Rosenborg i storform utklasset Viking: - Det skal ikke være artig å møte oss

RBK ubeseiret i 29 seriekamper på Lerkendal

TRONDHEIM (VG) (Rosenborg – Viking 4-0) Rosenborg har snart spilt to år uten tap hjemme på Lerkendal i Tippeligaen. Pål André Helland (26) elsker statistikken.

Publisert:

– Hvis vi er hundre prosent, og så gode som Rosenborg kan være, så er det ingen som er kapabel til å slå oss, sier Pål André Helland.

I 29 kamper har RBK gått av hjemmebane i seriesammenheng uten tap. RBKs playmaker tror statistikken skremmer vannet av motstanderne.

– Jeg tror ingen lag liker å møte oss på Lerkendal. Det er sikkert artig å spille her foran så mye publikum. Men bortsett fra det skal det ikke være noen artig opplevelse. sier Helland.

Han snakker og gliser om hverandre etter kampen omringet av journalister på Lerkendal. Høyre øye har blåfarge. Det fikk han mot Tromsø i forrige serierunde. Mot Viking var han i storslag. Banens beste etter VG`s mening.

– Lerkendal vårt hjem

– Lerkendal er vårt hjem. Her skal vi dominere, sier Helland.

Lysten til å vinne er åpenbart større enn frykten for å tape. I kveld valset RBK over Viking. Pål André Helland var i praktslag med to målgivende. Forarbeidet til Mike Jensens 2–0 var genialt. Det knallharde skuddet til dansken – som nå er lagets toppscorer med fire mål – var det høy klasse over.

– Vi har seks strake seiere. Hvis vi er «på stasjonen» kan vi i praksis vinne resten av kampene i Tippeligaen, sier Helland.

Han var også nær ved å sette opp Christian Gytkjær etter 61 minutter, men dansken nådde ikke frem på pasningen foran mål. Snaue ti minutter før slutt fikk likevel Rosenborg-spissen sin scoring etter en tabbe av Karol Mets.

– Som regjerende mester kan vi godt ta favorittstempelet. Vi har god kjemi i laget nå og ting går på skinner, sa landsmann Christian Gytkjær til TV 2 etter kampen.

– Mange lag har flere spillere i troppen, men vi har kvalitetsspillere i alle ledd, la dansken til, som scoret sitt andre mål for sesongen.

Les også: RBK-Kåre søker råd hos Guardiola og Klopp

DRØMMEDUO: Mike Jensen (t.v) har åpnet sesongen med fire mål på de fem siste kampene fra sin indreløperrolle. Lagkamerat Pål André Helland (t.h.) er ikke mye dårligere. Vingen har notert seg for tre målgivende pasninger på de to siste kampene, hvorav to kom mot Viking. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Jonevret: – Vil bare hjem

Sist tap for eget publikum kom 16. mail i 2014. Da vant Stabæk 3–1. Etter det har det nærmest gått på skinner. Men det er et stykke igjen til norsk «hjemmerekord». Den har Strømsgodset, som i perioden 2011 – 2014 under nåværende Celtic-manager Ronny Deilas ledelse klarte imponerende 46 seriekamper på eget gress uten tap.

Skal de seiersvante trønderne tangere «Godset» må de være ubeseiret til seks Tippeligakamper ut i 2017-sesongen. Et stykke dit. Men det virker ikke umulig. Den regjerende serie- og cupmesteren fra 2015 vant sin sjette ligakamp på rad. Og ettersom Molde og Odd tapte har de skaffet seg fire poengs forsprang på tabelltoppen.

– Det var litt gutter mot menn der en stund. da Rosenborg fikk 3-0, og så 4–0 var det litt flaut, sier Kjell Jonevret.

Men han vil ikke dele et glass med RBK-trener Kåre Ingebrigtsen i kveld.

– Jeg kommer ikke drikke en dråpe med Kåre i dag. Jeg hater å stå her nå. Helst vil jeg bare hjem, sa Jonevret med et smil om munnen før han forsvant fra gressmatten på Lerkendal.

VG LIVE: Sjekk kampen minutt for minutt

Islandsk lekestue

Det tok tid før Rosenborg fikk sving på spillet mot Viking, og serielederen kunne lett ha kommet under med 0–1 før de selv tok ledelsen. En slurvete pasning fra Tore Reginiussen ble snappet av Suleiman Abdullahi. Vikings nigerianske spiss fosset mot mål. Men avslutningen var svak – og ballen gikk utenfor.

Det var liksom at alarmen gikk i RBK etter den hendelsen. Fire minutter etterpå – etter 30 spilte minutter – serverte Pål André Helland en lekkert frispark som Holmar Eyjolfsson flikket stolpe inn. Det var islendingens første mål i Tippeligaen i år.

RBK hadde festet grepet. Helland var drivkraften, og involvert i det meste. Først traff han Yann-Erik de Lanlay med en innlegg fra høyre. RBKs lynving headet over. Så var det de Lanlay som serverte Christian Gytkjær. RBK-spissen var presset, men først på innlegget, som gikk over.

Viking har ikke vunnet over RBK i seriesammenheng siden 2005-sesongen. Da vant de til gjengjeld begge kampene. I kveld var de aldri i nærheten av poeng. De lå lavt i 1. omgang. Men flyttet seg litt høyere i banen etter sidebytte. Det passet RBK utmerket. De fikk rom. Og de fikk tre scoringer.

Gudmundur Thorarinsson fikk sin første seriekamp fra start. Han takket for tilliten med å gjøre 3–0 etter 76 minutter. Jonas Svensson spilte han fri. Islendingen tok en skuddfinte før han plasserte ballen til venstre for Iven Austbø.

Etter 81 minutter var Svensson arkitekten igjen. Rask og smart snappet han et lurvete tilbakespill fra Karol Mets. Christian Gytkjær kunne bare trille ballen i mål til 4–0.

Artikkelen fortsetter under bildet

4-0: Jonas Svensson t.v. og målscorer Christian Gytkjær jubler etter RBKs fjerde mål åtte minutter før slutt. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder