VOKSNE KARER: Brann-spillerne jubler etter den første scoringen mot Sogndal. Fra venstre Vadim Demidov, målscorer Bismar Acosta og Mads Hvilsom. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Snittalderen er mye høyere blant de beste lagene i Europa: Brann har det eldste laget i Tippeligaen

Ole Gunnar Solskjær savnet «mannfolk» da Molde tapte mot Sarpsborg. Og han har rett: Moldes «gutter» hadde den laveste snittalderen i 7. serierunde - fire og et halvt år yngre enn Brann.

 • Knut Espen Svegaarden

Artikkelen er over fire år gammel

Og det var inkludert 37 år gamle Eidur Gudjohnsen. 22,4 år var snittalderen til Molde mot Sarpsborg. Tar du bort islendingen får du 21,3 år på 13 mann i Molde-oppstillingen – et ekstremt lavt snitt på en ellever i en europeisk liga. De to andre brukte innbytterne til Molde var begge 18 år, Thomas Amang og Sander Svendsen.

Start-trener Steinar Pedersen var enda «bedre» enn Solskjær, da han sendte tre 18-åringer på banen mot Vålerenga: Erlend Segberg, Lasse Sigurdsen og Matias Rasmussen.

Er laget så ungt, egentlig?

De fleste trenerne i Tippeligaen nevner uttrykket «ungt lag» når de skal forklare lagets svingninger i prestasjoner. Men har de et poeng, eller er det bare en dårlig «unnskyldning»?

Brann troner øverst på VGs liste over den høyeste snittalderen på de 14 som spilte i 7. serierunde med sine 26,8 år. Likevel er ikke det en spesielt høy gjennomsnittsalder for et A-lag.

VG LIVE Følg Lillestrøm-Vålerenga live her fra klokken 15.30

Brann tok tak i det de mente var et problem etter nedrykket i 2014: Laget var for ungt. Det manglet for mange spillere i siste halvdel av 20-årene. Og det er noe av grunnen til at klubben nå har et av de mest rutinerte lagene i Tippeligaen.

– Det har vært et bevisst valg å endre alders- og posisjonssammensetningen av stallen i de siste overgangsvinduene. Alderen på startelleveren kan selvsagt variere fra kamp til kamp, sier Brann-trener Lars Arne Nilsen til VG.

Høyere i Champions League

I snitt lå alderen til de 16 lagene i Tippeligaen i syvende serierunde på 24,7 år. Sammenligner vi med de fire lagene som spilte i semifinalene i Champions League denne uken, så finner vi at snittalderen på Atlético Madrid, Real Madrid, Bayern München og Manchester City var 27,2 år – to og et halvt år eldre enn i Tippeligaen.

Manchester City hadde en snittalder på de 13 som møtte Real Madrid: 27,6 år. Det var det høyeste av de fire semifinalistene.

– Jeg er ikke opptatt av alder, jeg er opptatt av lokale spillere, og du finner ingen uttalelse fra meg om unge spillere, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til VG. Hans lag var det nest-eldste i Tippeligaen i runde syv, med 26,1 år.

– Men vi var den eneste klubben som hadde tre mann i startelleveren til U-21-landslaget i siste kamp, legger Fagermo til.

Molde mye yngre enn VIF

«Vi har et ungt lag og møter en av gullfavorittene», sa VIF-trener Kjetil Rekdal etter 0–4 mot Molde i 6. serierunde. Men Moldes lag var i snitt tre og et halvt år yngre enn Vålerenga i den kampen – Molde 22,1 år, Vålerenga 25,6 år.

Fotballtrenere sier det som passer dem, og isolert sett har de ofte rett når de sier at «laget er ungt». Men det kommer an på hva du sammenligner det med – norske konkurrenter eller topplag i de store, europeiske ligaene.

Les også

 1. 7. serierunde: «Mos» på topp igjen etter fem år

  Mustafa «Mos» Abdellaoue (27) er tilbake på rundens lag etter snaue fem års fravær.
 2. Gamletreneren roser Dempsey: – Laget er bedre enn i fjor

  (Haugesund - Stabæk 3-1) Mark Dempsey (52) vant den britiske trenerduellen og har laget et topplag av nye Haugesund.
 3. Supertalentet ber om å bli skjermet: – Hjelper for å holde meg nede

  SKIEN (VG) Storklubbene banker stadig på dørene til Skagerak Arena. Men Odd-talentet Rafik Zekhnini (18) har gitt klar…
 4. LSK-treneren frykter å miste superspissen: – Blir synd for meg

  SKIEN (VG) (Odd – Lillestrøm 1-3) Lillestrøm-spissen Fred Friday (20) er Tippeligaens heteste spiller om dagen.
 5. Rossbach-nullen sprakk: – Skuffende å ligge der

  SKIEN (VG) (Odd – Lillestrøm 1-3) Odd-keeper Sondre Rossbach (20) hadde ikke sluppet inn mål på 730 minutter.

Mer om

 1. Tippeligaen
 2. SK Brann

Flere artikler

 1. Pål Alexander Kirkevold fikk drømmetreff etter bare 30 sekunder: Byttet seks mann og knuste Molde: – Nå begynner det å løsne

 2. Solskjærs Sarpsborg-stikk: – Vi hadde aldri tapt 5-0 om vi byttet syv

 3. VG tipper dagens kamper i Tippeligaen

 4. Her er spillernes Tippeliga-dom

 5. Fagermo: Mener tittelkampen gikk tapt mot Vålerenga

Fra andre aviser

 1. Rekdal foreslo aldersgrense i 1. divisjon. Nå har klubbene og NFF tatt grep.

  Aftenposten
 2. Nå er Brann-laget eldst i eliteserien

  Aftenposten
 3. Molde er yngst i eliteserien

  Aftenposten
 4. Molde er yngst i eliteserien

  Bergens Tidende
 5. Nå er Brann-laget eldst i eliteserien

  Fædrelandsvennen
 6. Molde er yngst i eliteserien

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder