Manchester United i semifinalen den våren.

– Magath ville hatt mer tro på deg enn Rangnick?

– Ja, det må jeg si. På et tidspunkt ba Rangnick meg om å tenke på fremtiden og sa at han skulle snakke med agenten min. Så dro vi på ferie, kom tilbake og gjorde det ok i pre-season. Så var det snakk om å flytte et annet sted, sier Annan.

Dro til Nederland

Løsningen ble nederlandsk fotball og Vitesse Arnhem. Et låneopphold som Annan beskriver som veldig bra. Men da han returnerte til Schalke sommeren 2012, hadde Ruhr-klubben fått ny trener igjen, nå nederlandske Huub Stevens.

Han foretrakk stjernesigneringen Roman Neustädter, Jermaine Jones og Marco Höger på sentral midtbane.

– Jeg fikk beskjed om at jeg burde vurdere å dra, sier Annan – og prøvde seg i spanske Osasuna (da på øverste nivå).

Det ble ingen suksess. Igjen forteller Annan om en skade fra en landslagssamling med Ghana, nå i en treningskamp mot Egypt. Vårsesongen i Pamplona foregikk uten Annan på banen i La Liga – og igjen måtte han returnere til Tyskland, der han fortsatt var under kontrakt med Schalke. De hadde – selvsagt – byttet trener igjen.

Jens Keller virket heller ikke særlig å ha troen på Annan, som også mistet landslagsplassen i denne perioden. Men Schalke sa faktisk nei da Åge Hareide og Malmö forsøkte å hente afrikaneren vinteren 2014.

Samme klubb har prøvd å hente Annan i ettertid, det samme med svenske AIK.

– Det var money issues. Jeg ville ha litt mer, de hadde ikke mer på budsjettet og dealen ble aldri noe av, innrømmer Annan.

– Angrer du?

– Jaaaa. Ja og nei. Noen ganger må du ta muligheten når den kommer uten å vurdere så mye. Du må gamble i livet. Jeg tok den risikoen (ved å si nei), og kanskje gikk det ikke i min favør. Sånn er livet, smiler 29-åringen – gift med Gifty og har barna Benjamin (9), Vanessa (6) og Melissa (3).

Rundreise

Forrige sesong (2014/15) tilbrakte han på korttidskontrakt i finske HJK Helsinki (spilte Europa League) og 2. Bundesligaklubben 1860 München.

– Hvorfor lyktes du ikke i de store ligaene?

– Noen ganger gir treneren deg selvtilliten. Har han tillit til deg, kan du få ut hva som bor i deg. Men hvis noe ikke er helt riktig, på en eller annen måte, tar det deg vekk fra spillet. Du må justere deg til folket, kulturen, spillestil, det tar tid. I Tyskland gir de deg ikke mye tid til å etablere deg. I det du begynner å spille, må du være god, svarer Annan.

– De er utålmodige?

– Ja. Skal du til Tyskland, eller noe annet sted, må du være forberedt. Jeg var forberedt, men det var overgang å spille derby mot Dortmund og nesten 90.000 tilskuere etter å ha flyttet fra Lerkendal. Og noen trenere hjelper spillere med å utvikle seg, andre trenere er bare utålmodige, sier Annan – og innrømmer at han opplevde Rangnick slik.

– Ville det vært annerledes med Magath?

– Ja. Da ville jeg fått nok spilletid, fått meg i form, jeg ville blitt bedre for hver kamp. Å komme hit igjen, til Stabæk, starte på ny, er bra for meg, tror 29-åringen med den helt spesielle karriereutviklingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder