FØLELSESKEEPEREN: Gianluigi Buffon lever seg med i kampene, i begge ender. Her har Alvaro Morata utlignet til 1-1 i Champions League-finalen. Foto: GETTY IMAGES Foto: ,

Stor VG-kåring: Verdens beste i 2015: Mer enn en keeper

Å stå i mål handler noen ganger om mer enn praktredninger. Derfor mener VG-sporten at en 37-åring var verdens beste og viktigste keeper i 2015.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

David de Gea hadde sikkert noen bedre reaksjonsreflekser, Manuel Neuer kastet seg garantert ut i mer spektakulære blekksprutparader, men til sammen vant de to bare ett mesterskap (Bayerns seriegull) og spilte ingen finaler.

STOLT MANN: Gianluigi Buffon med Serie A-trofeet etter at det fjerde strake seriemesterskapet var sikret. Foto: GETTY IMAGES Foto: ,

Gianluigi Buffon bar med seg et helt lag til dobbeltseier i Italia og finale i Champions League. Juventus gjenreiste italiensk klubbfotballs stolthet, og Buffon var stoltest av alle.

STOR VG-KÅRING: Her er de ti beste keeperne i 2015

Og Buffon har vært god hele året, tidvis strålende, som da han reddet Mauro Icardis kanonkule mot Inter, David López’ helvolley mot Napoli, som da han holdt nullen i kvartfinalene mot Monaco og sto i veien for det meste i semifinalene mot Real Madrid, som da han refleksreddet Dani Alves’ skudd og stoppet en helt fri Luis Suárez i finalen, som da han stoppet Manchester City to ganger denne høsten.

Den gamle mannen er fortsatt ganske lett i ben og armer. Han gjør sjelden store tabber, samtidig har han rutinen og kunnskapen som ofte kjennetegner keepere på hans alder: De plasserer seg riktig, og trenger ikke å gjøre redningene som synes best. De står der ballen kommer.

Les også: Giganten som reiste seg

Men Buffon er mer enn en keeper, han er Juventus, har svarthvitt blod og nest flest kamper i klubben gjennom tidene (bak Alessandro del Piero). Han er ikonet som ble med ned i Serie B, tryggheten, den samlende farsfiguren, pådriveren som legger armen rundt lagkameratene når det går imot, som da Andrea Pirlo gråt en skvett etter tapet for Barcelona i Champions League-finalen.

28. oktober, for halvannen måned siden, hadde imidlertid ikke kapteinen flere trøstende ord igjen. Han var bare sint, nå sto det om Juventus’ ære, om en hel sesong.

Den regjerende mesteren hadde tapt 0-1 for vesle Sassuolo, og kapteinen brukte ord som «totalt uakseptabelt», «en skam» og «uverdig». Juventus hadde tatt 12 poeng av 30 mulige og var på 12. plass, 11 poeng bak serieleder Roma. Deretter har det blitt 18 av 18 mulige poeng, og det er seks opp til ledende Inter.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball. Foto: ,

Buffon blir 38 år i januar, har kontrakt til han er 39 og et halvt og er fortsatt det åpenbare førstevalget for landslaget som vant VM i 2006 og tapte EM-finalen i 2012.

EM-trekningen: Buffon mot sin gamle lagkompis Zlatan

I 2015 har Italia på ingen måte imponert, og Buffon har vært redningen i flere kamper, som i 1-0-seieren over Bulgaria i september. Landslagssjef Antonio Conte driver fortsatt og setter sammen brikkene sine, men det er en mann han neppe flytter på – han på 192 centimeter som har stått bakerst 154 ganger for Italia.

Vi kunne landet på Manchester Uniteds David de Gea (25), som bokstavelig talt nesten egenhendig sørget for at Manchester United endte på fjerdeplass og gjorde comeback i Champions League. På streken er han trolig best i verden, de lange lemmene står i veien for det meste.

Vi kunne landet på Bayern Münchens Manuel Neuer (29), akkurat som i fjor. Han regnes av de fleste som verdens beste keeper, driver litt med sin egen idrett, et hælspark der og en ellevill utrusning her, kombinert med at han er strålende i feltet og på streken. Neuers lille problem, hvis det kan kalles det, er at han testes såpass sjelden. Statistikk viser at Bayern omtrent kunne ledet serien uten keeper denne høsten. Derfor er det på mange måter i noen få kamper Neuers år defineres, og han kunne blitt utvist i Champions League-kvartfinalen mot Porto, han kunne reddet 1-0-målet til Lionel Messi i semifinalen (ingen tabbe!) og han surret det til da Arsenal gikk i ledelsen denne høsten.

I bakgrunnen er den neste store, Chelseas Thibaut Courtois (23), på vei tilbake etter skade.

Men dette året tilhørte den forrige store.

VGs jury: Sindre Øgar, Knut Espen Svegaarden, Arilas Ould-Saada, Trond Johannessen, Øyvind Brenne og Geir Juva.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder