FLYTTER: Ole Gunnar Solskjærs karriere i Cardiff varte i 259 dager. Magnus Wolff Eikrem (til høyre) ble hentet av nordmannen og går en usikker fremtid i møte. Foto:Nina Eirin Rangøy,VG

Sjekk flyttelasset Solskjær tar med seg

…og nå venter en usikker fremtid for Dæhli og Eikrem

Kona Silje og de tre barna rakk så vidt å flytte til Wales
før de trolig reiser hjem til Kristiansund. Ole Gunnar Solskjær (41) tar med seg et gedigent flyttelass når han etter all sannsynlighet er ferdig i Cardiff.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den tidligere Molde-sjefen håndplukket sine medhjelpere da han i januar overtok Premier League-klubben Cardiff. 259 dager senere melder flere britiske medier at det er slutt. I går skal det ha blitt forhandlet om en sluttpakke verdt rundt 30 millioner kroner for Solskjær.

Dermed føyer Manchester United-legenden seg inn i rekken av norske managere som har floppet i engelsk fotball. Ole Gunnar Solskjær fikk nesten tre uker lenger enn Ståle Solbakken (Wolverhampton) i managerstolen, men ble slått av Egil Olsen som ledet Wimbledon i «hele» 329 dager. Henning Berg har fortsatt den tvilsomme norgesrekorden med kun 57 dager som Blackburn-manager.

Stort støtteapparat

Ingen av de andre nordmennene tok imidlertid med seg et større apparat enn Solskjær. I januar hentet han hjelpetrenerne Mark Dempsey og Richard Hartis og speideren John Vik fra Molde. Danske René Skovdahl fikk jobben som fysisk trener.

FLYTTER: Assistent Mark Demspey (til venstre) og keepertrener Richard Hartis ble med Ole Gunnar Solskjær fra Molde til Cardiff. Nå er støttespillerne også trolig ferdig i klubben. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

I sommer ble «klanen» utvidet med at svoger Ola Lyngvær også fikk jobb i klubben og tok med seg sin familie til Wales. Samtidig flyttet kona Silje og barna Noah, Karna og Elijah sørover fra Kristiansund. De rakk bare så vidt å begynne på skolen før Ole Gunnar Solskjærs tid som Cardiff-manager ifølge britiske medier er over.

FLYTTER: Svoger Ola Lyngvær fikk jobb i Cardiff i sommer. Også Solskjærs kone Silje flyttet nylig til den walisiske byen. Nå må storfamilien, her fra Solskjær-sønnen Noahs dåp, trolig flytte hjem til Kristiansund. Foto:Rolf Jarle Ødegaard,VG

Samtidig går Mats Møller Dæhli og Magnus Wolff Eikrem en usikker spillerfremtid i møte. De var også håndplukket av Solskjær. Det er ikke gitt at tidligere Crystal Palace- og Stoke-manager Tony Pulis, storfavoritt til å overta Cardiff-jobben, vil satse på nordmennene i kampen om opprykk.

Den London-baserte norske fotballrådgiveren Tor-Kristian Karlsen tror det kan bli lenge til neste norske managereventyr i England.

- Sjansene er minimale. Noe av det viktigste for å oppnå suksess som manager eller hovedtrener er å treffe på spillerkjøp, men her synes jeg Solskjær har bommet for mye og har fremstått uforberedt. Det handles nesten utelukkende fra marked man kjenner godt, altså Skandinavia, uten å forstå at spillere fra hjemlig liga hjelper lite på et så høyt nivå. Og når det handles fra andre steder virker det som man har ekstremt liten oversikt. Dessuten virker det som norske trenere i utlandet stoler altfor mye på kontakter og støtteapparat som har hjulpet dem i Norge. Det er ikke nødvendigvis slik at samme nettverk er til veldig stor hjelp i Premier League, sier Karlsen.

Tror ikke England-døren er stengt

Ståle Solbakken opplevde selv å få sparken i Wolverhampton og er ikke like sikker på at nok en norsk fiasko stenger døren til engelsk fotball i fremtiden.

- Det er sikkert ikke god reklame for norske trenere, men folk sa jo det samme også før Ronny Deila fikk jobb i Skottland. Dette er en business som handler om bekjentskap, agenter, eiere og andre forhold. Det er mer komplisert enn som så. Hvis den rette eieren dukker opp under riktige omstendigheter, kan det sikkert skje igjen, sier FC København-treneren til VG.

Han påpeker at så mange som 23 managere forsvant i løpet av en drøy Championship-sesong for et par år siden.

- Skjebnen min var ganske lik den Ole Gunnar fikk. Ole Gunnar rykker ned med et lag som ikke var godt nok for Premier League. Jeg tok over et lag som hadde rykket ned. Den «hangover’en» som møter et lag i Championship er større enn folk tror. Du må selge de beste spillerne, du har en utålmodig eier - og Premier League og Championship er to forskjellige verdener, mener Solbakken.

- Hva tror du blir den neste jobben til Ole Gunnar Solskjær?

- Det er opp til han selv. Han kan helt sikkert få trenerjobber både i Norge og i utlandet.

NFF vil ikke kommentere

Mangeårige Manchester United-spiller Arthur Albiston, som var innom Molde i 1992, mener at Ole Gunnar Solskjær valgte feil klubbeier i den uberegnelige Vincent Tan.

- Du vil alltid slite når du har eiere som blander seg for mye inn. Men til syvende og sist må du ha resultater. Bare se på David Moyes i Manchester United. Men jeg er ikke i tvil om at Ole vil komme tilbake. Han er en førsteklasses fyr, sier Albiston til VG.

Norges Fotballforbunds generalsekretær Kjetil Siem vil ikke kommentere hvorvidt Ole Gunnar Solskjær er en ønsket kapasitet for NFF – så lenge ikke Cardiff har annonsert at 41-åringen er ferdig i klubben. Heller ikke Moldes styreleder Øystein Neerland vil si så mye om det finnes en åpning i MFK-systemet.

- Vi har trenerapparatet på plass og er veldig godt fornøyd med det. Hva som skjer i fremtiden, er det ingen grunn til å spekulere i, sier Neerland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder