I MILAN: Jon Dahl Tomasson var i den italienske storklubben fra 2002 til 2005. Her han akkurat scoret mot Palermo i serien i mai i 2005. Innfelt: Martin Ødegaard på tirsdagens pressekonferanse. Foto: DANIELE LA MONACA, MICHAEL KOOREN REUTERS, NTB SCANPIX

Spisshelten Jon Dahl Tomasson til VG: – Klokt valg, Ødegaard!

Han signerte for Heerenveen da han var 18 år gammel. Danskenes spisslegende, Jon Dahl Tomasson (40), er glad for at Martin Ødegaard har gjort nøyaktig det samme.

 • Øystein Hernes

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg følger godt med på mine gamle klubber, så jeg gleder meg veldig til å følge ham, sier Tomasson på telefonen til VG.

Real Madrid-juvelen Martin Ødegaard (18) ble tirsdag denne uken klar for et låneopphold i Heerenveen frem til sommeren 2018.

Og i 1994 hadde vi et nokså lignende scenario, da et 18 år gammelt talent fra Skandinavia meldte overgang til den nederlandske klubben.

Lest? Nederlandsk ekspert: – Ødegaard åpenbart et PR-kupp

22 år senere er Jon Dahl Tomasson Åge Hareides assistent på det danske landslaget. Han kan se tilbake på en innholdsrik karriere med opphold i blant andre Feyenoord, Milan og Villarreal – og på landslaget bøttet han 52 baller i buret på 112 kamper.

– Jeg ble fort voksen, sier Tomasson om overgangen til Heerenveen.

VG var til stede på pressekonferansen og fikk en prat med Martin Ødegaard:

Nederlandsk fotballintelligens

Den tidligere spissen, på den tid offensiv midtbanespiller, var i klubben i to et halvt år. Fasiten: 37 mål på 83 kamper.

– For min del var det et godt valg. Det var riktig nivå for meg å utvikle meg i. Nederland er en god fotballskole for unge spillere. Jeg vil påstå at du ikke finner en større fotballintelligens enn i Nederland, fremholder Tomasson.

Les mer: Grindheims råd til Ødegaard

Og akkurat det er hans kronargument for hvorfor han tror Ødegaard vil lykkes i Heerenveen.

– Han er en dyktig, ung spiller. Et kjempetalent. Det er en god klubb som spiller offensiv fotball, som liker å presse motstanderne. Det passer Ødegaard veldig, veldig godt, mener Tomasson.

Han er også stor tilhenger av 1,5-årsavtalen det norske vidunderbarnet har fått med klubben.

– Det er det beste med det hele. Et klokt valg av Ødegaard. Da får han tid til å spille og utvikle seg. Venne seg til måten å spille på.

Newcastle-nedturen

Tomassons presetasjoner siste sesong i Heerenveen gjorde at Newcastle, toppklubb på den tiden, kom på banen og signerte ham. Han skulle spille sammen med målmaskinen Alan Shearer.

Men Shearer ble skadet i siste oppkjøringskamp og Tomasson fant seg ikke til rette på spissplass.

Så du? Solbakken sa nei til Norge

– Det gikk ikke som jeg hadde håpet. Jeg skulle spille bak Shearer. Jeg var ikke klar for å spille alene topp, ute av posisjon, i England, sier Tomasson.

Men minnene fra Heerenveen er bare gode, påpeker han.

– Ødegaard kommer til en varm klubb, som tar godt hånd om talentene. Som skandinav er det også lett å vende seg til kulturen der. Jeg ønsker Martin lykke til, avslutter Tomasson.

Disse stjernene gjorde som Ødegaard – slik gikk det med dem:

EN VEEN FOR LIVET: Martin Ødegaard poserer for fotografen på sin nye hjemmearena etter pressekonferansen tirsdag. Mange profiler har vært innom Heerenveen, deriblant Klaas-Jan Huntelaar (ø.v.), Ruud van Nistelrooy (n.v.), Jon Dahl Tomasson (ø.h.) og Marcus Allbäck. Foto: Michael Kooren NTB SCANPIX, VG, AP, AFP

Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar, Jon Dahl Tomasson. Flere stjerner har brukt Heerenveen som springbrett til større klubber.

Martin Ødegaard føyer seg inn i en lang rekke av spillere, særlig fra de nordiske landene, som har kommet til Heerenveen etter å ha imponert i ung alder.

Men hvordan gikk det med talentene etter oppholdet i skøytebyen?

En gjennomgang VG har gjort viser et klart funn: Flere av talentene som senere ble meritterte spillere i de store ligaene gjorde det godt i Heerenveen, men måtte gjerne innom enda en klubb før det ble skikkelig stjernespillere av dem.

Så er spørsmålet hvor godt Martin Ødegaard vil prestere når han omsider får byttet ut spansk 3. divisjon med førstelagsfotball i den nederlandske Æresdivisjonen.

Målgarantisten Ruud van Nistelrooy er nok den mest kjente spilleren med fortid i klubben. Schalke 04-spissen Klaas-Jan Huntelaar følger deretter, og for oss i Skandinavia er det verdt å nevne de tidligere spissene Jon Dahl Tomasson og Marcus Allbäck.

I nyere tid har den amerikanske landslagskapteinen Michael Bradley, sønn av tidligere Stabæk-trener Bob Bradley, Watford-backen Daryl Janmaat, islandske Alfred Finnbogason og Sporting-spiss Bas Dost vært innom klubben.

Gjennomgang av spillere som gikk til Heerenveen i ung alder – og slik gikk det med dem etterpå:

RUUD VAN NISTELROOY (40)
Nå: Trener i ungdomsakademiet til PSV Eindhoven

Foto: Terje Visnes VG

Signerte for Heerenveen i 1997, 21 år gammel, etter å ha imponert i nederlandske Den Bosch. Scoret 13 mål på 31 kamper og ble hentet av nederlandske PSV Eindhoven. Storspilte der i tre sesonger – 62 mål på 67 kamper – før Manchester United og Alex Ferguson kom på banen. Resten er historie. 4. plass på listen over mestscorende i Champions League (56 i tallet) forteller det meste om egenskapene foran mål.

KLAAS-JAN HUNTELAAR (33)
Nå: Spiller for tyske Schalke 04

Foto: Ina Fassbender Reuters

21 år gammel da han ble solgt fra PSV Eindhoven til Heerenveen i 2004. Satte 33 mål i kassa på 46 kamper for klubben før Ajax signerte ham i 2006. 76 mål på 92 kamper i den nederlandske hovedstaden lot seg høre og Real Madrid hentet ham i 2009. Ikke all verdens suksess der, eller deretter i Milan, men i Schalke har Huntelaar fått fart på sakene igjen. 81 mål for klubben siden 2010.

JON DAHL TOMASSON (40)
Nå: Assistent til Åge Hareide på det danske landslaget

Foto: Linares Nikolai NTB scanpix

Kom i likhet med Ødegaard til Heerenveen 18 år gammel, som et stort skandinavisk talent. Scoret solide 37 mål på tre sesonger og ble signert av Newcastle i 1997. Skulle teame opp med stjernespissen Alan Shearer, men han ble skadet og Tomasson slet med å finne seg til rette. Ble solgt tilbake til nederlandsk fotball, denne gang til Feyenoord og gjorde sakene sine så godt at Milan stelte i stand en overgang i 2002. Avsluttet karrieren i Feyenoord fra 2008 til 2011.

MARCUS ALLBÄCK (43)
Nå: Fotballagent

Foto: Francisco Leong AFP

Vi tar ham med på listen, siden han er skandinav og selv om han var en «late bloomer» da han kom til Heerenveen 27 år gammel. Scoret 25 mål på 48 kamper fra 2000 til 2002 og ble solgt til Premier League og Aston Villa. Fant seg aldri helt til rette, dro til Hansa Rostock før han endte opp i FC København. Spilte der frem til 2008 og scoret 34 mål på 85 kamper.

ANDRE SPILLERE:

Luciano Narsingh (26)
Kom til Heerenveens ungdomslag 16 år gammel (2006). På A-laget fra 2008 til 2012. Høyrevingen gikk til PSV Eindhoven i 2012.

Alfred Finnbogason
Islendingen har en vanvittig målstatistikk fra Heerenveen-tiden: 53 mål på 65 kamper. Hentet til klubben i 2012, 23 år gammel. Slet etter overgangen til Real Sociedad i 2014. Nå i tyske Augsburg.

Michael Bradley 19 år da han ble solgt fra amerikansk fotball til Heerenveen. Leverte meget godt og scoret 16 mål fra sin sentrale midtbaneposisjon fra 2006 til 2008. Solgt til Borussia Mönchengladbach. Nå i Toronto FC.

Bas Dost
21 år da han ble hentet av Heerenveen. Spissen scoret 45 mål på 66 kamper og ble solgt til Wolfsburg. Slo gjennom i 2014/2015-sesongen med 18 mål i tyske Bundesliga. Nå i Sporting.

Les også

 1. Grindheims råd til Ødegaard: Spill golf!

  Tidligere Heerenveen-spiller Christian Grindheim (33) mener Martin Ødegaard (18) trenger en ny hobby for å fylle…
 2. Ødegaard om overgangen: – Fin mulighet for å få spille førstelagsfotball

  HEERENVEEN/OSLO (VG) Martin Ødegaard (18) signerte i dag utlånsavtalen med Heerenveen, og har fått drakt nummer 17 i den…
 3. Nederlandsk ekspert om Ødegaard: – Åpenbart et PR-kupp

  Heerenveen henter Martin Ødegaard (18) mer fordi det er en unik mulighet enn fordi de virkelig trenger ham, mener…

Mer om

 1. Martin Ødegaard

Flere artikler

 1. Ødegaard om overgangen: – Fin mulighet for å få spille førstelagsfotball

 2. Nederlandsk ekspert om Ødegaard: – Åpenbart et PR-kupp

 3. Heerenveen-sjefen forbløffet over Ødegaard: – Noe har skjedd med gutten

 4. Nederlandsk ekspert oppgitt over Ødegaard-kritikk: – Urettferdig

 5. Martin Ødegaard klar for Vitesse: – Real Madrid har vært veldig involvert

Fra andre aviser

 1. Berg Hestad: - Ødegaard burde gått til Nederland for to år siden

  Aftenposten
 2. Hallvar Thoresen: – Ødegaard får styrket sine sterke sider i Nederland

  Aftenposten
 3. Ødegaard satt hele kampen på benken i nytt Heerenveen-tap

  Aftenposten
 4. Hallvar Thoresen: – Ødegaard får styrket sine sterke sider i Nederland

  Fædrelandsvennen
 5. Ødegaard presentert i Nederland: Avfeier at han er en «wonderboy»

  Aftenposten
 6. Ødegaard ute til over nyttår med skade

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no