NY SUKSESS? Ole Gunnar Solskjær er tilbake i Molde. Her jubler han etter semifinalen i NM, Lillestrøm-Molde 6-7 etter straffekonk. Foto: Bjørn S. Delebekk ,

Kommentar

VGs fotballjournalist kommenterer: Molde må spørre seg selv hvorfor Solskjær-avtalen tok så lang tid

Ole Gunnar Solskjær (42) sier ja til Molde for tredje gang i karrieren. Spørsmålet Molde må stille seg er: Hvorfor skjer dette nå, og ikke for minst to og en halv måned siden?

 • Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

18. september i fjor fikk Ole Gunnar Solskjær sparken, etter et mislykket opphold i walisiske Cardiff. Han har vært ledig siden, selv om Solskjær har hatt mellom 10 og 20 tilbud om nye trenerjobber i mellomtiden - det siste så sent som i går.

Så god tid har altså Molde hatt på seg - hvis de ønsket Solskjær tilbake i klubben.

Tilfellet Skullerud

27. juni i år annonserte Tor Ole Skullerud, Solskjærs erstatter i Molde, at dette er hans siste sesong i Molde. Allerede da kunne Molde ha trumfet inn Solskjær.

Ingen ting skjedde.

6. august i år fikk Tor Ole Skullerud sparken som Molde-trener, angivelig på grunn av dårlige resultater. Da var det i hvert fall naturlig med et Solskjær-comeback.

Heller ikke nå skjedde det noe.

Tre ganger var Molde-ledelsen på Solskjær før, under og etter at Skullerud fikk sparken. Alle tre gangene sa Solskjær nei - trolig fordi han ikke fikk det som han ville. Solskjær er sta. Han vil ha ting på sin måte: Enten all makt, eller nei til jobben.

Jacobsen sluttet

30. september i år gikk Tarje Nordstrand Jacobsen av som Moldes daglige leder. Han ble erstattet av tidligere styreleder Øystein Neerland. Fortsatt skjedde det ingen ting.

Uansett: Det er ikke Tarje Nordstrand Jacobsen, men Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten som styrer Molde FK.

Så, 21. oktober, skjer det. Ole Gunnar Solskjær gis all makt - likevel - og sier ja til å overta Molde på direkten. For å prøve å vinne tilbake den posisjonen som ble skapt under Solskjærs - og Skulleruds ledelse - fra 2011-14, hentes Solskjær inn igjen. To ting må ha skjedd: Solskjær har fått familiens velsignelse til å ta bilturen (50 minutter) mellom Kristiansund og Molde noen ganger i uka. Og ledelsen i MFK må ha gitt seg på Solskjærs krav for å gjøre comeback.

Fullstendig kaos

I kaoset mellom Moldes dobbel-triumf for 11 måneder siden og nå, har Rosenborg kommet bakfra, tatt igjen det som så ut som en klar ledelse for Molde i norsk fotball, og rykket fra - ganske kraftig.

Det paradoksale er nå at Rosenborg prøvde desperat på Solskjær de også - før Kåre Ingebrigtsen ble hentet hjem til Trondheim. Noe som har vært en stor suksess. Men nå får altså trønderne sin førstekandidat som motstander.

For spenningen i norsk fotball kunne det ikke blitt bedre. Men Molde-ledelsen må spørre seg selv hvorfor det tok så lang tid å få tilbake førstevalget sitt - så lenge det endte med det likevel. Kanskje glapp en plass i Europa på veien fra Solskjærs nei til ja. Kanskje en plass i Champions League også. Det er aldri godt å vite hva som ville skjedd hvis Solskjær hadde gjort comeback før kvaliken til Champions League.

Ny mulighet

Ole Gunnar Solskjær er uten tvil en profil norsk fotball trenger. Hans retur til Molde minner litt om den Ståle Solbakken gjorde: Etter to mer eller mindre mislykkede forsøk i Bundesliga (FC Köln) og Championship (Wolverhampton), dro Solbakken hjem igjen til FC København for å bygge opp igjen trenerkarrieren.

Solskjær gjør det samme, etter et mislykket opphold i Cardiff. Men han kunne ha fått seg jobb for lengst, i andre land, om han hadde ønsket det. Men lovnaden om å være mer hjemme hos familien i Kristiansund ble avgjørende. Et år fri var faktisk planen, men det hadde selvsagt med hvilke tilbud som kom.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Ned fra tronen

Da Ole Gunnar Solskjær kom til Molde som spiller, i 1995, hjalp han Molde til å bli Rosenborgs hovedutfordrer de neste årene. Det samme skjedde da han kom dit som manager første gang, i 2011. Da sto Rosenborg der med to strake seriegull og hadde bare tapt en seriekamp av 60, under Erik Hamrén og Nils Arne Eggen.

Solskjær rev Rosenborg ned fra tronen, som hans forbilde Alex Ferguson hadde gjort med Liverpool i sin tid, og overtok som Norges beste lag fra 2011-14. Nå, når Solskjær er tilbake for tredje gang, er Rosenborg igjen på topp.

Og målet er klart: Rive RBK ned fra tronen - igjen.

Les også

 1. Solskjær klar for Molde: – Dette legger ekstra press på Rosenborg

  Ole Gunnar Solskjær (42) kan bygge opp sitt eget renommé i Molde – og stikke kjepper i Rosenborgs-hjulene.
 2. Solskjær er Moldes nye manager

  Etter en rolig periode er Ole Gunnar Solskjær (42) tilbake som manager. Nå overtar han Molde – igjen.
 3. Jacobsen gir seg som Molde-direktør

  På en pressekonferanse i dag fortalte Moldes administrerende direktør gjennom de siste ti årene, Tarje Nordstrand…
 4. Moldes Europa-drøm knust etter Keita-kanon: - Ikke flaks

  NADDERUD (VG) (Stabæk - Molde 1-0) Muhamed Keita (25) ble matchvinner etter en scoring som garantert er med i kampen om…
 5. Solbakken om Molde-bragden: - Et resultat for historiebøkene

  FC København-trener Ståle Solbakken hyller Moldes triumf, men mener den ikke kan sammenlignes med RBKs bragder i…
 6. Molde mot Ronny Deila - Rosenborg møter forrige sesongs finalist

  Molde møter Ajax, Celtic og Fenerbahce i Europa League. Rosenborg møter Dnipro Dnipropetrovsk, Lazio og St. Étienne.
 7. Advarer Bradley mot å overta Molde

  NADDERUD (VG) Etter det VG erfarer har Molde tatt kontakt med Bob Bradley (57).
 8. Molde-Moe fleipet med pressen: – Kanskje jeg drar til Milan eller Barcelona

  LIEGE (VG) Erling Moe (45) kan lede Molde til videre spill i Europa League torsdag kveld, men vet ikke om han får styre…
 9. Molde-triumf verdt titalls millioner: – Betyr uendelig mye

  LIEGE (VG) (Standard Liege - Molde 3-1, 3-3 sammenlagt) Etzaz Hussain (22) snudde seg mot de 70 tilreisende fra…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder