JUBEL: Jon Dadi Bódvarsson jubler for 3-0 over Start, og andreplass i Tippeligaen.

JUBEL: Jon Dadi Bódvarsson jubler for 3-0 over Start, og andreplass i Tippeligaen. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Jonevret: - Viktig å slå tilbake etter den siste uka

Viking oppe på andreplass etter sterk borteseier

Mons Ivar Mjelde: - Det svir. Det svir noe vanvittig.

KRISTIANSAND (VG) (Start-Viking 0-3) Det var ingen Viking-supportere som savnet Yann-Erik de Lanlay på banen da Start ble knust på bortebane fredag.

Steffen Stenersen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var duket for fest i solskinnet i Kristiansand, men Viking fungerte som festbrems fra første stund, og ga seg ikke før det sto 3-0 i favør Stavanger-laget.

– Det føles bra. Det var litt enten eller i dag. Enten var det sambafotball, eller så hadde vi noen stygge brudd mot, sier Vidar Nisja til VG etter kampen.

Klokka hadde ikke passert fire minutter før bortelaget vartet opp med et kremangrep av de sjeldne. Sulleiman Abdulahi mottok ballen på 16 meter. Med ryggen mot mål sendte han Vidar Nisja gjennom med et utsøkt hælspark. Nisja gjorde ingen feil, og banket inn 1-0 til bortefansens store begeistring.

Det etter en uke med mye prat om Yann-Erik de Lanlay, som tidligere i uka valgte å takke ja til et tilbud fra Rosenborg - til fortvilelse og sinne fra Vikings supportere. Det kort tid etter at Veton Berisha forsvant til tysk fotball.

- Det har vært en litt negativ uke i media, med "Yanni" og supportere som ikke vil gå på kamp. Så det er gøy å vise at vi kan uten disse spillerne, sier en smørblid Viking-trener Kjell Jonevret til VG etter kampen.

- Var det viktig å vise etter den siste uka at man kan klare seg uten de spillerne man har mistet?

- Ja, det synes jeg. I din avis var vi jo ukens taper, så det var bra vi kunne være ukens vinner i dag, sier Jonevret med glimt i øyet.

Les utfyllende referat fra kampen her!

Supportere gikk i protest

Start eide mye av første omgang, uten å klare å skape de store sjansene. Viking så helt klart farligst ut de gangene de var frempå.

Utover i omgangen ble det også mye roligere fra Start-svingen. Opp i mot hundre Start-supportere valgte å gå fra kampen, i protest mot at fire supportere hadde blitt utestengt fra Sparebanken Sør Arena grunnet tribunebråk.

De Lanlay klar for RBK: Sammenlignes med vinglegende

Med ti minutter igjen av omgangen kom to minutter som gjorde resten av kampen blytung for Start.

Først setter Alex DeJohn inn en altfor sen takling på Steinthor Thorsteinsson. Dommer Dag Vidar Hafsås viste ingen nåde, og pekte på straffemerket.

– Thorsteinsson er en av de flinkeste jeg vet om til å falle, og han er vel en av de som skaffer flest straffespark i hele Norden. Jeg håper for dommerens del at det er straffe, men jeg er ikke sikker, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde til TV 2.

Til VG beskriver han sin opplevelse av en rar fotballkamp.

- I dag er vi ikke gode nok defensivt. De har fart, de har trøkk, men i dag blir vi straffet. Det er den dagen ingenting lykkes for oss, så det blir en rar fotballkamp. Litt annerledes enn hva vi har opplevd i det siste, sier Mjelde.

Fra 11-meteren gjorde André Danielsen ingen feil, sendte Opdal feil vei, og satte inn 2-0 til gjestene fra Rogaland.

Islandsk kraft

Matthias Vilhjalmsson har vært i søkelyset, men minuttet etter straffescoringen var det en annen islending som skulle vise seg fram. Jon Dadi Bódvarsson får ballen fikk ballen fra en god Samuel Adegbenro, tråklet seg gjennom og satte ballen sikkert bak Håkon Opdal. 0-3 til pause, og pipekonsert fra hjemmelagets fans.

- Vi har snakket sammen som et lag at det er vanskelig når bra spillere går, men da må vi stå på mer som et lag, og det synes jeg vi gjør. Det er selvfølgelig bra å score. Som spiss trenger du mål for å ha selvtillit, sier Bódvarsson til VG.

Viking åpnet andre omgang med en god skuddsjanse fra Adegbenro, men skuddet gikk like til side for mål.

Der Start hadde ballen mest i første omgang, var Viking det førende laget i andre.

Viking kontrollerte

Start fikk dog en kjempesjanse til å komme tilbake i kampen. Alex DeJohn gikk i duell med Iven Austbø. Ballen gikk amerikanerens vei, og trillet mot mål, men en Viking-fot fikk akkurat avverget en redusering.

Det ble tydelig etter hvert at Start ikke ville komme tilbake. Viking hadde god kontroll, og kunne til slutt ta helg på andreplass i Tippeligaen, på samme poengsum som Stabæk.

- Det er fantastisk. Det var kjekt med mye fans, og en perfekt kamp for oss, sier Vikings André Danielsen til VG.

- Viktig å slå tilbake etter den siste uka?

- Jo, det var det. Men vi innad har hatt veldig tro på de spillerne vi har. Noen kommer, noen går. Det er anstrengt økonomi i norsk fotball, og noen må selge. Det må vi og, sier Danielsen.

– Det var en jevn kamp, men det er klart: Fotballkamper avgjøres i de to boksene, og der Viking scorer på sine sjanser, bommer vi. Det handler om kvalitet, og den kvalitet mangler vi i dag, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde.

– Det svir. Det svir noe vanvittig. Nå må vi bare jobbe med det vi har og komme oss videre, fortsetter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder