Stemte på Qatar-VM etter middag med Sarkozy

Sønnen (36) er direktør for qatarsk sportsmerke

QATAR-BESØK: Michel Platini, her på Khalifa Stadium i Doha, Qatar under finalen av Asiamesterskapet mellom Australia og Japan den 29. januar 2011. Foto: Karim Jaafar , AFP

Qatar-forbindelsene som kan skape enda mer trøbbel for Platinis presidentplaner

Michel Platini (60) kan få problemer med å oppfylle noen av kravene i FIFA-presidentkandidatenes obligatoriske integritetstest. Tidligere FIFA-ansatt Jon Døviken kaller franskmannens Qatar-forbindelser «i beste fall ekstrem dumskap».

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

Platini har blitt utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i 90 dager, etter å ha mottatt et mistenkelig honorar av FIFA i 2011. Franskmannen har anket suspensjonen, og sier at han fortsatt er aktuell som presidentkandidat i FIFA.

Til tross for utestengelsen har Platini mottatt støtteerklæringer fra det søramerikanske fotballforbundet CONMEBOL, europeiske UEFA, og det franske fotballforbundet.

Topptrio utestengt: Anklaget for korrupsjon – nå skal han lede FIFA

Men selv om Platini skulle «overleve» suspensjonen, er det flere forhold som potensielt kan stå i veien for at han fortsatt er presidentkandidat ved FIFA-valget den 28. februar.

BAKGRUNN: Legenden som havnet i skammekroken
BAKGRUNN: Slik er FIFA-skandalen

– For tette bånd til Qatar og Frankrike

Det er nemlig obligatorisk for presidentkandidatene i FIFA å gjennomgå en integritetstest som ledes av et uavhengig utvalg og en etisk komité. Testen baserer seg i stor grad på FIFAs etiske kode, som kan utforskes i sin helhet her.

Punkt 14 i den etiske koden heter «nøytralitetsplikt». Der heter det blant at personer som er bundet av disse etiske linjene, skal være politisk nøytrale i forbindelse med regjeringsinstitusjoner og nasjonale og internasjonale organisasjoner.

Den 23. november 2010 var Platini i en middag med Nicolas Sarkozy, og til stede var også noen innflytelsesrike medlemmer av den qatarske kongefamilien. Tidligere hadde han antydet at han sto bak USAs VM-kandidatur, men senere har det kommer frem at han endte opp med å stemme på Qatar som VM-vert i 2022.

Kronikk: «Apatiens apostler»

Hvorvidt de tette økonomiske båndene melom Frankrike og Qatar har hatt noen innvirkning på Platinis stemme, kan man bare spekulere i. Men ifølge det anerkjente fotballmagasinet France Football skal Platini, for drøye to uker siden, ha gått langt i å innrømme at møtet med Sarkozy påvirket ham.

«Sarkozy ba meg ikke om å stemme på Qatar, men jeg visste hva som var det rette å gjøre», siterer det seriøse magasinet Platini på.

Les også: Qatar-VM-finale på lille julaften

Nordmannen Jon Døviken jobbet som rådgiver i FIFA på begynnelsen av 2000-tallet, og har jobbet mye med Platini. Han ser på franskmannens politiske forbindelser som «svært uheldige».

– Politisk spill mikset inn i fotball er ikke bra. Det kan virke som Platini har litt for tette bånd til Qatar og den franske regjeringen, som til gjengjeld støtter ham uhemmet. Det forholdet er svært uheldig. Han har gått utenom den upolitiske profilen som FIFA skal holde. Jeg tror det kan være et problem for ham på vei mot presidentvalget, sier Døviken til VG.

Fått det med deg? FIFA-Døviken om billett-avtale: – Helt utrolig

Saken fortsetter under bildet!

TETTE BÅND: Michel Platini snakker med den tidligere franske presidenten, nå presidentkandidat, Nicolas Sarkozy på Parc des Princes, hjemmebanen til Qatar-eide PSG, under en Champions League-kamp mot Chelsea den 17. februar. Foto: Michel Euler , AP

Platinis sønn er sjef i qatarsk firma

Punkt to i paragraf 19 kan også bli problematisk for Platini. Der står det at man skal «unngå alle situasjoner som kan føre til en interessekonflikt». Interesskonflikt defineres som når man «har eller virker å ha private eller personlige interesser som står i veien for å utføre oppgavene med integritet, uavhengighet og målbevissthet». Videre spesifiseres «private eller personlige interesser» som når man «handler til fordel for seg selv, familien sin, foreldre, venner eller nært beslektede».

Platini stemte på VM i Qatar i desember 2010. I november 2011 ble Laurent Platini, Michels sønn, ansatt i Qatar Sports Investments, som blant annet eier Paris Saint-Germain. Lønnen skal ha vært av det svært komfortable slaget. Nå har Laurent steget ytterligere i gradene: Han er nå administrerende direktør for sportsmerket Burrda Sports, et sportsmerke med målsetning om å utkonkurrere Nike og Adidas, som har sitt hovedkvarter i Doha, hovedstaden i Qatar.

Les mer: Slik skal FIFA-toppen ha skaffet VM-stemmer til Qatar

Laurent Platini, som i dag er 36 år gammel, nekter for at ansettelsene har noen som helst forbindelse med faren.

– Å forestille seg at min far kan bli kjøpt for at jeg skal jobbe for Qatar, er bare utrolig. De som kjenner oss, vet at vi begge er mennesker med integritet, sa Laurent til Le Parisien i juni.

– I beste fall ekstrem dumskap

FIFA-FORTID: Jon Døviken, her fotografert av VG i Kristiansand i 2000, har jobbet med Michel Platini. Foto: NICOLAI PREBENSEN , VG

Selv om det ikke finnes bevis på at det er en sammenheng mellom Michels Qatar-stemme og Laurents Qatar-jobber, mener Jon Døviken at forbindelsen ikke er akseptabel.

– Alt er feil med sånne forhold. Det er i beste fall ekstrem dumskap, og jeg har vanskeligheter for å tro at et slikt sammentreff er tilfeldig. Det er det neppe, sier Døviken.

Han er skuffet over Platini, som han beskriver som «en veldig hyggelig kar, men ikke flink nok til å holde seg på riktig side i slike situasjoner».

– Det er utrolig uheldig. Hvis du ikke beviselig tar avstand fra korrupsjon, aktivt, så er det etter min mening ikke bra nok. Da har du ikke gjort nok for å jobbe imot det. Det at Michel Platini, en fotballelskende mann, stemmer på Qatar, som antageligvis ikke burde fått lov til å arrangere VM, er forferdelig, sier han.

Fotballforbundet avventer

At Platini fortsatt har sjans på presidentstolen i FIFA, er ifølge Døviken usannsynlig.

– Jeg tror man kan si at han er ute av presidentkampen.

Fotballpresident Yngve Hallén, som i juli omtalte Platini som «en god kandidat» i et intervju med Bergens Tidende, svarer slik på en tekstmelding med spørsmål om han fortsatt mener at Platini er en god kandidat:

«Forbundsstyret behandlet NFF sin støtte til Platini før BT-intervjuet. Etter det har mye skjedd i internasjonal fotballpolitikk. Vi ber derfor om at alle som er kalt inn til avhør, eller har informasjon som kan være nyttig for å komme til bunns i disse sakene, legger alt de vet på bordet. Bare slik kan vi gjenvinne tilliten til internasjonal fotball. Vi vil med bakgrunn i det avgjøre hvordan vi stiller oss til Platini eller andre kandidater».

Les mer: Tippeliga-opprør mot Hallén | Fotballpresidentens åtte kontroverser

Kjetil Siem, NFFs generalsekretær, skriver dette i en SMS når han blir informert om hva saken handler om:

«Tror jeg må svare at etisk komité har suspendert av årsaker de ikke har bekjentgjort og derfor viktig for NFF å være litt avventende med å kommentere til mer info foreligger. At Platini og UEFA stemte Qatar og Blatter USA, er kjent».

På spørsmål om hva han mener om at Platinis sønn fikk jobb i et qatarsk firma under et år etter at faren stemte for Qatar-VM, svarer Siem:

«Alle har kjent til dette lenge, og det kan se rart ut, men det kan også være at det er helt OK. Vi må avvente på mer fakta, men dette vil nok bli mer problematisert nå enn tidligere».

CELEBERT SELSKAP: Kjetil Siem (f.v.), Jens Stoltenberg, Yngve Hallén og Michel Platini sitter på Friends Arena i Stockholm under finalen mellom Norge og Tyskland i fotball-EM for kvinner 2013. Foto: Erik Mårtensson , NTB scanpix

Les også

 1. Platini – legenden som havnet i skammekroken

  Da Frankrike vant fotball-EM på hjemmebane i 1984, var det…
 2. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

  OSLO/LILLESTRØM (VG) Issa Hayatou (69) er mannen som som skal lede FIFA mens Sepp Blatter (79) er suspendert.
 3. UEFA: – Full tillit til Platini

  Michel Platini har UEFAs fulle tillit til tross for at han som visepresident i FIFA er utestengt i 90 dager.
 4. Toppsponsorene ber Sepp Blatter gå av - FIFA-presidenten nekter

  Gigantsponsorene Coca-Cola, McDonald's og Visa ber nå alle Sepp Blatter (79) om å gå av som FIFA-president umiddelbart.
 5. Her er fotballpresidentens åtte kontroverser

  Det har blåst friskt rundt Yngve Hallén (47) gjennom hans fem år som norsk fotballpresident.
 6. FIFA-topp permittert etter svartebørs-anklager: Tidligere FIFA-rådgiver til VG om påstått billett-avtale: - Helt utrolig

  Tidligere FIFA-rådgiver Jon Døviken er overrasket over at den suspenderte generalsekretæren i FIFA, Jérôme Valcke…

Mer om

 1. FIFA
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. FIFA vil utestenge Platini på livstid

 2. NFF-Hallén: Vil vurdere også det moralske rundt Platini

 3. Platini boikotter sin egen høring

 4. Full støtte til Platini i UEFA – fortsatt kandidat til FIFA-president

 5. Innen fredag vet Platini om han får tilbake jobben sin som president

Fra andre aviser

 1. FIFA vil utestenge Platini på livstid

  Aftenposten
 2. De nordiske landene danner felles front i UEFA-kaoset

  Bergens Tidende
 3. De nordiske landene danner felles front i UEFA-kaoset

  Bergens Tidende
 4. NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

  Bergens Tidende
 5. UEFA samles til krisemøte: Seks ubesvarte spørsmål som krever svar

  Aftenposten
 6. Avgjørelsen om Blatter og Platini ventet om få timer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder