KLAR: Speider John Vik er klar for Vålerenga, en klar styrking av det sportslige apparatet i klubben. Foto:Terje Bringedal,VG

Tidligere Solskjær-speider ansatt hos Rekdal og Vålerenga

LA MANGA (VG) Vålerenga har ansatt tidligere Molde- og Cardiff-speider John Vik (46) på en treårskontrakt. Det sportslige apparatet styrkes i kampen om å nå toppen av norsk fotball.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Vi må ha bedre kontroll på spillerlogistikken vår. Det er kjerneområdet til alle klubber, og den er generelt for dårlig hos alle klubber, med noen unntak, sier Vålerenga-direktør Stig-Ove Sandnes til VG.

VIF-LEDER: Stig-Ove Sandnes Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Erfaren mann

VIF har ingen sportslig leder, utenom treneren. Derfor vil Vik bli en ekstra viktig mann i det sportslige teamet under hovedtrener/manager Kjetil Rekdal.

- Vi har ikke råd til å bomme på spillerkjøp. Det er en av grunnene til at vi ansetter Vik, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal til VG.

Den erfarne speideren, som har scoutet spillere i 8-9 år på fast basis, starter i jobben umiddlebart. Siden han sa opp i Cardiff for snart et år siden, har han stort sett hatt henvendelser fra utenlandske klubber.

- De fleste klubbene som har tatt kontakt har faktisk vært utenlandske. Scouting som yrke er fortsatt ganske ferskt i Norge, det er kanskje grunnen, tror Vik - som jobbet lenge med Ole Gunnar Solskjær, først i Manchester United og Molde, og så i Cardiff.

- Det er mange likheter mellom Solskjær og Rekdal. Blant annet vinnermentaliteten, sier Vik - som ønsker å bo i Norge, og primært jobbe for en norsk klubb. Dialogen med Vålerenga har pågått ganske lenge.

- Vi har diskutert noen måneder. Men mest den siste måneden, sier Stig-Ove Sandnes.

Mange tilbud

Primært skal Vik holde oversikt over aktuelle spillere, først og fremst i Oslo, dernest i Norge, og punkt tre er Skandinavia. Mål: Eliminere bomkjøp. Og finne spillere - tidlig.

- I Vålerenga blir vi alltid tilbud mange spillere. Men vi rekker ikke å kontrollere eller få oversikt over alle. Det er umulig for meg. Men det vil bedre seg nå, med John Vik på plass, sier Kjetil Rekdal.

TRENER/MANAGER: Kjetil Rekdal. Foto:Sindre Øgar,VG

- Finne spillere, utvikle dem og selge dem etter 2-3 år. Det må være målet. Molde er klubben å strekke seg etter i norsk fotball, på mange områder nå, mener Vik - og får støtte av Kjetil Rekdal der.

- Vi skal nå bruke den tiden vi trenger til å bli den klubben mange mener vi bør være. John Vik blir en viktig mann for oss her, og det med en sjefsspeider i klubben er noe som har vært et tema siden jeg kom tilbake til Vålerenga i 2013. Og Molde er klubben å se opp til. De er de dyktigste nå, og den som gjør den beste jobben fremover blir konkurrenten deres.

Molde forbildet

I øyeblikket har Molde den posisjonen i norsk fotball som Vålerenga SKAL ha på sikt, mener Kjetil Rekdal.

John Viks kanskje mest kjente «spiller» er Mats Møller Dæhli, som han så veldig tidlig at kunne bli en svært god fotballspiller. Det er Vik stolt av, og han har mye kontakt med 19-åringen, som nå spiller i Bundesliga.

Da han startet som speider på heltid, var han ansatt hos agent Jim Solbakken i firmaet Solution. Den gangen gikk det mest i å finne unge spillere. Nå blir jobben annerledes. Det blir like viktig å finne gode spillere som kan gå rett inn på laget.

John Vik og Kjetil Rekdal har kjent hverandre lenge. De gikk på ungdomsskolen sammen i Molde i tre år.

- Han holder med Leeds. Jeg med Stoke. Vi hadde det tøft på skolen blant alle de som holdt med lag som vant mer, sier Vik - og ler godt.

Nå skal de to lede Vålerenga mot det de håper er veien tilbake til toppen av norsk fotball.

- Det kan fortsatt ta litt tid. Men vi skal klare det, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder