SE PÅ MEG! Som et eksempel på at man kan komme seg videre fra Rosengård også smiler Zlatan Ibrahimovic mot folket. Tennene er «herpet» litt, som seg hør og bør i Rosengård ...
SE PÅ MEG! Som et eksempel på at man kan komme seg videre fra Rosengård også smiler Zlatan Ibrahimovic mot folket. Tennene er «herpet» litt, som seg hør og bør i Rosengård ... Foto: ,

Her stjal Zlatan sykler. Her vokste han seg stor.

FOTBALL

MALMÖ (VG) Når Zlatan Ibrahimovic (34) setter opp sitt store smil inne på Swedbank Stadion, er det ikke veldig vanskelig å se for seg en rampete guttepjokk som stjeler sykler, tre og en halv kilometer «borti gata».

Publisert: Oppdatert: 03.12.15 11:53

Han har et «røversmil», og det oser stolthet av hele mannen der han sitter og snakker om sin «fantastiske reise» fra belastede og beryktede Rosengård i Malmö, til verdensstjernestatus i Juventus, Inter, Barcelona, Milan og Paris Saint-Germain.

«Det är jag som skrattade sist», sier Zlatan, med en selvtillit som hadde provosert hele Sverige for 15 år siden.

Zlatan om Hareide: – Ingen sure miner

Hans voldsomme ego kan i og for seg fremdeles provosere, men svenskene har for lengst lært seg å le beundrende med ham isteden. En uke etter at han skjøt Sverige til EM er han større enn noen gang.

Og beskjedenhet hadde kledd ham dårlig.

Zlatan Ibrahimovic har kommet dit han er fordi han har vært usvensk, sagt at han ville bli best, blitt best – og fremtoningen hans har på mange måter gjort noe med hele det svenske medelsvensson-samfunnet.

– Jeg er et levende eksempel

På spørsmål om hvilken plass i byen han helst ville vist frem til sine lagkamerater i PSG foran kveldens Champions League-kamp, svarer Zlatan Ibrahimovic at da skulle han tatt med seg hele gjengen til Rosengård. «Så skulle de fått se hvordan vi spiller der…».

VG Direkte: Følg Malmø-PSG fra 20.45

Og så setter han opp sitt velkjente smil, det samme som er blitt et lite kunstverk inne i gangtunnelen som binder sammen Annelundsgatan og Bennets väg, og ender opp i boligkomplekset Törnrosen, der 1200 leiligheter ble reist fra 1962 til 1965.

Zlatan Ibrahimovic ble også reist der.

«Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta Rosengård från en kille», siteres han ved inngangen til gangtunnelen. På den andre siden ligger høyblokken Zlatan vokste opp i, i femte etasje. Det var i gatene der han rappet sykler og masse annet, som han forteller om i boken sin.

– Det var ikke de enkleste omgivelsene, men man kan fortsatt lykkes. Jeg er et levende eksempel på det, slo han fast i går.

Hareide om Zlatan: – Har et hestespark

Nå har han 600 kvadratmeter i Paris. Han har kjøpt Elimkyrkan (som er omgjort til et townhouse) på eksklusive Östermalm i Stockholm, han eier en leilighet i New York, en jaktøy i Stockholms skjærgård, et annet hus på Resarö, en annen liten øy, øst for Stockholm, en villa i Åre, en jakthytte i Jämtland og han har kjøpt et hus i Malmö til mamma Jurka.

PENGENE, BILENE, EIENDOMMENE, VENNENE, FIENDENE – LES HELE HISTORIEN PÅ VG+

Han kjøpte også drømmehuset i Malmö for 30 millioner for noen år siden, en villa ved kystveien Limhamnsvägen, 442 kvadratmeter, pusset opp for mange millioner. Etter nesten to år på markedet ble det imidlertid solgt videre i sommer, for en ukjent pris. – Jeg vet ikke om jeg kommer til å bo i Malmö igjen, sier Zlatan.

Han har uansett satt igjen evige avtrykk, også i rent fysisk forstand utenfor barndomshjemmet.

Inneklemt mellom fire høyblokker, ligger Zlatan Court innviet av hovedpersonen selv, i 2007. «Här finns mitt hjärta. Här finns min historia. Här finns mitt spel. Ta det vidare.», står det på utsiden, med Zlatans signatur under.

Det var der den lille, tynne gutten driblet alt han kunne på grusen, for å beholde ballen mot mye større og eldre motstandere, helt til mørket stoppet dem. Nå er banen opplyst og underlaget mykere, og på utsiden, selvsagt inne i en stjerne, har Zlatan satt igjen sine fotavtrykk.

– Hele karrieren, svarer Zlatan på spørsmål om hva han er mest stolt av. – Alle veggene man har gått gjennom. Alle de som hadde et negativt syn, de trodde ikke på meg – og kalte meg for det og det. Alle skulle ha sitt å si, men det var jeg som lo til sist.

(Saken fortsetter under bildet.)

14 og et halvt år etter at han ble solgt fra Malmö til Ajax for drøyt 80 millioner svenske kroner møter han gamleklubben i en viktig kamp for første gang, i Champions League, den aller største turneringen.

Det er stort for Malmö, men det høres nesten ut som om det er enda større for Zlatan selv.

Les også: Da Zlatan og Malmös kaptein var barndomslagkamerater

Da trekningen var klar ringte han hjem med en gang og ga beskjed om at han «skulle ha» hele Stortorget, der kampen vises på storskjerm, betalt av Zlatan. Swedbank Arena har bare plass til drøyt 20.000.

Gigantisk Zlatan-suite

– Jeg vil at alle som bor her skal få føle det samme som meg. De skal si til hverandre at de var her og kunne se det, forklarer Zlatan, fortsatt like stolt og ubeskjeden. Kledd i treningstøy, rett før treningsstart, nyter han situasjonen, til og med krangelen med fransk presse legges litt til side i et kvarter.

Han koser seg også med at byen har gjort stas på ham ved å lyse opp toppen av det 190 meter høye landemerket Turning Torso med en enorm Z, i Malmös himmelblå farger.

Fra hotell Clarion kan Zlatan se hyllesten. Der bor han trolig i 23. etasje, i den 100 kvadratmeter store Zlatan-suiten, med en ekstra lang «Zlatan-seng», et stort Zlatan-portrett, bilder fra Rosengård og med Zlatan-biografien tilgjengelig, om han skulle ha lyst til å bla litt i den …

«Allt är Malmö för mig», sa han i et intervju med Malmö FFs nettside for noen dager siden, og pratet mer skånsk enn noen gang da han forklarte at han til og med føler at han «beveger seg og prater» på en Malmö-måte.

Pressekonferansen satte befolkningsrekord i Malmö. Lokalavisen Sydvenskan skriver at det var over 400 personer til stede i går. Til kveldens kamp er 53 franske mediefolk på plass, 218 totalt.

25 TV-kameraer filmet gårsdagens seanse. Det kan sammenlignes med at antallet var 12 på den siste svenske pressekonferansen foran Sverige-Danmark i Stockholm for et par uker siden.

Men så er da også Zlatan større enn det svenske landslaget.

Her kan du lese mer om