HVA SKJERA, SRNA? Jo Inge Berget brøler ut sin glede etter 2-0-scoringen sammen med Even Hovland (til venstre) og Markus Henriksen på Ullevaal. Mens Darijo Srna ser ut til å lure på hva som egentlig skjedde. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Åge Hareide drømmer om reprise

Jo Inge Berget mot Darijo Srna i Champions League

MALMÖ (VG) Jo Inge Berget i ellevill jubel etter å rundlurt Kroatia-kaptein Darijo Srna. Åge Hareide håper på drømmereprise når Malmö møter Sjakhtar Donetsk i Champions League onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi gjør et poeng ut av det. Srna må jo huske Berget fra kampen på Ullevaal, sier Hareide til VG foran oppgjøret ved Øresund.

SÅLEFINTE: Berget dro vekk Srna med en sålefinte rett før 1-0-scoringen på Ullevaal 6. september. Foto: Bjørn S. Delebekk ,

TA EN SKJEGGFIE!

Den superrutinerte Shakhtar-backen (33) med 12 år i klubben og 118 landskamper ble brukt som rundingsbøye på Ullevaal for halvannen måned siden. Norge vant 2-0 etter at Berget hadde lurt Srna to ganger. Noe som ga både scoring og kroatisk selvmål i Norges beste kamp under Per-Mathias Høgmo.

– Det betyr nok at Srna er enda mer skjerpet på Jo Inge nå. Han var kanskje ikke så kjent med ham da. Det er viktig for Jo Inge å gjøre det til sin fordel.

– Hvordan gjør han det?

– Ved å være seg selv og være på samme nivå som han har vært her hele veien. Det har gitt ham landslagsplassen for Norge og gitt oss både mål og viktige bidrag ellers fra Jo Inge. Han har vært en arbeidshest og en avslutter som har vært utrolig viktig for Malmö.

Scoring og assist mot Kalmar

Berget ble lørdag hvilt fra start mot Kalmar i Allsvenskan, men MFF fikk ikke skikkelig fart på sakene før Berget kom inn for Magnus Wolff Eikrem etter pause. Først spilte han fri Markus Rosenberg til 1-0 før Berget selv la på til 2-0 i kampen som endte 3-0.

– Han var bra, sier Hareide som garantert bruker Berget fra start på venstrekanten mot Srna i møtet med Sjakhtar – som har tapt 4-0 og 3-0 for Real Madrid og PSG i Champions League-starten.

Åge Hareide har stor tro på at Jo Inge Berget får oppleve EM-sluttspillet neste sommer. Landslagssjefen fra 2004 til 2009 liker at Norge trakk Ungarn i playoff.

– Kjempesjanse for EM

– Veldig positivt. Veldig artig. En kjempesjanse. Men nå må vi passe på at det ikke bikker helt over. At det blir slik «at det bare skal mangle». Ungarn er like innbitt å komme til EM som Norge. Lett blir det ikke, men sjansene økte betraktelig synes jeg.

– Hva kan Norge ta Ungarn på?

– Et kollektiv som er blitt gradvis bedre. Norge har hatt en bra offensiv og en sterk defensiv i de siste kampene, men det som er litt bekymringsfullt er manglende rutine på å spille en avgjørende kamp.

Les også: – Hareide interessant for andre

Åge Hareide mener at det holder at Norge skaffer seg «en liten fordel» i hjemmekampen på Ullevaal 12. november. Alt avgjøres i Ungarn tre dager senere.

– De kan fort lukke døra i Budapest. Nå gjelder det at dette ikke blir for stort, for viktig, slik at spillerne blir bundet, sier Hareide.

Han opplevde selv to kjempekamper mot Ungarn i kvaliken før 2008-EM. 4-1 i Budapest og 4-0 i Oslo. Men aldri noe sluttspill.

– Skandinavisk syndrom

Åge Hareide er også svært opptatt av det mentale i Malmö. Han mener ifølge Aftonbladet at det ble «for mye piss» da MFF tapte 0-2 for Real Madrid på Swedbank Stadion. i september. Cristiano Ronaldo scoret begge målene og Malmö-treneren mener mange av hans unge spillere ble starstruck mot verdensstjernen.

– Vi lider av et skandinavisk syndrom om at vi tilber alt som er utenfor Skandinavia. Vi faller på kne for Real Madrid og Paris St-Germain. Selvsagt har de dyktige spillere, men det kan bli for mye ydmykhet. Vi hadde en annen inngang til kampene mot Atletico Madrid og Juventus i fjor, sier Hareide og mener det kan skyldes at de ikke har stjerner på like høyt nivå som Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJAKHTAR-KLAR: Åge Hareide sammen med Jo Inge Berget (til høyre) og Malmö-kaptein Markus Rosenberg på dagens trening. Foto: Andreas Hillergren , TT NYHETSBYRÅN

– Det har gått opp og ned med oss denne sesongen. Vi har vært på veldig høyt nivå i kvalikkampene og slurvet i mot de svakeste lagene i Allsvenskan. Vi har vært ustabile og er preget av det, sier Hareide med kapteinen Markus Rosenberg ved sin side.

– Det gjelder ikke han der. Hvis du er 20-21 år og møter Ronaldo og Zlatan så kan du forstå at de blir litt starstrucked. Men du lærer i livet, sier han.

Åge Hareide er åpenbart bekymret for at historien skal gjenta seg når Zlatan Ibrahimovic kommer til hjembyen 28. november. Interessen for kampen er så stor at stjernen fra Rosengård setter opp storskjerm på torvet for dem som ikke får billett til kampen.

Shakhtar-offensiv åpner for Berget?

Men først handler det om Sjakhtar Dontesk. Det kan bli tøft nok. Ukrainerne kommer rett fra 3-0 over Dynamo Kiev i en kamp Hareide mener var «internasjonalt nivå». Shaktar mangler sin kanskje største stjerne, Taison. En av hele åtte brasilianere. Den aller farligste for Malmö er Alex Teixeira med 11 mål på de åtte siste kampene.

Klubben er kjent for å satse offensivt. Også med sidebackene. Så det kan godt hende høyreback Darijo Srna drar på offensivt oppdrag – og gir Jo Inge Berget litt ekstra plass onsdag kveld.

– Shakthar slipper til sjanser, mål og der ligger vår mulighet. Vi har også kvalitetsspillere i våre offensive rekker som kan straffe dem. Og det var jo en nordmann som var opp mot en ytterback fra Donetsk i en landskamp på Ullevaal. Jeg tror ikke Srna har glemt den, sier Hareide til latter på formiddagens pressekonferanse i Malmö.

Det har nok heller ikke vikingen fra Hadeland.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder