NESTEMANN UT? Kristoffer Ajer i Starts avgjørende play-off-kamp mot Jerv på Sør Arena i november. Det kan ha vært hans siste kamp i norsk fotball på en stund.

NESTEMANN UT? Kristoffer Ajer i Starts avgjørende play-off-kamp mot Jerv på Sør Arena i november. Det kan ha vært hans siste kamp i norsk fotball på en stund. Foto: Tor Erik Schrøder , NTB scanpix

Kommentar

VGs fotballjournalist mener: Lagbygging? Det er blitt en umulig øvelse i norsk fotball

At veterantreneren Nils Arne Eggen (74) er oppgitt, det er det eneste som er sikkert når norsk fotball igjen tømmes for de største talentene.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fem spillere som er 22 år eller yngre er allerede solgt ut av norsk fotball denne vinteren, og tre til kan lett følge etter hvis det går som det kan gjøre.

Gustav Mendonca Wikheim (22, SIF), Ole Kristian Selnæs (21, RBK), Alexander Sørloth (20, RBK), Iver Fossum (19, SIF) og Henrik Bjørdal (18, Aalesund) er allerede tapt for Tippeligaen.

Yngre og yngre

Sander Berge (17, Vålerenga) trener med West Ham, Kristoffer Ajer (17, Start) linkes stadig til klubber mens Rafik Zekhnini (18, Odd) følges tett av mange.

Sånn er det blitt: Det er ikke mange Tippeliga-kamper de største talentene spiller før de blir nappet av noen med bedre økonomi og kanskje en bedre trenings- og kamphverdag.

Det siste har vært litt opp og mye ned for norske spillere de siste årene.

Eggens metode

Nils Arne Eggen var Norges flinkeste fotballtrener i sin tid. Han gjorde undere med Rosenborg på 1990-tallet, og han var med på en drøss med kjøp og salg til og fra klubben sin.

KOPI: Kåre Ingebrigtsen (til venstre) opplever nå det samme som Nils Arne Eggen også gjorde i sin tid - han mister de yngste spillerne. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Det aller meste aksepterte han, selv om han ikke alltid skjønte hvorfor fotballspillere ville ut og sitte på benken mens de telte penger når de kunne spille Champions League hvert år med Rosenborg...

Med to unntak: Steffen Iversen (20) og Vegard Heggem (22). Eggen ble faktisk uvel av tanken, og det plaget ham voldsomt at de som burde bli bærere av kontinuitet i Rosenborg, heller var innom en tur - og så dro videre.

Nils Arne Eggen aksepterte ikke at så unge spillere reiste. Da Iversen dro til Tottenham allerede før han hadde klippet av seg det lange håret, opplevde Eggen det som han mistet en sønn. Da Heggem dro var han nesten like oppgitt. Dette var de to spillerne Eggen IKKE skulle miste. De som skulle få dra, var spillere som hadde vært i Rosenborg lenge - og som var i siste halvdel av 20-årene.

Snudd på hodet

Sånn fungerte det - delvis - i norsk fotball på den tiden. Selv Eggen så at det ble umulig å beholde John Carew, etter et år, selv om han bare var 20 år. Carew var for god, og 75 millioner var mye «pæng», selv for Eggen.

I dag fungerer det ikke sånn. Ting er snudd på hodet. Når Alexander Søderlund blir solgt, i en alder av 28 år, er det et unntak. Som salget av Steffen Iversen på 20 år var i 1996. I dag handles spillere mens de er så unge som mulig. Martin Ødegaard kjenner alle til, og han er eksepsjonell. Men West Ham ønsker sterkt Sander Berge som ikke er fylt 18 år ennå, mens Kristoffer Ajer var kaptein i Start allerede som 17-åring: Han er en attraktiv spiller for mange klubber, også utenfor Norge.

Alle de beste mister spillere

Det er tungt for klubber som ønsker kontiuinitet på spillersiden i dag. Når Rosenborg nå endelig hadde fått satt sammen et velsmurt mesterlag igjen, forsvinner tre mann fra første-elleveren (Ole Kristian Selnæs, Tobias Mikkelsen og Alexander Søderlund). Kanskje er det stopp der, Rosenborg bør håpe det, men når har skapt et godt lag så mister du spillerne.

Det er ikke noe nytt.

Da VIF vant seriegull i 2005, mistet de sin beste spiller (Steffen Iversen) som kunne sendt dem til Champions League. Brann mistet sine to beste etter gullet i 2007 (Thorstein Helstad og Martin Andresen), og Stabæk det samme etter gullet i 2008 (Alanzinho og Veigar Páll Gunnarsson). Strømsgodset mistet både treneren og sin beste spiller (Ronny Deila og Stefan Johansen) etter seriegullet i 2013. Molde mistet viktige spillere etter gullet i 2014, Rosenborg det samme i 2010.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Må selge

Det ble umulig å gjenskape suksessen over tid.

Norsk fotball handler om å erstatte, skape nye helter, jobbe godt og håpe at noen vil kjøpe dem. Sånn økonomien er i de fleste klubbene i dag, er de helt avhengig av å selge. Og da må de også akseptere at det er de yngste spillerne deres andre klubber ønsker seg.

Uansett hvor forbanna Nils Arne Eggen blir...

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder