NYTT OPPLEGG FOR UNGE SPILLERE: Starts Kristoffer Ajer (t.h.), her i duell mot Vikings Makhtar Thioune, var en av 16-åringene som spilte i Tippeligaen i fjor. Nå kan han og jevnaldrende spillere få en nasjonal liga å boltre seg i. Foto:Carina Johansen,NTB Scanpix

Nasjonal 16-årsserie blir trolig vedtatt etter Fotballtinget

Beholder 16 lag i Tippeligaen og OBOS-ligaen

Mot ny 2. divisjon med to avdelinger

En landsomfattende liga for 16-årslag og en «ny» 2. divisjon kan bli resultatene av diskusjonene på kommende helgs Fotballting. Ellers skjer det ingenting med det norske seriesystemet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Til tross for at mektige klubber som Rosenborg, Molde og Vålerenga gjentatte ganger har ytret ønske om færre lag i Tippeligaen, er det politiske klimaet for endringer i praksis dødt før Fotballtinget i Oslo.

– Politisk mener vi fortsatt at antall lag bør ned, men når Norsk Toppfotball er organisert slik det er, vil det aldri skje. Så vi må argumentere via faglighet i stedet. Jeg tror det vil være smartere å bruke mindre penger i toppen for å bruke mer nedover i aldersklassene. At 7-12-åringer får trene med mer kvalitet ved at vi trener foreldrene til å bli trenere, sier styreleder Ivar Koteng i Rosenborg til VG.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

På fjorårets Fotballting, norsk fotballs «generalforsamling», var Rosenborg og Molde pådrivere for endringen i toppen, og Koteng ba om at Fotballtinget i 2015 skulle vedta endringen. Der blir Rosenborg-lederen trolig skuffet. Også Molde-direktør Tarje N. Jacobsen bekrefter overfor VG at fjorårets serie- og cupmester fortsatt ønsker en reduksjon av Tippeliga-klubbene.

Rapporten frakonsulentselskapet Hypercube, som ble presentert i fjor høst, sparket også i gang debatten rundt antall lag og hvordan seriespillet skal avvikles.

Men toppklubbene ga uttrykk for at de ville si nei til de aller fleste endringene rapporten foreslo.

Flertallet vil beholde 16 lag

– Kort fortalt: Et klart flertall ønsker ingen endringer i antall lag i toppen. Det samme, klare flertallet ønsker innført en pyramide med 1-1-2-4, opplyser administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball.

Oslo 20131025. Leif Øverland (th)overtar som administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:Gorm Kallestad,NTB scanpix

Dermed tyder alt på at en «ekstraliga» blir innført på nivået under OBOS-ligaen (gamle 1. divisjon) – men det kan ikke vedtas av Fotballtinget før neste år. Dermed er det først fra sesongen 2017 at en helt ny 2. divisjon med bare to avdelinger i så fall oppstår. Nivå fire blir det som i dag er den såkalte «Oddsen-ligaen».

Det som derimot kan bli noe av – allerede i år – er en nasjonal liga for 16-årslag på guttesiden. Det kan Norges Fotballforbunds styre alene vedta, dersom Fotballtingets diskusjon rundt 16-årsligaen gir et slags klarsignal. Den landsomfattende guttelagsserien blir isåfall et pilotprosjekt.

Erstatter prestisjeturnering

– Toppklubbene ønsker det og har hatt dialog med utviklingsavdelingen i NFF. I stedet for å bruke økonomi på den årlige JET-turneringen, vil de i stedet bruke økonomi på dette, sier fotballpresident Yngve Hallén til VG.

Om det er praktisk mulig, innføres ligaen allerede i år. Hvis ikke, blir det fra 2016.

– Denne er til debatt og skal drøftes som mye annet rundt spillerutvikling. Det skal fungere som et tiltak som kan løfte den aldersbestemte fotballen, og så skal den evalueres, sier Leif Øverland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder