FORTVILET: Herman Stengel fortviler etter at en sjanse mot Bodø/Glimt (1-1 den 19. august) ender uten tellende resultat. Hans Vålerenga kan se tilbake på en berg-og-dalbane-sesong som endte med 10. plass i Tippeligaen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Sjekk listen som gjør Vålerenga til Europas dårligste hovedstadsklubb

Ingen europeiske land har sitt beste hovedstadslag svakere plassert enn Vålerenga. Kjetil Rekdal (48) beskriver sesongen som «slitsom» og «ekstremt utfordrende».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG har gjort et dypdykk i samtlige 52 europeiske toppdivisjoner i fotball. Der kommer Norge og Vålerenga dårlig ut:

Ingen andre land har sitt beste hovedstadslag verre stilt i hjemlig liga enn Norges Oslo-lag, Vålerenga.

– Det er ikke nærheten av godt nok, og noe vi selvfølgelig ikke er fornøyd med, innleder Kjetil Rekdal til VG i en prat om det uforløste potensialet i hovedstaden og den lange veien opp til Rosenborg.

Deilas nye VIF: – Taper heller enn å spille drittfotball

Faktaboks med det beste hovedstadslaget i hvert av landene ligger nederst i saken

– Sesongen har vært slitsom

– Vi hadde en altfor dårlig vårsesong, med mye rot. Høstsesongen var god med 27 poeng, og vi var vel blant de tre-fire beste siste halvdel. Men sesongen har vært slitsom, og til tider ekstremt utfordrende.

Den mest slitsomme?

– Jeg spilte jo den kampen inne i Valhall da, gliser Rekdal, og refererer til den høydramatiske kvalikkampen mot Sandefjord høsten 2003.

Til tross for at kun Brann (28), Aalesund (30) og Rosenborg (33) plukket mer poeng enn Vålerenga i høst, sikret de ikke plassen før i den 29. runden. Da klatret forbi Sogndal til en 10. plass i siste serierunde.

Samtidig har Real Madrid for alvor inntatt førersetet i La Liga med 3-0 mot byrivalen Atlético denne helgen. Ståle Solbakkens FC København leder med ni poeng etter 17 av 30 serierunder i Danmark. Contes Chelsea er i vanvittig form i Premier League, mens AS Roma er Juventus` nærmeste utfordrer i Serie A.

Mønsteret er likt over nesten hele Fotball-Europa.

Av de 52 toppdivisjonene befinner hovedstadsklubbene seg blant de fem beste i 46 stykker. Topp tre i 37 av dem.

Rekdal og Erlandsen før duellen: – Før kunne du nesten kline til spillerne

– Langt opp til Rosenborg

Hvor viktig er det for en hovedstad å ha et lag som kjemper i toppen?

– Det er klart det er viktig. Det er et stort potensial i en stor by med den interessen og tilgangen på en stor mengde publikum, sier Rekdal, som peker på urolige rammer som noe av grunnen til den trøblete vårsesongen i 2016.

– Man skal ikke bare skylde på økonomi, men ro og trygghet i en fotballklubb er ekstremt viktig. Da kan man jobbe fremover i tid i stedet for bakover. Samtidig har alle som har vært med på denne sesongen et ansvar for resultatene.

Rykte: Vegard Forren ønsket som forsvarssjef i Vålerenga

Artikkelen fortsetter under bildet

SCENESKIFTE: Kjetil Rekdal og Ronny Deila diskuterer underveis i 1-1-kampen mot Stabæk den 16. oktober. I 2017 er Ronny Deila hovedtrener, mens Kjetil Rekdal blir klubbens sportsdirektør. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Siden Vålerengas andreplass i 2010 har ikke klubben klart å komme blant de tre beste i Tippeligaen.

Nå er arbeidet med å reise ny stadion godt i gang, og Ronny Deila er på plass som ny hovedtrener.

– Alle gleder seg til neste sesongen, men det er viktig å poengtere at ting ikke kommer av seg selv. Det er mange ulike grunner som gjør at Vålerenga har en dårlig vårsesong og en god høstsesong i år. Vi må samle kreftene, og utnytte ny stadion og at Ronny er på plass, sier Rekdal, før han legger til:

– Men det er langt opp til Rosenborg.

Rekdal etter Tromsø-kampen: – Kall det gjerne «Deila-effekten»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder