FORSTÅR IKKE: Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Internasjonal Norge, her under en pressekonferanse om flyktningkrisen i Syria. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Amnesty reagerer sterkt på Andersens Nord-Korea-jobb

... mens historiker kaller den norsktyske fotballtreneren «en pioner»

Amnesty-sjef John Peder Egenæs mener Jørn Andersen, som nå kan bli Nord-Koreas nye landslagstrener i fotball, er med på å legitimere et av verdens mest lukkede regimer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kan ikke forstå at noen tar en jobb for regimet i Nord-Korea, sier Egenæs til VG.

Onsdag formiddag ble det kjent at den norske fotballtreneren Jørn Andersen ifølge NRK tar over det nordkoreanske fotballandslaget. En overraskende og spektakulær nyhet, men som ikke faller i god jord hos alle.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International Norge er svært kritiske til Nord-Korea. Landet ledes av Kim Jong-un og er ikke kjent for å ha menneskerettigheter øverst på agendaen.

NY JOBB: Jørn Andersen reiser østover på nye fotballeventyr. Foto: Hans Chr. Hansson VG

– Dette er mest lukkede og brutale regimet i verden. Jørn Andersen kommer vel til å leve i en slags boble der borte, men at noen tar en sånn jobb – og som ikke er nordkoreaner – det synes jeg er veldig rart, sier John Peder Egenæs.

– Veldig positiv nyhet

Generalsekretæren i Amnesty Norge mener Andersen er med på å legitimere regimet mer enn å bygge bro mellom vesten og Nord-Korea.

– Jeg vil helt klart si at han i større grad er med på å legitimere Nord-Korea enn noe annet positivt. Jeg er ganske sikker på at han kommer til å få veldig lite innflytelse over nordkoreanske myndigheter, mener Egenæs.

Les også: Unike bilder: Slik er livet EGENTLIG i Nord-Korea

På den andre siden finner vi Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen. Han er direktør ved Nordisk Institutt for Asia Studier, NIAS, i København.

Og han jubler over nyheten.

– Jeg vurderer dette som en veldig positiv nyhet. Han er en slags pioner, denne mannen, sier Helgesen om Jørn Andersen.

Norsk geitost

POSITIV: Asia- og Nord-Korea-ekspert Geir Helgesen. Foto: Nordic Institute Of Asian Studies

Hans vurdering, i motsetning til Egenæs i Amnesty Norge, er at alle utledninger som reiser til Nord-Korea har en positiv innvirkning på regimet.

– Det bryter til en viss grad denne selvpålagte isolasjonen fra Kim Jong-un. Når det kommer folk utenfra, kommer det andre inntrykk og synspunkter inn i det nordkoreanske samfunnet. Som kan skape sprekker i den temmelig alvorlige muren de selv har skapt, sier Helgesen.

Les også: Jørn Andersen nær ved å bli Tyskland-assistent

Han tror ikke Andersen, som har skrevet en ettårskontrakt med landslaget, risikerer noe ekstra ved å ta denne jobben.

– Han risikerer ikke liv og lemmer hvis det går dårlig, for å si det slik. Han kommer til å bevege seg i et elitemiljø. Han kommer ikke til å mangle noe. Bortsett fra geitost, kanskje, ler Nord-Korea-eksperten.

VG har forsøkt, men ikke lyktes med å komme i kontakt med hverken Jørn Andersen eller det nordkoreanske fotballforbundet tirsdag formiddag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder